Iatropedia

Ζάχαρη: Τι κερδίζουν τα μωρά που μεγαλώνουν με λίγα γλυκά

baby food

Πώς επηρεάζει μακροπρόθεσμα την υγεία η κατανάλωση ζάχαρης έως την ηλικία των 2 ετών.

Έναν απλό τρόπο για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από σοβαρά χρόνια νοσήματα αργότερα στη ζωή τους βρήκαν οι επιστήμονες. Αναλύοντας στοιχεία από χιλιάδες εθελοντές διαπίστωσαν πως όσοι δεν έτρωγαν πολλή ζάχαρη κατά τα πρώτα 2 χρόνια της ζωής τους είχαν σημαντικά μειωμένες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη και υπέρταση στην ενήλικη ζωή.

Ακόμα, δε, και όταν εκδήλωναν χρόνιες παθήσεις, έτειναν να τις αναπτύσσουν αρκετά χρόνια αργότερα απ’ ό,τι όσοι έτρωγαν πολλά γλυκά στη νηπιακή ηλικία. Εξίσου σημαντικό ήταν, όμως, να μην έτρωγαν πολλή ζάχαρη και οι μητέρες τους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η διατροφή κατά τις πρώτες 1.000 ημέρες από τη σύλληψη, έχει καθοριστική σημασία για τη μελλοντική υγεία, λένε οι ερευνητές.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Science. Οι ερευνητές εξέτασαν την πορεία της υγείας σχεδόν 60.000 βρετανών εθελοντών. Οι εθελοντές έχουν σήμερα ηλικία 68 έως 73 ετών.

Οι 38.000 είχαν γεννηθεί και μεγαλώσει στη διάρκεια μιας περιόδου μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά την οποία η ζάχαρη και τα γλυκά διανέμονταν με δελτίο. Οι ποσότητες που διανέμονταν αντιστοιχούσαν σχεδόν σε αυτές που σήμερα συνιστώνται για καλή υγεία.

Οι υπόλοιποι εθελοντές γεννήθηκαν μετά την διακοπή της διανομής με δελτίο (έγινε το 1953). Το αποτέλεσμα ήταν να διπλασιαστεί η κατανάλωση ζάχαρης (από τα 40 γραμμάρια έφτασε στα 80 γρ. ημερησίως).

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές συνέκριναν την πορεία της υγείας των εθελοντών τους. Όπως διαπίστωσαν, σε όσους είχαν γεννηθεί και μεγαλώσει την εποχή που η ζάχαρη μοιραζόταν με δελτίο, ήταν μειωμένα:

Η διατροφή με μειωμένη ζάχαρη έως την ηλικία των 2 ετών συσχετίσθηκε επίσης με όψιμη (καθυστερημένη) εκδήλωση των ασθενειών αυτών. Στην πραγματικότητα, όσοι ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2 τον εκδήλωσαν 4 χρόνια αργότερα απ’ ό,τι όσοι μεγάλωσαν τρώγοντας πολλά γλυκά. Όσον αφορά την υπέρταση, αυτή την εκδήλωσαν 2 χρόνια αργότερα.

Η μελέτη έδειξε ακόμα μείωση κατά 30% στον κίνδυνο παχυσαρκίας για τους εθελοντές  που είχαν γίνει 2 ετών την εποχή του δελτίου ζάχαρης.

Πόση καταναλώνουμε

Το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) συνιστά στους ενήλικες να μην προέρχεται περισσότερο από το 5% των ημερήσιων θερμίδων από τρόφιμα και ροφήματα με πρόσθετη ζάχαρη.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση πρέπει να είναι έως 30 γραμμάρια την ημέρα. Στην ποσότητα αυτή συμπεριλαμβάνεται η ζάχαρη που προστίθεται σε τρόφιμα και ροφήματα, και τα σάκχαρα που εκ φύσεως υπάρχουν σε αυτά (π.χ. μέλι, φυσικοί φρουτοχυμοί κ.λπ.).

Η αντίστοιχη σύσταση για τα παιδιά 7-10 ετών είναι 24 γρ. ημερησίως. Και για τα παιδιά 4-6 ετών είναι 19 γρ. Για τα μικρότερα παιδιά συνιστάται να αποφεύγουν γενικώς οτιδήποτε περιέχει πρόσθετη ζάχαρη (αναψυκτικά, γλυκά, μπισκότα, δημητριακά, γιαούρτια κ.λπ.).

Ωστόσο στην πραγματική ζωή η ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης είναι τουλάχιστον διπλάσια σε όλες τις ηλικίες.

Φωτογραφία: iStock