Ύπνος: Τι σχέση μπορεί να έχει με την υπέρταση στην εφηβεία

Οι έφηβοι που έχουν φτωχή ποιότητα ύπνου και όσοι δεν κοιμούνται επαρκώς μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν υπέρταση, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Όσοι, δε, αντιμετωπίζουν και τα δύο προβλήματα, διατρέχουν πενταπλάσιο κίνδυνο σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που κοιμούνται ήσυχα και αρκετά.
Ο φτωχός ύπνος είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο στους ενήλικες, αναφέρει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA). Ωστόσο αποδεικνύεται εξίσου σημαντικός και στους εφήβους, οι οποίοι χρειάζονται 8 έως 10 ώρες ύπνο κάθε βράδυ. Και αυτό, διότι η υπέρταση στην εφηβεία τους οδηγεί σε μια ζωή με πρόωρα καρδιολογικά προβλήματα.
«Γνωρίζουμε ότι ο ταραγμένος και ανεπαρκής ύπνος σχετίζεται με την υπέρταση στους ενήλικες. Ο κίνδυνος αυτός είναι ιδιαιτέρως μεγάλος για όσους έχουν αϋπνία και κοιμούνται λιγότερες από 6 ώρες κάθε βράδυ. Έως πρότινος, όμως, δεν γνωρίζαμε αν το ίδιο ισχύει και στους εφήβους», δήλωσε ο κλινικός ψυχολόγος Dr. Julio Fernandez-Mendoza, καθηγητής Νευροεπιστήμης & Επιστημών Δημοσίας Υγείας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
Τα νέα ευρήματα «υποδηλώνουν ότι ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός και για την δική τους καρδιαγγειακή υγεία», πρόσθεσε. «Δεν σημαίνουν, βέβαια, πως όλοι οι έφηβοι με συμπτώματα αϋπνίας θα εκδηλώσουν υπέρταση. Ωστόσο είναι σημαντικό να αξιολογείται η ποιότητα του ύπνου τους, για να αναγνωρίζονται εγκαίρως όσοι έχουν σοβαρή αϋπνία και κινδυνεύουν».
Νέα μελέτη
Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο Epi-Lifestyle 2025 της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς, που διεξήχθη στη Νέα Ορλεάνη. Ο Dr. Fernandez-Mendoza και οι συνεργάτες του ενέταξαν στη μελέτη τους 421 μαθητές από τρία γυμνάσια και λύκεια της Πενσυλβάνια.
Οι έφηβοι συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για τον ύπνο τους και την ποιότητά του. Υποβλήθηκαν επίσης σε μελέτη ύπνου, παραμένοντας ένα βράδυ σε Ιατρείο Ύπνου για να καταγραφούν αντικειμενικά η διάρκεια και η ποιότητά του.
Δύο έως τρεις ώρες πριν σβήσουν τα φώτα στο εργαστήριο, οι επιστήμονες μέτρησαν μερικές φορές την πίεσή τους.
Με υπέρταση διαγνώσθηκαν όσοι είχαν πίεση 140/90 mmHg ή υψηλότερη στις μετρήσεις. Όσοι είχαν πίεση από 120/80 έως 139/89 mmHg θεωρήθηκε πως είχαν αυξημένη πίεση. Οι τιμές αυτές ισχύουν και για τους ενήλικες.
Τα ευρήματα
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι έφηβοι που είχαν αϋπνία και κοιμόντουσαν ανεπαρκώς (κάτω από 8 ώρες) είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από υπέρταση, σε σύγκριση με όσους κοιμόντουσαν καλά και επαρκώς.
Όσοι κοιμόντουσαν ανεπαρκώς (κάτω από 7,7 ώρες) αλλά δεν είχαν αϋπνία, είχαν τριπλάσιο κίνδυνο να έχουν αυξημένη πίεση. Τέλος, όσοι ανέφεραν αϋπνία αλλά κοιμήθηκαν τουλάχιστον 7,7 ώρες στο εργαστήριο, δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν υπέρταση.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο συνδυασμός της αϋπνίας με τον ανεπαρκή ύπνο δημιουργεί πολύ πιο σοβαρά προβλήματα, λένε οι ερευνητές.
Η αϋπνία είναι μία διαταραχή ύπνου που κάνει τους πάσχοντες να δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν. Μπορεί επίσης να ξυπνούν συχνά τη νύχτα ή να μην κάνουν καλής ποιότητας ύπνου.
Φωτογραφία: iStock