Θηλασμός: Τι συμβαίνει αν δεν θηλάσει το παιδί μέσα σε μία ώρα από την γέννησή του
Σύμφωνα με την UNICEF, αν καθυστερήσει ο πρώτος θηλασμός για 2 έως 23 ώρες μετά τη γέννηση, τότε ο κίνδυνος θανάτου κατά τις πρώτες 28 ημέρες της ζωής του παιδιού αυξάνεται κατά 40%. Εάν, δε, καθυστερήσει ο πρώτος θηλασμός για 24 ώρες και πάνω, το ποσοστό αυτό φτάνει στο 80%.
“Ο πρώτος θηλασμός μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου”, σχολίασε η επικεφαλής σύμβουλος της UNICEF σε θέματα διατροφής, France Bégin.
Και πρόσθεσε: “Αν όλα τα μωρά τρέφονταν αποκλειστικά με μητρικό γάλα για τους 6 πρώτους μήνες της ζωής τους, τότε πάνω από 800.000 ζωές θα σώζονταν κάθε χρόνο”.
Το μητρικό γάλα είναι το πρώτο “εμβόλιο” ενός μωρού, η πρώτη και καλύτερη προστασία από ασθένειες και παθήσεις. Επίσης, όταν το μωρό ακουμπάει πάνω στο στήθος της μητέρας του παίρνει και πολύτιμα αντισώματα με την άμεση δερματική επαφή.
Αν ο θηλασμός καθυστερήσει όχι μόνο μειώνονται οι πιθανότητες επιβίωσης του νεογέννητου, αλλά περιορίζεται η παραγωγή γάλακτος της μητέρας και μειώνονται οι πιθανότητες του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού.
Η UNICEF παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας με φόντο την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, η οποία ξεκινάει σήμερα (1-7 Αυγούστου) σε πάνω από 170 χώρες για την προώθηση του θηλασμού και τη βελτίωση της βρεφικής διατροφής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θηλασμός: Πώς επηρεάζει την υγεία των παιδιών που γεννιούνται πρόωρα
Μητρικός θηλασμός: Τι προσφέρει σε μητέρα και παιδί – Ποια η σωστή διατροφή
Νέα έρευνα: Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο παιδικής λευχαιμίας