Τουλάχιστον ένα παιδί νεκρό από την μυστηριώδη οξεία ηπατίτιδα, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Τουλάχιστον ένα παιδί έχει χάσει τη ζωή του από τη μυστηριώδη οξεία ηπατίτιδα, που πρωτοεμφανίστηκε μέσα στον Απρίλιο και πλέον έχει αναφερθεί σε 12 χώρες του κόσμου, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Τα περισσότερα από τα κρούσματα αφορούν μικρά παιδιά (κάτω των 10 ετών). Ο νεότερος ασθενής ήταν νεογέννητο μωρό και ο μεγαλύτερος 16 ετών. Η κατάσταση των 17 παιδιών ήταν τόσο σοβαρή, ώστε χρειάσθηκαν μεταμόσχευση ήπατος.
Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμα τι είναι αυτό που προκαλεί ξαφνικά στα παιδιά οξεία φλεγμονή του ήπατος (ηπατίτιδα). Ωστόσο σε τουλάχιστον 74 από αυτά ανιχνεύθηκε αδενοϊός και σε 20 ανιχνεύθηκε ο κορωνοϊός. Επιπλέον, σε 19 παιδιά ανιχνεύθηκαν και οι δύο ιοί.
Ωστόσο ο κορωνοϊός έχει πλέον αποκλειστεί ως αιτία αυτής της ηπατίτιδας. Έτσι, εξετάζεται το ενδεχόμενο η αιτία να είναι κάποιος από τους 50 αδενοϊούς που είναι γνωστό ότι προσβάλλουν τους ανθρώπους.
Συνολικά, αναφέρει ο Π.Ο.Υ., έως και τις 21 Απριλίου είχαν αναφερθεί τουλάχιστον 169 κρούσματα. Τα κρούσματα αυτά καταγράφηκαν σε 11 χώρες του Ευρωπαϊκού Τομέα του Π.Ο.Υ. και στις ΗΠΑ. Τα περισσότερα (τα 114) αναφέρθηκαν στη Βρετανία. Ακολουθούν η Ισπανία με 13 και το Ισραήλ με 12.
Στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί 9 περιστατικά, στη Δανία 6 και στην Ιρλανδία 5. Ολλανδία και Ιταλία έχουν αναφέρει από 4, ενώ Νορβηγία και Γαλλία από 2. Τέλος, από 1 κρούσμα έχουν αναφέρει Ρουμανία και Βέλγιο.
Τι συμπτώματα είχαν τα παιδιά
Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., η οξεία ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας που έχει σημάνει συναγερμό στις υπηρεσίες του προκαλεί στα παιδιά κυρίως γαστρεντερικά συμπτώματα. Αυτά είναι:
- Πόνος στην κοιλιά
- Διάρροια
- Έμετος
Αυτά ακολουθούνται από παθολογικά ευρήματα στις εξετάσεις αίματος. Ειδικότερα, είναι ιδιαιτέρως αυξημένα (επίπεδα πάνω από 500 IU/L) τα ηπατικά ένζυμα:
- Ασπαρτική αμινοτρανσφεράση (συμβολίζεται SGOT ή AST)
- Αλανινική αμινοτρανσφεράση (συμβολίζεται SGPT ή ALT)
Τα παιδιά παρουσίασαν επίσης ίκτερο, δηλαδή κίτρινη απόχρωση στο δέρμα και στον επιπεφυκότα των ματιών (το λευκό τμήμα τους). Αντιθέτως, τα περισσότερα δεν είχαν πυρετό.