Τρεις στους τέσσερις παχύσαρκους εφήβους που παίρνουν σεμαγλουτίδη χάνουν αρκετά κιλά ώστε να αλλάζουν ολόκληρη κατηγορία στον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Σχεδόν οι μισοί, δε, πέφτουν κάτω από το όριο της κλινικής παχυσαρκίας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Οι γιατροί που την πραγματοποίησαν μιλούν για «ιστορικά πρωτοφανή» αποτελέσματα. Τονίζουν, ωστόσο, πως το φάρμακο δεν αποτελεί πανάκεια, ούτε έχει γρήγορα αποτελέσματα. Όταν όμως συνδυάζεται με δίαιτα και γυμναστική, μπορεί να έχει αποτελέσματα που έως πρότινος μόνο με τη βαριατρική χειρουργική έβλεπαν.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Obesity. Ανακοινώθηκε επίσης στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας (ECO2023) που διεξάγεται στο Δουβλίνο.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές σε αυτήν συμμετείχαν 201 έφηβοι (ηλικίες 12-18 ετών) με κλινική παχυσαρκία. Οι επιστήμονες τους χώρισαν τυχαία σε δύο ομάδες. Στους 134 από αυτούς χορηγούσαν σεμαγλουτίδη μία φορά την εβδομάδα, επί 68 εβδομάδες. Στους υπόλοιπους 67 χορηγούσαν μία ανενεργό ουσία (εικονικό φάρμακο).
Σε όλους τους εφήβους παρείχαν επίσης συμβουλές για τον τρόπο ζωής και το αδυνάτισμα.
Η σεμαγλουτίδη είναι ένα φάρμακο εγκεκριμένο για την θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Στις ΗΠΑ είναι εγκεκριμένη και για τον μακροχρόνιο έλεγχο του σωματικού βάρους. Για τον διαβήτη διατίθεται σε ενέσιμη μορφή με την εμπορική ονομασία Ozempic. Υπάρχει όμως και σε μορφή δισκίου.
Τα ευρήματα
Σύμφωνα με ευρήματα της μελέτης στους εφήβους, απ’ όσους λάμβαναν το εικονικό φάρμακο το 12% κατόρθωσαν να χάσουν αρκετό βάρος μόνο με τη συμβουλευτική, ώστε να μην θεωρούνται πλέον κλινικώς παχύσαρκοι.
Το αντίστοιχο ποσοστό, όμως, σε όσους λάμβαναν σεμαγλουτίδη ήταν 45%. Επιπλέον, έως το τέλος των 68 εβδομάδων τα τρία τέταρτα (το 74%) των εφήβων που την λάμβαναν είχαν βελτίωση στον ΔΜΣ τους κατά τουλάχιστον μία κατηγορία. Στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου ανάλογη βελτίωση είχε το 19% των παιδιών.
Ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρέσουμε το σωματικό βάρος μας (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους μας (σε μέτρα). Οι τιμές από 25 έως 29,9 kg/m2 σημαίνουν υπέρβαρο άτομο. Πάνω από 30 k/m2 σηματοδοτούν την παχυσαρκία, με τη νοσογόνο (ή κακοήθη) παχυσαρκία να αρχίζει από τα 40 k/m2.
«Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τον υψηλό βαθμό κλινικής αποτελεσματικότητας της σεμαγλουτίδης στους εφήβους με παχυσαρκία», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους. Και κάνουν λόγο για «ιστορικώς πρωτοφανή» αποτελέσματα «με θεραπείες άλλες, πλην της βαριατρικής χειρουργικής».
Δεν είναι πανάκεια
Μιλώντας στο συνέδριο, ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Aaron S. Kelly, καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, τόνισε ότι η σεμαγλουτίδη μπορεί να αλλάξει τη ζωή των παιδιών που ζουν με παχυσαρκία.
Έσπευσε όμως να επισημάνει ότι αυτό απαιτεί χρόνο και προσπάθεια, σε συνδυασμό με θεραπείες του τρόπου ζωής και άλλα μέτρα κατά της παχυσαρκίας.
«Ένα ερώτημα που μου θέτουν συχνά είναι αν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Μήπως πρέπει να τη δώσουμε σε όλους; Η απάντησή μου είναι πως όχι. Δεν θα επιλύσει το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Είναι όμως ένα σημαντικό κομμάτι στο παζλ που οδηγεί προς την επίλυση, ιδίως για τους ασθενείς που ήδη πάσχουν από παχυσαρκία», εξήγησε σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian.
Και συνέχισε: «Η σεμαγλουτίδη αλλάζει τη ζωή πολλών ανθρώπων που ήδη έχουν πρόσβαση σε αυτήν, καθώς τα πηγαίνουν εξαιρετικά καλά λαμβάνοντάς την».
Φωτογραφία: iStock