Iatropedia

Τα πέντε σημάδια ότι πρέπει να κάνεις τεστ εγκυμοσύνης

Ακόμα και με τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους αντισύλληψης , υπάρχει πάντα πιθανότητα σφάλματος. Άλλωστε, αρκεί μόνο ένα σπερματοζωάριο για να γονιμοποιήσει το ωάριο.

Το να ανακαλύψετε αν σας συνέβη αυτό ή όχι είναι εύκολο. Αρκεί απλά να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης.

Τα τεστ εγκυμοσύνης συνήθως ελέγχουν τα ούρα σας για μια ορμόνη που ονομάζεται ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη ( human chorionic gonadotropin – HCG). Η HCG υπάρχει μόνο εάν είστε έγκυος. Η ορμόνη απελευθερώνεται μόνο εάν ένα γονιμοποιημένο ωάριο προσκολληθεί έξω από την μήτρα, ή στην επένδυση της μήτρας σας.

Ανάλογα με το τεστ εγκυμοσύνης που θα επιλέξετε, μπορεί να χρειαστεί:

Τα περισσότερα τεστ εγκυμοσύνης είναι κατά 99% αποτελεσματικά, εάν ληφθούν μετά από μια χαμένη έμμηνο ρύση.

Ανάλογα με τον τύπο του τεστ, η πολυαναμενόμενη απάντηση θα εμφανιστεί με έναν από τους ακόλουθους τρόπους:

Πόσο σύντομα μπορείτε να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης

Θα πρέπει να περιμένετε να κάνετε τεστ εγκυμοσύνης μία εβδομάδα περίπου αφότου είχατε την απώλεια της περιόδου σας για πιο ακριβές αποτέλεσμα.

Εάν δεν θέλετε να περιμένετε έως ότου χάσετε την περίοδό σας, πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον μία έως δύο εβδομάδες μετά το σεξ. Εάν είστε έγκυος, το σώμα σας χρειάζεται χρόνο για να αναπτύξει ανιχνεύσιμα επίπεδα HCG. Αυτό συνήθως διαρκεί 7 έως 12 ημέρες μετά την επιτυχή γονιμοποίηση ενός ωαρίου.

Ενδέχεται να λάβετε ένα λανθασμένο αποτέλεσμα εάν το τεστ εγκυμοσύνης γίνει πολύ νωρίς στον έμμηνο κύκλο σας.

Τα 5 βασικά σημάδια ότι πρέπει να κάνετε τεστ εγκυμοσύνης

1. Έχετε χάσει την περίοδό σας

Ένα από τα πρώτα και πιο αξιόπιστα σημάδια εγκυμοσύνης είναι η χαμένη περίοδος.

Εάν δεν παρακολουθείτε στενά τον κύκλο σας, μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιορίσετε αν έχετε καθυστερήσει ή όχι. Πολλές γυναίκες έχουν εμμηνορροϊκό κύκλο 28 ημερών. Εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε ένα τεστ αν έχει περάσει περισσότερο από ένας μήνας από την τελευταία σας περίοδο.

Λάβετε υπόψη ότι η περίοδός σας μπορεί μερικές φορές να καθυστερήσει, ή να παραλειφθεί λόγω άγχους, διατροφής, άσκησης, ή ορισμένων ιατρικών καταστάσεων. Δώστε επίσης προσοχή στις εκκρίσεις σας, εάν υποψιάζεστε ότι είστε έγκυος. Είναι σύνηθες να εμφανίζεται ελαφριά αιμορραγία, ή κηλίδωση αίματος τις πρώτες εβδομάδες καθώς το ωάριο εισχωρεί βαθύτερα στην επένδυση της μήτρας κατά τη διάρκεια της γονιμοποίησης. Σημειώστε οποιαδήποτε διαφορά στο χρώμα, την υφή ή την ποσότητα αίματος. Επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο σας εάν έχετε αιμορραγία και θετικό τεστ εγκυμοσύνης.

