Τι προκαλεί η έλλειψη βιταμίνης Α;
Του Αθανάσιου Μπούκαλη Νευροχειρουργού
Ο υποσιτισμός πλήττει ιδιαίτερα τους ανθρώπους στις φτωχές χώρες . Ως αποτέλεσμα της έλλειψης βιταμίνης Α, για παράδειγμα, εκτιμάται ότι 250 εκατομμύρια παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν έλλειψη βιταμίνης Α και είναι πιθανό ότι σε περιοχές με ανεπάρκεια σε βιταμίνη Α ένα σημαντικό ποσοστό των εγκύων γυναικών είναι ελλιπής βιταμίνη Α.
Επίσης εκτιμάται ότι 250 000 με 500 000 παιδιά με ανεπάρκεια βιταμίνης Α τυφλώνονται κάθε χρόνο , τα μισά από τα οπαία πεθαίνουν μέσα σε 12 μήνες αφότου χάσουν την όρασή τους, παρά το γεγονός ότι αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να αποφευχθούν με φθηνά και εύκολα στη χρήση συμπληρώματα διατροφής.
Ο αντίκτυπος αυτής της διατροφικής συμπλήρωσης στην παιδική θνησιμότητα είναι το ίδιο μεγάλος ή ακόμα μεγαλύτερος από εκείνον οποιουδήποτε εμβολίου και κοστίζει μόνο ένα με δύο cents ανά δόση.
Η εκτίμηση της παγκόσμιας Ανεπάρκειας Βιταμίνης Α (ΑΒΑ) που διεξάχθηκε το 1995, ήταν βασισμένη σε κλινικά (ξηροφθαλμία) και βιοχημικά (ρετινόλη ορού σε συγκεντρώσεις μικρότερες από 0,70 μmol/l) στοιχεία ΑΒΑ.
Εκτιμήθηκε ότι 60 χώρες είχαν κλινικά και βιοχημικά σοβαρού και μέτριου βαθμού ΑΒΑ, σημαντική για τη δημόσια υγεία , και ήταν πιθανό να έχουν πρόβλημα επιπλέον 13 χώρες .
Η σημερινή εκτίμηση του ΠΟΥ για τη συνολική ΑΒΑ που παρουσιάζονται εδώ δείχνει ότι 45 χώρες έχουν μέτριο ή σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας από νυχτερινή τύφλωση και 122 χώρες βιοχημική ΑΒΑ.
Το 1995, εκτιμήθηκε ότι η κλινική ΑΒΑ επηρέαζε περίπου 3 εκατομμύρια παιδιά προσχολικής ηλικίας ενώ η βιοχημική ΑΒΑ επηρέαζε περίπου 251 εκατομμύρια παιδιά προσχολικής ηλικίας κάθε χρόνο.
Μετά το 1995, διάφορες άλλες ομάδες έκαναν εκτίμηση της συνολικής ΕΒΑ. Το 1998, χρησιμοποιήθηκε μια εναλλακτική μέθοδος για τη συλλογή δεδομένων μεταξύ 1985 και 1995 και εκτιμήθηκε ότι η κλινική ΑΒΑ (νυχτερινή τύφλωση και Bigot’s spots) επηρέαζε περίπου 3,3 εκατομμύρια παιδιά προσχολικής ηλικίας και ότι η βιοχημική ΑΒΑ (ρετινόλη ορού σε συγκεντρώσεις μικρότερες από 0,70 μmol/l) έπληγε περίπου 75 με 140.000.000 παιδιά προσχολικής ηλικίας κάθε χρόνο.
Το 2002, η West υπολογίζει ότι 127 εκατομμύρια παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης Α , η οποία ορίζεται ως ρετινόλη ορού σε συγκεντρώσεις μικρότερες από 0,70 μmol/l ή μη φυσιολογική κυτταρολογική εντύπωση του επιπεφυκότα, στον αναπτυσσόμενο κόσμο, εκ των οποίων 4,4 εκατομμύρια είχαν ξηροφθαλμία (συμπεριλαμβάνοντας νυχτερινή τύφλωσης, κηλίδες Bigot , καθώς και ξηροφθαλμία του κερατοειδούς).
Οι εκτιμήσεις αυτές έδειξαν ότι σχεδόν τα μισά παιδιά του κόσμου με ξηροφθαλμία κατοικούν στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία , εκ των οποίων πάνω από το 85 % ζουν στην Ινδία.
Το 2004, το Micronutrient Initiative και η UNICEF συνεργάστηκαν με το Πανεπιστήμιο Tulane να ενημερώσου τις εκτιμήσεις τους του 1998 για ΑΒΑ για το έτος 2000. Υπολόγισαν ότι η κλινική ΑΒΑ (νυχτερινή τύφλωση και κηλίδες Bigot) και η βιοχημική ΑΒΑ (ρετινόλη ορού σε συγκεντρώσεις μικρότερες από 0,70 μmol/l) επηρεάζουν 7.0 και 219 εκατομμύρια παιδιά προσχολικής ηλικίας , αντιστοίχως.
Παρά την πρόταση της ΠΟΥ το 1995, ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να επιλυθεί με συμπληρώματα διατροφής που κοστίζουν δύο cents η μια δόση, η συχνότητα εμφάνισης και τόσο της κλινικής όσο και της βιοχημικής ανεπάρκειας βιταμίνης Α αυξάνεται.
Αθανάσιος Μπούκαλης Νευροχειρουργός
Ιδρυτής της International Medical Rights
Ιστοσελίδα : https://www.facebook.com/Athanasis.Boukalis.IMR
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ο ελληνικός καφές χαρίζει χρόνια στη ζωή!
Επικίνδυνο ναρκωτικό η…ζάχαρη!