“Το παιδί μου βλέπει εφιάλτες τι να κάνω;” – χρήσιμες συμβουλές

  • Iatropedia
Η μικρή Αφροδίτη είναι 5 χρονών. Είναι ένα όμορφο, πανέξυπνο και υγιές κοριτσάκι που όμως τα βράδια δεν θέλει να κοιμηθεί. Οι γονείς της αναρωτήθηκαν γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό. Κάθε βράδυ και ενώ ήταν εξαντλημένη κυριολεκτικά από τα παιχνίδια και τον παιδικό σταθμό την ημέρα, όταν ερχόταν η ώρα του ύπνου η Αφροδίτη άλλαζε. Έκλαιγε και ικέτευε να μην κοιμηθεί και να μείνει λίγη ώρα ακόμη ξύπνια. Και όταν επιτέλους κατάφερναν να την κοιμήσουν, σχεδόν κάθε βράδυ εκείνη ξυπνούσε και έκλαιγε.

Οι γονείς της συζήτησαν πολλές φορές μαζί της, με υπομονή και για αρκετές ημέρες. Κάποια στιγμή η Αφροδίτη τους είπε ότι φοβάται να κοιμηθεί γιατί στον ύπνο της βλέπει “κακά όνειρα”. Οι γονείς της Αφροδίτης αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και ακολούθησαν ορισμένες συμβουλές που πήραν από ειδικούς παιδοψυχολόγους σχετικά με τον ύπνο των παιδιών. Τώρα η Αφροδίτη κοιμάται κανονικά σαν πουλάκι και δεν ξυπνάει ταραγμένη στον ύπνο της…

Σαν το μικρό κοριτσάκι, υπάρχουν πολλά παιδιά που δεν θέλουν να κοιμηθούν γιατί τα “κακά όνειρα” οι εφιάλτες τα ταράζουν. Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς σε τέτοιες περιπτώσεις; Πως μπορούν να βάλουν τέλος στους εφιάλτες των παιδιών τους και να τους προσφέρουν έναν γλυκό και ασφαλή ύπνο. Το αμερικάνικο ίδρυμα Nemours που ασχολείται με τα παιδιά δίνει τις συμβουλές:

– Πρόγραμμα. Το παιδί πρέπει σε όλα να έχει ένα πρόγραμμα, έτσι και στον ύπνο του. Όταν το παιδί δεν λειτουργεί με πρόγραμμα, αγχώνεται. Τόσο λοιπόν κατά τη διάρκεια της ημέρας, έτσι και στον ύπνο οι γονείς δεν πρέπει συναισθηματικά να κάνουν πίσω (συχνά λένε: “ας μείνει να παίξουμε 10 λεπτά ακόμη” και το παιδί πάει μετά από μια ώρα για ύπνο) και πρέπει πάντα απαράβατα να έχουν την “ώρα του ύπνου”

– Πριν κοιμηθεί το παιδί οι γονείς θα πρέπει να φροντίσουν για την ομαλή διαδικασία. Ένα μπανάκι, λίγο απολαυστικό παιχνίδι, μια αγκαλιά, ένα παραμυθάκι θα βοηθήσουν απίστευτα τον μικρό του ψυχικό κόσμο να χαλαρώσει.

– Το δωμάτιο του θα πρέπει να είναι στην ιδανική θερμοκρασία, με μια απαλή μουσικούλα, και ένα πολύ χαμηλό φωτισμό που θα επιτρέπει στο παιδί να βλέπει τι είναι μέσα στον οικείο χώρο του, αλλά και δεν θα το ενοχλεί στον ύπνο. Επίσης το κρεββατάκι του θα πρέπει να είναι άνετο και ζεστό και να το έχει αναγνωρίσει σαν τον σημείο του ύπνου.

– Ποτέ μα ποτέ το παιδί δεν πρέπει να βλέπει στην τηλεόραση κάτι που θα το ταράξει. Έτσι κατά τη διάρκεια της ημέρας ελέγχουμε τι παρακολουθεί το παιδί μας και διακριτικά, εάν είναι κάτι που μπορεί οι εικόνες του να το τρομάξουν, το αλλάζουμε. (Εξυπακούεται ότι αυτό γίνεται και πριν τον ύπνο όταν πίνει το γάλα του στον καναπέ και παρακολουθεί τηλεόραση μέχρι να “γλαρώσει”).

-Το παιδί πρέπει να νιώθει ασφάλεια και οι γονείς είναι εκείνοι που την παρέχουν. Έτσι όταν ξυπνήσει από ένα εφιάλτη πάμε στο κρεββάτι του, το αγκαλιάζουμε να μας νιώσει και του εξηγούμε ότι τα όνειρα είναι απλά όνειρα και τίποτε περισσότερο. Να καταλάβει ότι δεν μπορούν τα όνειρα να το βλάψουν ή να του κάνουν κακό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

όχι τηλεόραση σε παιδιά κάτω των 2 ετών

το παιδικό άσθμα και η αντιμετώπιση του