Τα παιδιά που εκτίθενται στον καπνό της φωτιάς έχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης
Τα παιδιά που εκτίθενται στον καπνό της πυρκαγιάς και άλλες ακραίες μορφές ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους.
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Health Perspective, όσο περισσότερες μέρες εκτίθενται τα παιδιά σε μη ασφαλή επίπεδα λεπτών σωματιδίων στον αέρα από μία φωτιά, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να αναπτύξουν συμπτώματα ψυχικής ασθένειας.
Τα λεπτά αυτά σωματίδια (PM2,5) έχουν συνδεθεί με πνευμονικές και καρδιακές παθήσεις και ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι αρκετά μικρά ώστε να διασχίζουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, προκαλώντας οξείες και μακροχρόνιες εγκεφαλικές αλλαγές.
Η έρευνα εξέτασε 10.000 προέφηβους και συνέκρινε τις αναφορές υγείας που παρείχαν οι γονείς με δεδομένα ποιότητας του αέρα στις περιοχές που έμεναν το 2016. Το 32% βίωσε τουλάχιστον μία ημέρα μη ασφαλούς έκθεσης σε επικίνδυνα σωματίδια, ενώ ένα από τα παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν εκτεθειμένο για 173 ημέρες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κάθε επιπλέον ημέρα μη ασφαλούς έκθεσης ενίσχυε σημαντικά τον κίνδυνο ενός παιδιού για συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και εσωτερικευμένων συμπεριφορών για έως και ένα χρόνο.
Αν και οι δασικές και αστικές πυρκαγιές δεν είναι η μόνη αιτία για τα λεπτά σωματίδια στον αέρα, η αύξησή τους και η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα στη νέα γενιά, όπως τονίζουν οι ερευνητές.
Φωτογραφία iStock