Η έκθεση στον καπνό των τσιγάρων πριν από τη γέννηση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως διαβήτη τύπου 2 μετά την ενηλικίωση. Το ίδιο και το κάπνισμα από την εφηβεία ή και την παιδική ηλικία ακόμα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Το κάπνισμα στην ενήλικη ζωή αποτελεί τεκμηριωμένο παράγοντα κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως οι ενήλικες καπνιστές έχουν 30-40% περισσότερες πιθανότητες να τον εκδηλώσουν σε σύγκριση με τους μη-καπνιστές.
Έως πρότινος, όμως, δεν ήταν γνωστός ο αντίκτυπος που θα μπορούσε να έχει η έκθεση στον καπνό κατά τα πρώτα χρόνια της ανάπτυξης του εμβρύου ή στα πρώτα χρόνια της ζωής, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Victor Wenze Zhong, καθηγητής Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο Jiao Tong της Σαγκάης.
Για να διερευνήσουν το θέμα, ο Dr. Zhong και οι συνεργάτες του εξέτασαν στοιχεία από σχεδόν 476.000 Βρετανούς. Στόχος τους ήταν να εξετάσουν τον κίνδυνο αναπτύξεως διαβήτη σε συνάρτηση με την έκθεση στον καπνό των τσιγάρων σε τρεις πρώιμες φάσεις της ζωής:
- Πριν τη γέννηση
- Πριν τα 14 έτη
- Σε ηλικία 15-17 ετών
Εξέτασαν επίσης εάν η υιοθέτηση ενός κατά άλλα υγιεινού τρόπου ζωής μετά την ενηλικίωση μπορεί να προστατεύσει τα άτομα υψηλού κινδύνου από τη νόσο.
Τα ευρήματα
Τα νέα ευρήματα ανακοινώθηκαν στο συνέδριο «Επιδημιολογία & Πρόληψη: Τρόπος Ζωής & Καρδιομεταβολικές Επιστημονικές Συνεδρίες» (EPI/Lifestyle 2024) της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ). Το συνέδριο διεξήχθη 18-21 Μαρτίου 2024 στο Σικάγο.
Όπως αναφέρει η ΑΗΑ σε ανακοίνωσή της, η μελέτη έδειξε πως το κάπνισμα της εγκύου ή/και κατά την ανήλικη ζωή σχετίζεται ισχυρά με τον τύπου 2 διαβήτη αργότερα στη ζωή. Ο κίνδυνος ήταν ιδιαιτέρως αυξημένος σε όσους είχαν γενετική προδιάθεση στην ανάπτυξη διαβήτη.
Πιο αναλυτικά, το κάπνισμα της εγκύου αύξανε κατά 22% τις πιθανότητες να εκδηλώσει το παιδί της διαβήτη τύπου 2. Αντίστοιχα, το κάπνισμα πριν την ηλικία των 14 ετών διπλασίαζε τον κίνδυνο. Μετά τα 15 και έως τα 17 έτη, όμως, αύξανε τον κίνδυνο κατά 57%. Τέλος, η έναρξη του καπνίσματος μετά την ενηλικίωση σχετιζόταν με 33% υψηλότερο κίνδυνο αναπτύξεως διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή.
Αντίστοιχα στους συμμετέχοντες με αυξημένο γενετικό κίνδυνο για διαβήτη, το πρώιμο κάπνισμα σχετιζόταν:
- Με 3,3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη όταν κάπνιζε η έγκυος
- Με 6,3 μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη όταν ο ανήλικος άρχιζε να καπνίζει πριν τα 14 του χρόνια
- Με 4,2 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο όταν ο ανήλικος άρχιζε το κάπνισμα στα 15 έως 17 του χρόνια
Ωστόσο ο αυξημένος κίνδυνος διαβήτη μπορούσε να μειωθεί έως και 81% σε όσους ακολουθούσαν αργότερα στη ζωή έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Οι εθελοντές αυτοί είχαν κόψει το κάπνισμα και φρόντιζαν να τρέφονται υγιεινά, να γυμνάζονται και να κοιμούνται αρκετά.
Φωτογραφία: iStock