Ο εγκέφαλος των βρεφών αντιδρά στο ερέθισμα του πόνου με τρόπο παρόμοιο με αυτόν των ενηλίκων, ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, παρατηρώντας ότι 18 από τις 20 περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούντο στους ενήλικες όταν ένιωθαν πόνο ήταν ενεργές και στα μωρά. Στο πλαίσιο μελέτης περιορισμένης κλίμακας, η Ρεμπέκα Σλέιτερ και η ομάδα της από το Τμήμα Παιδιατρικής της Οξφόρδης έθεσαν βρέφη μίας έως έξι ημερών σε μαγνητικό τομογράφο και σκάναραν τον εγκέφαλό τους ενώ αυτά κοιμόνταν.
Κατά την διάρκεια της σάρωσης, προκάλεσαν στο πέλμα τους μια αίσθηση παρόμοια με το «τσίμπημα» ενός μολυβιού. Οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι ο εγκέφαλος των βρεφών αντέδρασε στο ερέθισμα όπως αντέδρασαν ενήλικα άτομα σε αντίστοιχο ερέθισμα αλλά τέσσερεις φορές πιο ισχυρό, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό eLife. Είναι ενδεικτικό ότι οι ενήλικες δεν τράβηξαν το πόδι τους ως ανακλαστική κίνηση, αντιθέτως τα μωρά το έκαναν.
Όπως λέει χαρακτηριστικά η Ρ. Σλέιτερ, «η μελέτη έδειξε ότι τα βρέφη όχι μόνο αισθάνονται πόνο αλλά ενδεχομένως να είναι πιο ευαίσθητα σε αυτόν απ’ ότι οι ενήλικες. Αν θα χορηγούσαμε παυσίπονο σε ένα παιδί μεγαλύτερης ηλικίας που θα υποβαλλόταν σε μια επέμβαση, τότε θα πρέπει να εξετάσουμε την χορήγηση παυσίπονου και σε ένα βρέφος» υποστηρίζει (βλ. σχετικό βίντεο https://youtu.be/gQ6hYUJ3MEg).
Οι επιστήμονες ευελπιστούν κάποια μέρα να μπορούν να αναπτύξουν συστήματα ανίχνευσης της «υπογραφής του πόνου» στα βρέφη προκειμένου να δοκιμάσουν διαφορετικούς τρόπους για την ανακούφισή του. Τα πρότυπα εγκεφαλικής λειτουργίας, επισημαίνουν, ίσως να αποβούν το πλέον αξιόπιστο υποκατάστατο για την μέτρηση του πόνου αντί των εκφράσεων του προσώπου και την αύξηση του καρδιακού ρυθμού.