2. Έχετε κράμπες

Η γονιμοποίηση μπορεί επίσης να προκαλέσει μια αίσθηση παρόμοια με τις εμμηνορροϊκές κράμπες. Στην αρχή της εγκυμοσύνης, μπορεί να αισθάνεστε αυτήν τη δυσφορία και να νομίζετε ότι θα σας έρθει περίοδος, αλλά δεν έρχεται ποτέ.

Αν αυτό σας ακούγεται οικείο, κάντε ένα τεστ εγκυμοσύνης. Τα επίπεδα των ορμονών διαφέρουν ανάλογα με τη γυναίκα και την εγκυμοσύνη.

3. Πονάει το στήθος σας

Με την εγκυμοσύνη αυξάνεται η παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης. Αυτές οι ορμόνες αρχίζουν να επιφέρουν αλλαγές στο σώμα σας, για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη του εμβρύου.

Έτσι, το στήθος σας μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο στην αφή και να φαίνεται μεγαλύτερο, λόγω της αυξημένης ροής αίματος. Οι θηλές σας μπορεί να πονάνε και οι φλέβες να φαίνονται πιο σκούρες κάτω από το δέρμα.

Επειδή πολλές γυναίκες βιώνουν επίσης δυσφορία στο στήθος τις ημέρες που προηγούνται της περιόδου τους, αυτό το σύμπτωμα δεν είναι πάντα ενδεικτικό σημάδι εγκυμοσύνης.

4. Νιώθετε διαφορετικά

Μαζί με κράμπες και πόνο στο στήθος, η εγκυμοσύνη στα αρχικά της στάδια μπορεί να σας προκαλέσει:

Καθώς περνούν οι εβδομάδες, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να γίνουν πιο έντονα, προτού τα επίπεδα της HCG εξισσοροπιστούν στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Εσείς γνωρίζετε καλύτερα τον εαυτό σας, οπότε προσέξτε το σώμα σας. Οποιαδήποτε ασυνήθιστα σωματικά συμπτώματα θα μπορούσαν να σας ωθήσουν να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης.

5. Απέτυχε η μέθοδος αντισύλληψης που ακολουθείτε

Τα αντισυλληπτικά χάπια, τα προφυλακτικά και άλλοι τύποι αντισυλληπτικών μέσων δεν παρέχουν 100% προστασία από την εγκυμοσύνη. Με άλλα λόγια, υπάρχει πάντα μια μικρή πιθανότητα εγκυμοσύνης, ανεξάρτητα από το πόσο προσέχετε εσείς και ο σύντροφός σας.

Ανεξάρτητα από το ποια μέθοδο ακολουθείτε, κάντε ένα τεστ εγκυμοσύνης, εάν αντιμετωπίσετε κάποιο από τα προαναφερόμενα σημάδια.

Κάποιο ανθρώπινο λάθος, ή ελάττωμα σε υλικό, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μη προγραμματισμένη εγκυμοσύνη. Σύμφωνα έρευνες:

Εάν ανησυχείτε για τυχόν αποτυχία στην μέθοδο αντισύλληψης, ρωτήστε τον γυναικολόγο σας για εναλλακτικές αντισυλληπτικές μεθόδους, όπως σπιράλ (intrauterine device – IUD). Λιγότερο από 1 στις 100 γυναίκες που χρησιμοποιούν σπιράλ μένει έγκυος κάθε χρόνο.

Πηγή: https://www.healthline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι είναι τα προσπερματικά υγρά και τι πιθανότητα υπάρχει να προκαλέσουν εγκυμοσύνη

Συμπτώματα εγκυμοσύνης: Τα 16 πρώτα σημάδια και αλήθειες

Καθυστέρηση περιόδου: Πότε ΔΕΝ σημαίνει εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη: Κίνδυνος σοβαρού προβλήματος για το νεογέννητο αν η μητέρα κάνει αυτό στο α’ τρίμηνο