Τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο σε φυσικό περιβάλλον έχουν σημαντικά καλύτερη ψυχική υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης.
Μάλιστα, η πρωτοποριακή νέα μελέτη, η οποία χρησιμοποίησε GPS και επιταχυνσιόμετρο, διαπίστωσε ότι τα οφέλη του χρόνου που περνούσαν στη φύση ήταν ισχυρότερα για τα παιδιά από νοικοκυριά χαμηλότερου εισοδήματος.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Environment International, διαπίστωσε ότι τα παιδιά που περνούσαν μόλις 60 λεπτά καθημερινά στη φύση είχαν 50% χαμηλότερο κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας. Συγκεκριμένα, τα οφέλη ήταν μεγαλύτερα για τα παιδιά από μειονεκτικά περιβάλλοντα, ιδίως όσον αφορά τη βελτίωση της συμπεριφοράς και τις κοινωνικές δεξιότητες. Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι η χρήση ενός φυσικού περιβάλλοντος για ελαφριές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, ήταν εξίσου ωφέλιμη με τη χρήση αυτών των χώρων για πιο έντονες δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο.
Για να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα, οι ερευνητές αυτής της μελέτης -με την πλήρη συγκατάθεση τόσο των συμμετεχόντων παιδιών όσο και των γονέων τους- χρησιμοποίησαν προηγμένη τεχνολογία GPS και επιταχυνσιόμετρο για να μετρήσουν τον πραγματικό χρόνο των παιδιών στη φύση για μια εβδομάδα. Προσδιόρισαν επίσης εάν τα παιδιά χρησιμοποιούσαν τη φύση για έντονες δραστηριότητες, όπως αθλήματα, ή για πιο χαλαρές και καθιστικές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα ή το κάθισμα. Στη συνέχεια, η ψυχική υγεία των παιδιών αξιολογήθηκε μέσω ερωτηματολογίου και συσχετίστηκε με τον χρόνο τους στη φύση.
Η Δρ Fiona Caryl, επικεφαλής ερευνήτρια από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η ενθάρρυνση των παιδιών να περνούν περισσότερο χρόνο στη φύση θα μπορούσε να είναι ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος υποστήριξης της ψυχικής τους υγείας. Το σημαντικότερο είναι ότι τα μειονεκτούντα παιδιά φαίνεται να επωφελούνται περισσότερο από τον χρόνο στη φύση από ό,τι τα πιο προνομιούχα».
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κριστίνα Άπλγκεϊτ: Τι είναι το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας που έχει η κόρη της
Δεν ξεχνάτε ποτέ πρόσωπα; Τι δείχνει αυτό για εσάς
26/06/2024 Ευλογιά των πιθήκων (mpox): Παγκόσμιος συναγερμός για την εξάπλωση επικίνδυνου στελέχους