Συνολικά οι καταγγελίες ήταν 629 για την κακοποίηση 1.254 παιδιών εκ των οποίων τα 597 (47%) ήταν αγόρια, 503 (40%) κορίτσια και 157 (13%) παιδιά για τα οποία δεν ήταν γνωστό το φύλο ή η ηλικία τους.
Ακόμα πιο ανατριχιαστικό είναι το γεγονός ότι 4 στα 10 παιδιά που γνώρισαν τη σωματική και ψυχολογική βια από ενήλικες ήταν ηλικίας το πολύ έως 6 ετών.
Όσο για τους θύτες το 91% ήταν οι γονείς των μικρών παιδιών είτε και οι δύο είτε ο ένας από τους δύο με τους ειδικούς να διαπιστώνουν ότι το 43% των παιδιών υπέστη σωματική κακοποίηση και το 49% έπεσε θύμα εγκατάλειψης/παραμέλησης.
Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού ή Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 του Νοέμβρη, σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στις 14 Δεκεμβρίου του 1954.
Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην προώθηση των ιδανικών και των στόχων της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και της ευημερίας των παιδιών όλου του κόσμου.
Η 20η Νοεμβρίου σηματοδοτεί την ημέρα που η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1959) και τη Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού (1989).
«Η Παιδική Κακοποίηση είναι ένα φαινόμενο που μας απασχολεί κάθε μέρα κι όχι μόνο σήμερα. Ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά με περιστατικά κακοποιημένων παιδιών και προσπαθούμε να τους εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Τα στοιχεία που παρουσιάζουμε σήμερα δεν είναι απλοί αριθμοί. Πίσω από κάθε αριθμό, υπάρχει ένα παιδί. Και πίσω από κάθε παιδί, κρύβεται και μια τραγική ιστορία. Η αντίδραση όλων μας, είναι η λύση για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον για τα παιδιά», σημείωσε ο πρόεδρος του φορέα, Κώστας Γιαννόπουλος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του φορέα, στο διάστημα 1/1/2014 έως και 31/10/2014, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» χειρίστηκε 92 περιστατικά στα οποία χρειάστηκε η επιτόπια παρέμβαση των κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων του Οργανισμού.
Αφορούσαν 151 παιδιά από τα οποία σε ποσοστό 91% είχαν ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό τους περιβάλλον, 8% είχαν ανάγκη υποστηρικτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών και 1% άλλης εξειδικευμένης υπηρεσίας. Από το σύνολο των παιδιών που είχαν ανάγκη απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον, 17 (11%) παιδιά μεγαλώνουν στα Σπίτια του Οργανισμού.
Σημειώνεται ότι σε διεθνές επίπεδο τουλάχιστον 1 στα 5 κορίτσια και 1 στα 10 αγόρια πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πριν την ηλικία των 18, αλλά μόνο 1 στα 3 περιστατικά καταγγέλλονται (ICMEC). Επίσης 20.9 εκατομμύρια παιδιά είναι θύματα καταναγκαστικής εργασίας εκ των οποίων 4.5 εκ (22%) καταναγκαστικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας. Επιπλέον, 2 εκατομμύρια παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με τη σεξουαλική κακοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο (ICMEC).
Δείτε το βίντεο
Διαβάστε την αληθινή μαρτυρία όπως δόθηκε από το Σύλλογο
Λάβαμε κλήση στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» από πολίτη, ο οποίος ταραγμένος ανέφερε ότι μόλις είχε παράσχει τις πρώτες βοήθειες σε 6χρονο παιδί το οποίο είχε έντονα σημάδια κακοποίησης, μώλωπες στο πρόσωπο, γδαρσίματα σε χέρια και σε πόδια, αίμα στο τριχωτό του κεφαλιού. Το παιδί ανέφερε αρχικά ότι ο πατέρας του έριξε «κατά λάθος» αντικείμενο επάνω του και το τραυμάτισε, έπειτα όμως αποκάλυψε ότι τίποτε δεν έγινε «κατά λάθος», ότι δεχόταν επιθέσεις καθημερινά και ότι δεν θέλει να ξαναγυρίσει στο σπίτι του. Άμεσα Κοινωνικός Λειτουργός του Οργανισμού ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές και το παιδί απομακρύνθηκε από τον κακοποιητικό πατέρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δείτε πως να ''ρίξετε'' τη χοληστερίνη!
Παγκόσμια ανησυχία για τη γρίπη των πτηνών! Δείτε όλα τα συμπτώματα