Τα 10 πιο συνηθισμένα πράγματα που βρίσκουν οι γιατροί στη μύτη των παιδιών – Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

  • Iatropedia newsroom
Τα 10 πιο συνηθισμένα ξένα αντικείμενα που βρίσκουν οι γιατροί στη μύτη των παιδιών - Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς
Μία από τις πιο αγαπημένες συνήθειες των μικρών παιδιών είναι, ως γνωστόν, να χώνουν πράγματα στη μύτη τους, με αποτέλεσμα να καταλήγουν συχνά στον γιατρό ή στα επείγοντα του νοσοκομείου.

Ποια είναι, όμως, τα δέκα πιο συνηθισμένα πράγματα που βάζουν τα μικρά παιδιά στη μύτη τους;

Ο γενικός ιατρός Tim Jones θυμάται να αφαιρεί ένα μπιζέλι, ολόκληρο με φύλλα και ρίζες, που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται στο ρουθούνι ενός παιδιού τεσσεράμισι ετών.

«Το παιδί είχε αρχίσει να παραπονιέται για πονοκεφάλους, ότι δεν μπορούσε να μυρίσει ενώ είχε αρχίσει να βγάζει μύξες με αίμα από τη δεξιά πλευρά της μύτης του», ανέφερε ο Δρ Jones, πρόεδρος του τμήματος υγείας παιδιών και νέων του Βασιλικού Κολλεγίου Γενικών Ιατρών της Αυστραλίας.

Το πρόβλημα είναι τόσο συχνό που το Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Queensland συνέταξε έναν κατάλογο με τα 10 πιο συνηθισμένα πράγματα που βάζουν τα παιδιά στη μύτη τους και καταλήγουν στα επείγοντα του νοσοκομείου.

Από τότε που άνοιξε το νοσοκομείο πριν από μία δεκαετία, οι γιατροί χρειάστηκε να βγάλουν εκατοντάδες αντικείμενα από μικρές μύτες: περισσότερα από 1.650.

Οι 10 μεγαλύτεροι ένοχοι κατά σειρά, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, είναι: χάντρες, Lego, μπαλάκια, σπόροι, ξηροί καρποί, παιχνίδια, κουμπιά, κραγιόνια, μαγνήτες και μπαταρίες.

«Τα παιδιά δεν παύουν ποτέ να με εκπλήσσουν με την ικανότητά τους να βάζουν τυχαία πράγματα στη μύτη τους», δήλωσε ο παιδίατρος του QCH και γιατρός στο τμήμα επειγόντων περιστατικών Δρ Aaron Johnston.

Ένα από τα αγαπημένα του περιστατικά ήταν ένα νεαρό κορίτσι που είχε βάλει στη μύτη του δύο γούρια σε σχήμα πεταλούδας. Μία σε κάθε ρουθούνι.

«Προφανώς έπαιζε με αυτά και σκέφτηκε: «Αναρωτιέμαι αν θα μπορούσαν να χωρέσουν στη μύτη μου»», θυμάται ο Δρ Johnston.

«Η απάντηση ήταν: «Ναι, και τα δύο μπορούσαν»», λέει στο ABC News.

Τι μπορούν να κάνουν άμεσα οι γονείς αν το παιδί έχει βάλει κάτι στη μύτη του

Μία τεχνική που χρησιμοποιείται συνήθως ονομάζεται φιλί της μητέρας (ή του πατέρα). Ουσιαστικά, ο γονέας του παιδιού αυτό που κάνει είναι να φυσήξει στο στόμα του (όπως στην τεχνητή αναπνοή), ενώ κρατά κλειστό το ρουθούνι που δεν περιέχει το ξένο σώμα. Αυτό, σύμφωνα με τον γιατρό, θα μπορούσε να βοηθήσει στο να βγει το ξένο σώμα από τη μύτη.

Αλλά ο πρώτος κανόνας των παιδιατρικών επειγόντων περιστατικών είναι: «Αν ανησυχείτε, ζητήστε βοήθεια από ειδικό».

Επίσης, αν και οι γιατροί στα επείγοντα είναι σε θέση, στις περισσότερες περιπτώσεις, να αφαιρέσουν τα αντικείμενα από τα ρουθουνάκια των παιδιών, μερικές φορές απευθύνονται για βοήθεια στους συναδέλφους τους ωτορινολαρυγγολόγους.

«Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά δεν χρειάζεται να μπουν στο χειρουργείο», λέει ο γιατρός. Συνήθως, η διαδικασία γίνεται στον χώρο εξέτασης, μερικές φορές με λίγη καταστολή ή παυσίπονο, για να βοηθήσουν το παιδί να χαλαρώσει.

Κάποιες φορές, ωστόσο, αν το αντικείμενο είναι πολύ μεγάλο ή πολύ επώδυνο ή βρίσκεται εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα χρειαστούν γενική αναισθησία για να βγει.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

UrbanAct στο Νοσοκομείο «Σωτηρία»: Δείτε βήμα – βήμα την κατασκευή του γιγαντιαίου graffiti

Προ των πυλών οι λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα εμβόλια και τι πρέπει να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες

Αίμα στα ούρα: 1 στους 5 ασθενείς θα εμφανίσουν κακοήθεια στην ουροδόχο κύστη