ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΖΩΗΣ: Χαρίζω – Κερδίζω!
Με μήνυμα «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΖΩΗΣ: Χαρίζω – Κερδίζω», η εκδήλωση είχε ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τον καρκίνο στα παιδιά, κυρίως τη λευχαιμία -τη συνηθέστερη μορφή καρκίνου στα παιδιά- και την προώθηση της εθελοντικής δωρεάς μυελού των οστών προκειμένου παιδιά με λευχαιμία να βρίσκουν έγκαιρα το συμβατό δότη που θα τους χαρίσει και πάλι νέα ελπίδα ζωής.
Αφορμή για τη μοναδική αυτή βραδιά ήταν η αρχή μιας σημαντικής «Συμμαχίας Ζωής» μεταξύ των δύο φορέων για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Η πρόεδρος του Συλλόγου «ΦΛΟΓΑ», ανακοίνωσε απόφαση της Φλόγας να ανταποκριθεί σε σχετικό αίτημα του ΚΕΔΜΟΠ για την κάλυψη των εξόδων εργαστηριακού ελέγχου 10.000 δειγμάτων νέων εθελοντών δοτών μυελού των οστών, που θα εγγράψει το ΚΕΔΜΟΠ – «Χάρισε Ζωή».
Μέσα από την κοινή αυτή προσπάθεια η εθνική και παγκόσμια δεξαμενή εθελοντών θα διευρυνθεί άμεσα, αυξάνοντας τις πιθανότητες ακόμα περισσότεροι ασθενείς με λευχαιμία και άλλες μορφές καρκίνου του αίματος -μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά σε επείγουσα ανάγκη μεταμόσχευσης -να βρουν το συμβατό τους δότη.
Παρουσιάζοντας επιγραμματικά το έργο της «ΦΛΟΓΑΣ» επισήμανε τα εξής:
• Χτίσαμε το «Σπίτι των Παιδιών μας» όπου φιλοξενούνται εντελώς δωρεάν παιδιά από όλη την Ελλάδα για όσο διάστημα πρέπει να παραμείνουν για τη θεραπεία τους στα ογκολογικά τμήματα της Αθήνας.
• Εφαρμόζουμε «Νοσηλεία στο σπίτι» για τα παιδιά που κατοικούν στο λεκανοπέδιο της Αττικής.
• Ενώ επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια η Φλόγα έχει δαπανήσει πάνω από 4.000.000 € σε ιατρικό εξοπλισμό, ανακαινίσεις τμημάτων, χρηματοδότηση απασχόλησης εξειδικευμένων ιατρικού προσωπικού και πολλά άλλα στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία καθώς και στο ΕΛΠΙΔΑ.
Καταλήγοντας υπογράμμισε: «Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε μια χούφτα γονείς με μοναδικούς πόρους τις προσφορές ευαισθητοποιημένων φίλων & φορέων χωρίς Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Η αγκαλιά της Φλόγας είναι πολύτιμη γι' αυτούς που την έχουν ανάγκη, την ώρα που την έχουν ανάγκη. Την αγκαλιά αυτή, την άνοιξαν οι γονείς του χτες για τους γονείς του σήμερα και θα τη συνεχίσουν οι γονείς του σήμερα για τους γονείς του αύριο».
«Μαζί μπορούμε να κάνουμε τη λευχαιμία παρελθόν», υπογράμμισε ο αναπληρωτής καθηγητής, Διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών ΠΓΝΠ και του ΚΕΔΜΟΠ – «Χάρισε Ζωή» Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης.
Το ΚΕΔΜΟΠ παρά το σύντομο χρόνο της ζωής του αριθμεί 11.000 εθελοντές δότες μυελού των οστών και ήδη 9 χάρισαν ζωή σε αντίστοιχο αριθμό πασχόντων. Το νούμερο των δοτών της δεξαμενής του ΚΕΔΜΟΠ, που συμπληρώνει περίπου ένα χρόνο από τότε που οι εθελοντές δότες της έχουν μπει στην παγκόσμια δεξαμενή, είναι αξιοσημείωτο αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι οι ασθενείς δεν βρίσκουν συμβατό δότη παρότι η παγκόσμια δεξαμενή αριθμεί 25 εκατομμύρια υποψηφίους δότες.
Αυτό σημαίνει ότι η δεξαμενή αυτή πρέπει να αυξηθεί και ιδιαίτερα στη χώρα μας που εμφανίζει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Μόνο 1 στους 1000 Έλληνες έχει δηλωθεί ως εθελοντής δότης, όταν 1 στους 8 Κύπριους είναι δότης.
Η κ. Άννη Κωστούρου, μητέρα μεταμοσχευθέντα παιδιού, του Γιώργου, και μέλος της «ΦΛΟΓΑΣ» συγκλόνισε με την κατάθεση της προσωπικής της εμπειρίας. Μάλιστα αναγέννησε το γιο της αφού του έγινε η ίδια δότρια μυελού των οστών και του χάρισε το πολύτιμο δώρο για την επιβίωσή του.
Έντονες συγκινήσεις προκάλεσε η σύντομη ομιλία του Γιώργου που έστειλε μήνυμα ζωής στα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο και κάλεσε τους εκατοντάδες παρευρισκομένους να ενταχθούν στην τράπεζα των εθελοντών δοτών μυελού των οστών του ΚΕΔΜΟΠ.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Παναγία η Βοήθεια», κ. Χαράλαμπος Μπονάνος ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών, Αρχιμανδρίτης π. Χριστόφορος Μυτιλήνης, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας, κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Αντώνης Χαροκόπος, και η Πρύτανις Πανεπιστημίου Πατρών, καθηγήτρια Βενετσάνα Κυριαζοπούλου. Μήνυμα απέστειλε και ο Υπουργός Υγείας, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.