Σύνθετο το πρόβλημα της νυχτερινής ενούρησης των παιδιών
Το πρόβλημα απασχολεί το 20% των παιδιών ηλικίας 5 ετών και το 15% στα 6 χρόνια της ζωής με σταδιακά ελαττούμενη συχνότητα έως τα 15 χρόνια, όπου παραμένει στο 1% των εφήβων.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η παιδίατρος παιδονεφρολόγος Φιφή Κομιανού, με αφορμή τη λειτουργία δύο νέων τμημάτων (Εξειδικευμένο Παιδονεφρολογικό Ιατρείο και Ιατρείο Ενούρησης και Διαταραχών Λειτουργίας της Κύστης) στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών «η νυκτερινή ενούρηση αποτελεί μία αναπτυξιακή καθυστέρηση στον έλεγχο και την αλληλοεπίδραση μεταξύ της γεμάτης κύστης κατά τον ύπνο και του κέντρου της αφύπνισης. Υπάρχει ένας «διάλογος κύστης – εγκεφάλου» και η αιτιολογία είναι πολυπαραγοντική. Όταν συμβαίνει μόνο τη νύχτα, μιλάμε για πρωτοπαθή ενούρηση. Υπάρχει γενετική αιτιολογία και ισχυρή οικογενής προδιάθεση. Όταν συμβαίνει και την ημέρα ή μόνο την ημέρα αποτελεί άλλη κατηγορία που μπορεί να είναι πρωτοπαθής η δευτεροπαθής ή ανήκει στις διαταραχές της λειτουργίας της ουροδόχου κύστης».
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχει τρόπος να βοηθηθεί το παιδί και η οικογένεια, αλλά πρέπει να προηγηθεί λεπτομερής λήψη ιστορικού, κλινική εξέταση και η ανάλογη κατά περίπτωση διερεύνηση.
Η θεραπεία εξατομικεύεται γιατί κάθε παιδί είναι μοναδικό και περιλαμβάνει γενικά μέτρα, φαρμακευτική αγωγή και συμπεριφορική θεραπεία (enuresis alarm).
Η κα Κομιανού, που έχει την ευθύνη των νέων τμημάτων αναφέρει: «προχωρήσαμε στην ίδρυση των νέων τμημάτων για την εξατομικευμένη διάγνωση, θεραπεία και αντιμετώπιση και των νεφρολογικών παθήσεων που αντιμετωπίζουν οι μικροί ασθενείς. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλαμε στην κάλυψη του κενού που υπήρχε στη χώρα σε αυτόν τον τομέα».
Σημειώνεται ότι είναι σημαντικά και τα ποσοστά των παθήσεων των νεφρών στα παιδιά. Οι παθήσεις αυτές είναι πολλές και ποικίλες και διαφέρουν σε σοβαρότητα.
«Από στατιστικά στοιχεία νεκροτομών σε παιδιά < 15 ετών η συχνότητα των ανωμαλιών των νεφρών και γενικότερα του ουροποιητικού κυμαίνεται από 3,5 -11%. Οι ουρολοιμώξεις απασχολούν το 8% των κοριτσιών και 2% των αγοριών και το 9-50% αυτών θα έχουν κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση» εξηγεί η κα Κομιανού.
Στο εξωτερικό νεφρολογικό ιατρείο και στην παδιατρική κλινική του ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ μπορεί να ελεγχθούν, να διερευνηθούν και να καλυφθούν θεραπευτικά όλες οι νεφρολογικές παθήσεις, πλην του τελικού σταδίου χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας που χρειάζεται αιμοκάθαρση.
«Το φάσμα των νεφρικών παθήσεων που μπορούν να αντιμετωπισθούν είναι μεγάλο. Από τις ουρολοιμώξεις έως τις σπειραματονεφρίτιδες, για την κατηγοριοποίηση των οποίων μπορεί να χρειασθεί βιοψία νεφρού, και από την νεφρολιθίαση και την αιματουρία έως το νεφρωσικό σύνδρομο και την οξεία νεφρική ανεπάρκεια» λέει η κα Κομιανού και συμπληρώνει επίσης τα προβλήματα νυκτερινής και ημερήσιας ενούρησης και τη νευρογενή και ασταθή ουροδόχο κύστη.
Ποια είναι όμως τα συμπτώματα του ουροποιητικού που θα ανησυχήσουν τους γονείς; Αυτά εξαρτώνται από το αν το παιδί τους είναι νεογνό, βρέφος , μεγαλύτερο παιδί ή έφηβος.
«Τα βρέφη μπορεί να εμφανίζουν από απλή ανησυχία και γκρίνια μέχρι ανεξήγητο κλάμα ή πυρετό. Επίσης, ανορεξία, διάρροιες και κακοδιαθεσία.
Τα μεγαλύτερα παιδιά παρουσιάζουν δυσουρικά ενοχλήματα ,συχνουρία, πόνο στην κοιλιά ή στη περιοχή των νεφρών με ή χωρίς πυρετό» καταλήγει η κα Κομιανού και αναφέρει ότι το Παιδονεφρολογικό Ιατρείο και το Ιατρείο Ενούρησης και Διαταραχών Λειτουργίας της Κύστης λειτουργούν, κάθε Τρίτη και Πέμπτη αντίστοιχα, μετά τις 4 το απόγευμα.