Το μωρό σας έχει πολλά αέρια; 6 τρόποι να το ανακουφίσετε

  • Iatropedia newsroom
αέρια
Είναι φυσιολογικό το μωρό σας να έχει αέρια, αλλά υπάρχουν επίσης τρόποι που μπορείτε να το βοηθήσετε να ανακουφιστεί.

Ένα μωρό μπορεί να «γκρινιάζει» λίγο παραπάνω αν έχει περισσότερα αέρια. Είναι φυσιολογικό, καθώς μπορεί να καταπίνει αέρα την ώρα που τρώει.

Σύμφωνα με την παιδίατρο δρ Σνάιντερμαν από την Cleveland Clinic, η ενόχληση από αέρια είναι πιο συχνή κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες μετά την γέννηση, αλλά μπορεί να ενοχλεί τα μωρά ακόμη και για έναν χρόνο.

Ένα νεογέννητο ή ένα μωρό που έχει αέρια δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί από μόνο του. Πως θα καταλάβετε αν το μωρό σας έχει μεγαλύτερη ενόχληση από τη συνηθισμένη; Συνήθως είναι πιο ιδιότροπο, τρίβει το πρόσωπό του, στριφογυρίζει περισσότερο και τρώει και κοιμάται λιγότερο από το συνηθισμένο.

Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας να απαλλαγεί από την ενόχληση;

1. Επιλέξτε το σωστό μπουκάλι

Ο σχεδιασμός του μπουκαλιού παίζει μεγάλο ρόλο στο πόσο αέρα καταπίνει το παιδί σας καθώς τρώει. Επίσης, ο τρόπος που προετοιμάζετε το μπιμπερό μπορεί επίσης να κάνει τη διαφορά. Αντί να ανακινήσετε το μπιμπερό, δοκιμάστε να το ανακατέψετε, για να δημιουργηθούν λιγότερες φυσαλίδες στο γάλα.

2. Ταΐστε το μωρό πριν πεινάσει πολύ

Αν και δεν είναι πολύ εύκολο, προσπαθήστε να ταϊσετε το μωρό σας πριν πεινάσει αρκετά ώστε να κλάψει. Όταν κλαίνε γεμίζουν με αέρα τις μικροσκοπικές κοιλιές τους και παίρνουν επίσης πολύ αέρα όταν καταβροχθίζουν με μανία το φαγητό τους!

3. Προσαρμόστε τη θέση που κάθεται όταν τρώει

Η θέση που κάθεται το μωρό σας όταν τρώει παίζει επίσης ρόλο. Η Δρ. Σνάιντερμαν προτείνει να κρατάτε το μωρό σας σε μια μικρή κλίση, έτσι ώστε το κεφάλι του μικρού σας να είναι ψηλότερα από το στομάχι του. Αν νιώθει άβολα σε αυτήν τη θέση, βάλτε ένα μαξιλάρι θηλασμού για επιπλέον υποστήριξη.

4. Βοηθηστε το να ρευτεί μετά το τάισμα

Όταν το μωρό σας τελειώσει το φαΐ του, αφιερώστε αρκετό χρόνο στο να το βοηθήσετε να ρευτεί, ώστε να αποβάλλει όσο το δυνατόν περισσότερα αέρια.

Η παιδίατρος προτείνει να κάνετε ένα διάλειμμα στα μέσα του φαγητού για να ρευτεί, και μετά πάλι μόλις τελειώσει.

Η στάση που συνιστά πιο συχνά ο Δρ. Σνάιντερμαν για ρέψιμο είναι πάνω από τον ώμο: Τοποθετήστε το μωρό σας κάθετα με το κεφάλι του ακριβώς πάνω από τον ώμο σας. Βεβαιωθείτε ότι στηρίζετε το μικρό τους κορμό με τον ώμο ή το χέρι σας. Χτυπήστε απαλά ή τρίψτε την πλάτη τους..

5. Κινήστε τα πόδια του μωρού

Ξαπλώστε το μωρό σας ανάσκελα και να κινήσετε τα πόδια του με απαλές κυκλικές κινήσεις, σαν να έκανε ποδήλατο. Εναλλακτικά, τοποθετήστε το μωρό σας στην πλάτη του και κρατήστε τα πόδια του στα χέρια σας. Λυγίστε τα πόδια τους στα γόνατά τους και φέρτε απαλά τα γόνατά τους στην κοιλιά τους.

Αυτές οι κινήσεις θα τα βοηθήσει να αποβάλλουν τα αέρια από το στομάχι και το έντερό τους.

6. Σκεφτείτε να αλλάξετε τον τύπο που χρησιμοποιείτε

Η διατροφή του μωρού αλλά και η δική σας παίζει ρόλο στο πόσο αντέχει το στομαχάκι του. Μερικά παιδιά μπορεί να μην αντέχουν το βρεφικό γάλα που πίνουν, οπότε μπορείτε να δοκιμάσετε να αγοράσετε κάποιο άλλο.

Επίσης, αν θηλάζετε, αυτό που τρώτε επηρεάζει το μητρικό γάλα και καλό θα ήταν να αποφεύγετε ορισμένες τροφές.

Πότε να πάτε στον παιδίατρο

Αν το μωρό σας δείξει κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, ενώ υποφέρει από αέρια, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε άμεσα έναν παιδίατρο.

  • Σταματά να κάνει κακά του ή να τρώει.
  • Τα κακά του είναι μαύρα ή ματωμένα.
  • Κάνει εμετό.
  • Έχει πυρετό
  • Κλαίει πολύ περισσότερο
  • Έχει αναπτύξει συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης, όπως εξάνθημα, πρήξιμο ή δυσκολία στην αναπνοή.

Φωτογραφία iStock