Υπέρταση στα παιδιά: Τι αλλάζει με τις νέες οδηγίες διάγνωσης
Περίπου το 3,5% των παιδιών και των εφήβων έχουν υπέρταση, η οποία συχνά περνά απαρατήρητη και χωρίς θεραπεία, δήλωσε η Ακαδημία.
“Εάν υπάρχει διάγνωση υπέρτασης, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. Αλλά επειδή τα συμπτώματα είναι σιωπηλά, η κατάσταση συχνά παραβλέπεται”, δήλωσε ο δρ. David Kaelber, ο οποίος βοήθησε στην ανάπτυξη των κατευθυντήριων γραμμών.
Όταν η υπέρταση στα παιδιά δεν αντιμετωπίζεται, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα καρδιάς και νεφρών χρόνια αργότερα, πρόσθεσε η Ακαδημία.
Αυτό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία επειδή η συχνότητα εμφάνισης υπέρτασης από την παιδική ηλικία έχει αυξηθεί στις ΗΠΑ από το 1988 και πρόσφατα έφτασε σε επίπεδα ιστορικού ρεκόρ.
Βάσει των νέων, απλουστευμένων πινάκων, η πίεση του κάθε παιδιού θα τίθεται σε σύγκριση με την αντίστοιχη σε παιδιά “κανονικού σωματικού βάρους”, οπότε οι διαγνώσεις θα είναι πιθανώς λιγότερες από ό,τι στο παρελθόν. Τα παχύσαρκα ή τα υπέρβαρα παιδιά (τα οποία συμπεριλήφθηκαν στις προηγούμενες οδηγίες) είναι πιο πιθανό να έχουν υπέρταση, κάτι που επηρέαζε τις προηγούμενες οδηγίες διάγνωσης, αφού ο μέσος όρος (βάσει του οποίου γίνονταν οι συγκρίσεις) ήταν μεγαλύτερος.
Ως αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής, πιστεύεται ότι περισσότερα παιδιά πλέον θα διαγιγνώσκονται με “υπέρταση που χρήζει θεραπείας”.
Ο δρ Joseph Flynn, ο οποίος συνέβαλε στην συγγραφή των νέων οδηγιών, εξήγησε ότι “με την έγκαιρη διάγνωση της υπέρτασης, είμαστε σε θέση να συνεργαστούμε με την οικογένεια για να την διαχειριστούμε, είτε μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, είτε μέσω φαρμάκων είτε με συνδυασμό θεραπειών”.
Σημειώνοντας τη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και υπέρτασης, η Ακαδημία επεσήμανε ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής (όπως η διατροφή και η άσκηση) είναι θεραπεία “πρώτης γραμμής” για την υπέρταση.
Οι γιατροί θα πρέπει να συνταγογραφούν φάρμακα μείωσης της αρτηριακής πίεσης μόνο εάν αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν μειώνουν την υπέρταση, ή εάν το παιδί έχει κάποια άλλη πάθηση, όπως νεφρική νόσο ή διαβήτη, σύμφωνα με τις οδηγίες.
Αλλά πρώτα απ’ όλα, τα παιδιά με υπέρταση θα πρέπει να έχουν 24ωρη παρακολούθηση στο σπίτι, δήλωσε η Ακαδημία. Αυτό θα αποκλείσει την πιθανότητα λάθους από το “άγχος για τον γιατρό”, όπως ονομάζεται η περίπτωση που ένα παιδί έχει αυξημένη πίεση αίματος επειδή φοβάται και έχει άγχος όταν μπαίνει στο γραφείο του γιατρού για εξέταση.
Επίσης, για να απλοποιήσει τα κριτήρια διάγνωσης για τους γιατρούς, η Ακαδημία συστήνει στους ενήλικες και τους εφήβους να χρησιμοποιούν τους ίδιους πίνακες πίεσης αίματος.
“Αυτές οι οδηγίες προσφέρουν μια νέα ευκαιρία για τους παιδίατρους να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν αυτή τη σημαντική -και συχνά μη αναγνωρισμένη- χρόνια ασθένεια στους νεαρούς ασθενείς μας”, δήλωσε ο δρ Kaelber και κατέληξε: “Το εύκολο μέρος ήταν η ανάπτυξη των νέων κατευθυντήριων γραμμών. Τώρα ξεκινάμε το σκληρότερο έργο της εφαρμογής τους για να βοηθήσουμε τα παιδιά και τους εφήβους”.
Οι νέες οδηγίες δημοσιεύθηκαν στην διαδικτυακή έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Pediatrics.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιο φρούτο εποχής σηκώνει ασπίδα σε άσθμα, υπέρταση και εκφύλιση ωχράς κηλίδας
Υπέρταση: Καμπανάκι κινδύνου και για παιδιά και εφήβους – Τι έδειξε μεγάλη έρευνα