Μια νέα προκλινική μελέτη από ερευνητές από το USC Dornsife διαπίστωσε ότι τα τεχνητά γλυκαντικά κατά την εφηβεία μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα προβλήματα μνήμης αργότερα. Η εξασθένηση της μνήμης μπορεί να προέρχεται από τα γλυκαντικά που επηρεάζουν τις μεταβολικές διεργασίες στο σώμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη και ασθένειες, που σχετίζονται με τον μεταβολισμό.
“Οι έρευνες σε πειραματόζωα για τα τεχνητά γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων συνήθως εξετάζουν επίπεδα κατανάλωσης που υπερβαίνουν κατά πολύ τα επίπεδα αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης και χρησιμοποιούν μόνο ένα γλυκαντικό”, εξηγεί η Lindsey Schier, επίκουρη καθηγήτρια βιολογικών επιστημών στο USC Dornsife. “Για να σχεδιάσουμε την έρευνά μας ώστε να είναι πιο εφαρμόσιμη στους ανθρώπους, διατηρήσαμε τα επίπεδα κατανάλωσης εντός των συνιστώμενων ορίων και χρησιμοποιήσαμε πολλαπλές γλυκαντικές ουσίες χαμηλών θερμίδων, για να προσδιορίσουμε εάν τα αποτελέσματα ήταν ειδικά για ένα δεδομένο γλυκαντικό ή γενικά στα τεχνητά γλυκαντικά”, πρόσθεσε.
Η ομάδα έβαλε αρουραίους να πίνουν νερό με διάφορα υποκατάστατα ζάχαρης χαμηλών θερμίδων, όπως η σακχαρίνη και η στέβια.
Τα τεχνητά γλυκαντικά είναι ένα κοινό συστατικό σε πολλά τρόφιμα και ποτά και οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποσότητες που ακολουθούν τις εγκεκριμένες των ειδικών για τον άνθρωπο.
Σε μια ξεχωριστή ομάδα αρουραίων έδωσαν σκέτο νερό με την τροφή τους. Μετά από έναν μήνα, οι αρουραίοι ενηλικιώθηκαν και οι συγγραφείς της μελέτης αξιολόγησαν την μνήμη τους χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικά τεστ:
- Το πρώτο αφορούσε έναν λαβύρινθο όπου οι αρουραίοι έπρεπε να βρουν το δρόμο τους προς την έξοδο. Για να γίνει αυτό, οι αρουραίοι έπρεπε να αποφεύγουν να επαναλαμβάνουν μονοπάτια που βρήκαν αδιέξοδα.
- Το άλλο τεστ περιελάμβανε ένα κουίζ μνήμης για να διαπιστωθεί αν οι αρουραίοι μπορούσαν να θυμηθούν ένα αντικείμενο που είχαν δει στο παρελθόν.
Οι δοκιμές έδειξαν ότι οι αρουραίοι που έπιναν νερό με τεχνητά γλυκαντικά σε παιδική κι εφηβική ηλικία είχαν πρόβλημα να θυμούνται αντικείμενα και μονοπάτια σε σύγκριση με τους αρουραίους που έπιναν μόνο σκέτο νερό.
Τα τεχνητά γλυκαντικά διαταράσσουν την αίσθηση της γεύσης;
Οι ερευνητές σημείωσαν και κάποιες άλλες παρατηρήσεις:
- Η κατανάλωση τεχνητής ζάχαρης έκανε τους αρουραίους να έχουν λιγότερους υποδοχείς στη γλώσσα τους που ανιχνεύουν τη γλυκιά γεύση, με αποτέλεσμα να τρώνε ή να πίνουν περισσότερες τροφές με ζάχαρη για να ανιχνεύσουν τη γεύση.
- Βρήκαν επίσης αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η γλυκόζη στο αίμα κινείται μέσω των εντέρων, κάτι που θα μπορούσε να υποδεικνύει έναν μηχανισμό για το πώς η ζάχαρη επηρεάζει την μνήμη.
- Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν μακροπρόθεσμες νευρολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο ποντικών, με τις περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο να είναι εκείνες που ελέγχουν την μνήμη και τη συμπεριφορά με κίνητρα ανταμοιβής.
“Αν και τα ευρήματά μας δεν υποδεικνύουν απαραίτητα ότι κάποιος πρέπει να σταματήσει κάθε είδους τεχνητά γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων γενικά, υπογραμμίζουν ότι η συνήθης κατανάλωσή τους κατά τη διάρκεια της πρώιμης ζωής μπορεί να έχει ακούσιες, μακροχρόνιες επιπτώσεις”, σημειώνει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Scott Kanoski. , αναπληρωτής καθηγητής βιολογικών επιστημών στο USC Dornsife.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JCI Insight.
Πηγές: https://dornsife.usc.edu, https://studyfinds.org
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι σοβαρές παρενέργειες υγείας από τα τεχνητά γλυκαντικά σε δεκάδες είδη
Τα τεχνητά γλυκαντικά ίσως αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, λένε οι επιστήμονες
Τεχνητά γλυκαντικά και πιθανός κίνδυνος καρκίνου: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Η ομάδα αίματος που συνδέεται με 82% αυξημένη πιθανότητα για απώλεια μνήμης