Iatropedia

Το παιδί μου πίνει αλκοόλ! Τι να κάνω;

Η εφηβεία είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος και απαιτεί ώριμους χειρισμούς από τους γονείς. Συχνά οι γονείς ανακαλύπτουν οτι το παιδί τους άρχισε να πίνει αλκοόλ στα πάρτυ και αρκετές φορές το διαπιστώνουν μετά από ένα άσχημο μεθύσι. Η αυτοσυγκράτηση και η λογική διαχείριση αυτών των καταστάσεων είναι απαραίτητα στοιχεία της αντιμετώπισης.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Ανακαλύπτοντας ότι το έφηβο παιδί πίνει αλκοόλ μπορεί να δημιουργήσει φόβο, σύγχυση και θυμό στο οικογενειακό περιβάλλον. Είναι σημαντικό όταν έρθετε αντιμέτωποι με το παιδί σας να παραμείνετε ήρεμοι και να εξηγήσετε τις ανησυχίες σας, αφού καταστήσετε σαφές οτι το κάνετε λόγω της αγάπης σας. Εξίσου σημαντικό είναι να το κάνετε όταν το παιδί σας είναι νηφάλιο.

Πέντε βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε αν διαπιστώσετε κατανάλωση αλκοόλ:

Θεσπίστε κανόνες και συνέπειες: Το παιδί πρέπει να κατανοήσει ότι η κατανάλωση αλκοόλ έχει και συγκεκριμένες συνέπειες. Αλλά μην κάνετε απειλές και μη βάζετε κανόνες που δεν μπορείτε να επιβάλλετε.

Βεβαιωθείτε ότι ο/η σύζυγός σας συμφωνεί με τους κανόνες και είναι έτοιμος/η για την επιβολή τους.

Παρακολουθήστε τις δραστηριότητες του παιδιού σας: Γνωρίζετε που πηγαίνει και με ποιους κάνει παρέα.

Κλειδώνετε ή κρύβετε τα μπουκάλια ή μην έχετε καθόλου αλκοόλ στο σπίτι. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα ελέγχετε για μπουκάλια στο υπνοδωμάτιο, στα συρτάρια και στη τσάντα του.

Εξηγήστε του οτι αυτή η έλλειψη ιδιωτικότητας δημιουργήθηκε λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ασχοληθεί με δραστηριότητες. Τα χόμπι και τα ομαδικά αθλήματα είναι υγιείς διέξοδοι.

Συζητήστε με το παιδί. Η κατανάλωση αλκοόλ από έναν έφηβο μπορεί να είναι η συνέπεια προσωπικών προβλημάτων. Μήπως υπήρξε πρόσφατα ένα διαζύγιο, απώλεια αγαπημένου προσώπου ή μία μετακόμιση που του προκάλεσαν άγχος ή θλίψη;

Αναζητήστε βοήθεια. Δεν χρειάζεται να προχωρήσετε μόνοι σας. Οι έφηβοι συχνά εναντιώνονται στους γονείς, αλλά αν ακούσουν τις ίδιες πληροφορίες από ένα τρίτο άτομο μπορεί να είναι περισσότερο διατεθειμένοι να ακούσουν. Ο προπονητής, ο καθηγητής, ο γιατρός, ο θεραπευτής ή ο σύμβουλος είναι κατάλληλες επιλογές ανά περίπτωση.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr