Θύμα εκφοβισμού online ένα στα έξι παιδιά στην Ευρώπη, λέει ο ΠΟΥ

  • Ρούλα Τσουλέα
θύματα
Θύτες ένας στους οκτώ συνομηλίκους τους. Ποιες χώρες έχουν τα υψηλότερα, ποιες τα χαμηλότερα ποσοστά.

Θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού πέφτουν ετησίως εκατομμύρια ανήλικοι στην Ευρώπη. Νέα μελέτη της Περιφέρειας Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αποκαλύπτει ότι το 2022 το 16% των παιδιών και εφήβων ηλικίας 11-15 ετών έπεσαν θύματα του cyberbullying.

Το αντίστοιχο ποσοστό του 2018 ήταν 13%, σύμφωνα με την μελέτη που διεξήχθη σε 44 χώρες. Το 15% των αγοριών και το 16% των κοριτσιών σε αυτές τις χώρες ανέφεραν ότι είχαν πέσει θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού τουλάχιστον μία φορά κατά τους τελευταίους μήνες.

Τα δεδομένα αυτά «αποτελούν σήμα κινδύνου προς όλους μας να αντιμετωπίσουμε τον εκφοβισμό και τη βία, όποτε και όπου κι αν συμβαίνει», δήλωσε ο Dr. Hans Kluge, διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ.

Σύμφωνα με την μελέτη, η πανδημία άλλαξε τον τρόπο συμπεριφοράς των εφήβων μεταξύ τους. Εκείνη που έχει ενταθεί ιδιαιτέρως είναι η ψηφιακή βία, καθώς οι νέοι έζησαν για πολύ καιρό σε ψηφιακό περιβάλλον την εποχή των περιορισμών της πανδημίας (lockdown).

Οι άλλοι τρόποι εκφοβισμού έχουν παραμένει εν πολλοίς σταθεροί μετά την πανδημία. Το 2022 ανέφεραν πως ήσαν θύματα σχολικού εκφοβισμού το 11% των αγοριών και των αγοριών. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2018 ήταν 10%.

1 στους 8 είναι θύτης

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός παρουσιάζει διακύμανση από χώρα σε χώρα. Τα υψηλότερα επίπεδα βιώνουν τα αγόρια σε Βουλγαρία, Λιθουανία, Μολδαβία και Πολωνία. Τα χαμηλότερα αναφέρονται στην Ισπανία.

«Με τους εφήβους να διαθέτουν έως και 6 ώρες ημερησίως στο διαδίκτυο, ακόμα και οι μικρές αλλαγές στα ποσοστά του εκφοβισμού έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία και την ευεξία χιλιάδων», τόνισε ο Dr. Kluge.

Η μελέτη αποκαλύπτει ακόμα πως ένας στους οκτώ εφήβους είναι οι θύτες του διαδικτυακού εκφοβισμού. Το ποσοστό τους έχει αυξηθεί κατά 3% έναντι του 2018.

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό των εφήβων που καταφεύγουν στη σωματική βία παρέμεινε σταθερό (στο 10%) στη διάρκεια της τετραετίας. Τα αγόρια, όμως, είναι πολύ περισσότερα από τα κορίτσια: 14% έναντι 6%, αντιστοίχως.

Τα νέα ευρήματα προέρχονται από 279.000 παιδιά και εφήβους. Στις περισσότερες χώρες, ο διαδικτυακός εκφοβισμός κορυφώνεται στις ηλικίες:

  • Των 11 ετών για τα αγόρια που πέφτουν θύματα
  • Των 13 ετών για τα κορίτσια

Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση των γονέων λίγη διαφορά κάνει στη συμπεριφορά των παιδιών, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι συγγραφείς της επισημαίνουν ότι το πρόβλημα είναι εκτεταμένο και απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για να αυξηθεί η ενημέρωση γι’ αυτό. «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να εκπαιδευθούν οι νέοι, οι οικογένειες και τα σχολεία για τις μορφές του διαδικτυακού εκφοβισμού και τον αντίκτυπό τους», γράφουν. «Πρέπει επίσης να ρυθμιστούν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ώστε να περιοριστεί η έκθεση σε αυτόν», καταλήγουν.

Φωτογραφία: iStock