Iatropedia

Τα παιδιά που μετακομίζουν συχνά έχουν υψηλότερο κίνδυνο να πάθουν κατάθλιψη [έρευνα]

Loving single mother consoling her sad girl at their new home.

Μια νέα μελέτη έρχεται να τονίσει τα προβλήματα στην ψυχική υγεία που προκαλούν οι συχνές μετακομίσεις στα παιδιά.

Τα παιδιά των οποίων οι οικογένειες μετακομίζουν συχνά έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης αργότερα στη ζωή τους, προειδοποιεί μια νέα μελέτη.

Τα παιδιά που μετακινούνται μία φορά μεταξύ 10 και 15 ετών έχουν 41% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη στην ενήλικη ζωή, σε σύγκριση με εκείνα των οποίων οι οικογένειες δεν μετακινούνται, ανακάλυψαν ερευνητές.

Όσο για τα παιδιά που μετακομίζουν πάνω από δύο φορές σε αυτή την ηλικία έχουν 61% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Psychiatry.

Συγκριτικά, τα παιδιά που ζουν σε μια φτωχή γειτονιά έχουν 10% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη ως ενήλικες, σημείωσαν οι ερευνητές.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους που γεννήθηκαν στη Δανία μεταξύ 1981 και 2001, συγκρίνοντας τις αλλαγές διεύθυνσης όταν ήταν νέοι με τυχόν επακόλουθες διαταραχές της διάθεσης ή προβλήματα ψυχικής υγείας.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι ένα σταθερό περιβάλλον στο σπίτι κατά την παιδική ηλικία είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των παιδιών από μελλοντικά προβλήματα ψυχικής υγείας .

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένας αριθμός παραγόντων που οδηγούν στη διάγνωση ενός ατόμου με ψυχική ασθένεια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Clive Sabel , καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Plymouth στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα παιδιά των στρατιωτικών που μετακινούνται συχνότερα από πόλη σε πόλη.

«Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων διαμόρφωσης, τα παιδιά χτίζουν τα κοινωνικά τους δίκτυα μέσω του σχολείου, των αθλητικών ομάδων ή άλλων δραστηριοτήτων», δήλωσε ο k.Sabel. «Κάθε φορά που πρέπει να προσαρμοστούν σε κάτι καινούργιο αντιμετωπίζουν προβλήματα και πρέπει να βρούμε νέους τρόπους για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ξεπεράσουν αυτές τις προκλήσεις».

Φωτογραφία iStock