Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένας πολύτιμος διατροφικός θησαυρός υπάρχει στο νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου», προερχόμενος από την αφιλοκερδή προσφορά μητέρων που έχουν περίσσευμα μητρικού γάλακτος και το στέλνουν, από όλα τα σημεία της χώρας, στην «Τράπεζα» της Ειδικής Μονάδας Προαγωγής Μητρικού Θηλασμού.
Τα τελευταία πέντε χρόνια αυξάνεται εντυπωσιακά ο αριθμός των γυναικών που στέλνουν το γάλα που τους περισσεύει στην «Τράπεζα» με αποτέλεσμα στην πενταετία 2010-2015, η συνολική ποσότητα να ανέλθει σε 5.104.404 λίτρα, από 941.161 που ήταν, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Βεζυράκης, διοικητής των νοσοκομείων «Αλεξάνδρα» και «Ελενα Βενιζέλου». Το γάλα προέρχεται κατά 60% από γυναίκες που ζουν στο Λεκανοπέδιο Αττικής και το υπόλοιπο από την Περιφέρεια. Η συλλογή μητρικού γάλακτος προορίζεται κατά κύριο λόγο για την διατροφή των προώρων νεογέννητων, των οποίων οι μητέρες για ιατρικούς κυρίως λόγους δε δύνανται να δώσουν το δικό τους γάλα, σημειώνει.
Αναπτύσσονται δράσεις για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού και σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, τα ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού κυμαίνονται πάνω από 65% κατά την έξοδο από το Νοσοκομείο, ενώ μεικτή διατροφή (μητρικός θηλασμός και ξένη διατροφή) ακολουθεί συνολικά πάνω από το 97,5% των νεογέννητων.
Η αξία του μητρικού γάλακτος είναι γνωστή, ιδιαίτερα όμως για τα πρόωρα γεννημένα βρέφη και αυτά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας είναι ακόμη μεγαλύτερη. Καλύτερη διατροφική ανοχή, λιγότερες λοιμώξεις που σχετίζονται με τη φροντίδα υγείας και επεισόδια νεκρωτικής εντεροκολίτιδας, χαμηλότερη επίπτωση της αμφιβληστροειδοπάθειας της προωρότητας, χαμηλότερα ποσοστά μεταβολικού συνδρόμου, (αρτηριακής υπέρτασης, διαβήτη και παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία), λιγότερες αλλεργίες και άσθμα, υψηλότερη βελτίωση της νευροαναπτυξιακής εξέλιξης και αύξησης του δείκτη νοημοσύνης, είναι μεταξύ των πλεονεκτημάτων, όπως επισημαίνει ο κ. Βεζυράκης.
Το μητρικό γάλα έχει όμως και οικονομικό πλεονέκτημα έναντι του ειδικά τροποποιημένο για πρόωρα βρέφη αγελαδινού. Πρόσφατη μελέτη του Νοσοκομείου, υπολόγισε ότι το μέσο κόστος νοσηλείας ενός προώρου νεογνού στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών που τρέφεται κυρίως με μητρικό γάλα της μητέρας του και παστεριωμένο γάλα «Τράπεζας» είναι 2670 ευρώ, έναντι του κόστους νοσηλείας ενός νεογνού που σιτίζεται με ειδικά τροποποιημένο για πρόωρα βρέφη αγελαδινό γάλα, το οποίο είναι και σαφώς υψηλότερο. (3371 ευρώ).
Το Νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου», από την ίδρυση του, το 1935, έχει οργανωθεί στη λειτουργία του σύμφωνα με το rooming in, δηλαδή την νοσηλεία του νεογνού μαζί με τη μητέρα του. Από το 2011, έχει πιστοποιηθεί από τη UNICEF ως Φιλικό Προς τα Βρέφη Νοσοκομείο (Baby Friendly Hospita).