Iatropedia

“Το παιδί μου έχει πλατυποδία τι να κάνω;”

Είναι ένα ερώτημα που απασχολεί τους περισσότερους νέους γονείς. Αυτή η μικρή καμάρα στο πέλμα στο ποδαράκι του παιδιού τους, που δεν διακρίνεται και που σε ορισμένες περιπτώσεις το δυσκολεύει στο βάδισμα ή στο τρέξιμο. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πως πρόκειται για ένα ανατομικό πρόβλημα που τις περισσότερες φορές διορθώνεται από μόνο του με την πάροδο του χρόνου. Ακόμη και εάν παραμείνει συχνά δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα.

Παλιότερα οι παιδίατροι συνιστούσαν ακόμη και όταν τα παιδάκια είχαν μικρή πλατυποδία να φορέσουν τα ειδικά ανατομικά παπούτσια, που θα βοηθούσαν την καμάρα στο πέλμα να δημιουργηθεί. Τώρα όμως κάτι τέτοιο δεν κρίνεται αναγκαίο. Πλέον μόνο σε σπάνιες και σοβαρές περιπτώσεις οι γιατροί και ο παιδοορθοπεδικός, προτείνει να φορέσουν τέτοιου είδους παπουτσάκια.

Μέχρι 3 ετών η καμάρα στο πέλμα στην πατουσίτσα του παιδιού δεν έχει διαμορφωθεί αφού οι ιστοί των μυών εκεί είναι ακόμη πολύ χαλαροί. Η καμάρα σχηματίζεται για τα επόμενα 7 χρόνια μέχρι την ηλικία των 10 περίπου. Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα ποσοστό της τάξης του 10% θα συνεχίσει να έχει πλατυποδία ακόμη και όταν ενηλικιωθεί.

Η πλατυποδία χωρίζεται σε 2 τύπους.

– Η εύκαμπτη, η οποία είναι και η πιο συνηθισμένη και κατά την οποία το παιδάκι δεν νιώθει πόνο και δεν δυσκολεύεται στο περπάτημα και η οποία θα περάσει μόλις διαμορφωθεί το ποδαράκι του, η αν δεν περάσει δεν θα του έχει δημιουργήσει κανένα πρόβλημα.

– Η δύσκαμπτη η οποία είναι και η πιο σπάνια. Η δύσκαμπτη είναι και επώδυνη και σχεδόν πάντα οφείλεται και σε κάποιο άλλο πρόβλημα το οποίο μπορεί να είναι ανατομικό, αλλά και νευρολογικό.

Ο παιδίατρος είναι εκείνος που εξετάζοντας το παιδί θα μας πει εάν έχει ή όχι πλατυποδία. Ωστόσο υπάρχουν και μερικά απλά κόλπα που οι γονείς μπορούν να κάνουν για να δουν από μόνοι τους εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και να το επιστήσουν στον παιδίατρο.

Το καλοκαίρι στην παραλία παρατηρείστε το αποτύπωμα του ποδιού του στην άμμο για να δείτε εάν υπάρχει καμάρα. Επίσης ακούστε το παιδί σας εάν σας πει ότι πονάει στο πέλμα ή στη φτέρνα όταν τρέχει ή αθλείται. Τέλος ζητήστε του με γυμνά ποδαράκια να σταθεί στις μύτες. Προσέξτε τότε εάν εμφανιστεί η καμάρα και εάν εξαφανιστεί μόλις το παιδάκι πατήσει πάλι με γυμνό το πέλμα.

Όπως είπαμε όλο και πιο σπάνια οι γιατροί συνιστούν τα ειδικά παπουτσάκια για την πλατυποδία, αφού έχει αποδειχτεί ότι εκτός του να είναι σαν “παπουτσωμένοι γάτοι” στα μικρά τους ποδαράκια, τα παπούτσια αυτά για την ελαφρά πλατυποδία, δεν βοηθούν. (οι γιατροί τα συνιστούν πλέον μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις). Σας παρουσιάζουμε ορισμένα χρήσιμα κόλπα που μπορεί να βοηθήσουν εφόσον ο γιατρός σας φυσικά είπε ότι δεν πρέπει το παιδάκι να βάλει παπουτσάκια:

– στηρίγματα από σιλικόνη στο εσωτερικό του παπουτσιού του για να σηκώνεται ελάχιστα η καμάρα

– Πελματογράφημα για τη δημιουργία ειδικών ανατομικών πάτων που θα τοποθετήσουμε στα παπουτσάκια τους

– Να βάζουμε τα παιδιά μας να περπατούν ξυπόλητα μέσα στο σπίτι ή σε ανώμαλες και σκληρές επιφάνειες, ειδικά το καλοκαίρι για να σκληρύνουν οι μύες του πέλματος και να αποκτήσει καλύτερη αίσθηση ισορροπίας. (συμπεριλαμβάνεται και το παιχνίδι στην παραλία)

– πάντα να του φοράμε καλής ποιότητας παπούτσια .

Σε κάθε περίπτωση ο παιδίατρος σας θα σας δώσει τις καλύτερες συμβουλές για την πλατυποδία και φυσικά εάν κρίνει εκείνος θα σας παραπέμψει σε παιδορθοπεδικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

το παιδί μου βλέπει εφιάλτες τι να κάνω;

η οικογενειακή βία κάνει τα παιδιά επιθετικά

το παιχνίδι καταπολεμά την παιδική εγκληματικότητα