7 στρατηγικές για καλύτερες σχέσεις το 2025

  • Iatropedia newsroom
Συμβουλές για καλύτερες σχέσεις
Οι σχέσεις είναι ένα ωραίο, αλλά δύσκολο κομμάτι της ζωής μας, που επηρεάζει όμως την ευημερία μας εξίσου με το τι τρώμε και το αν κοιμόμαστε αρκετά.

Ας βάλουμε, λοιπόν, στόχο να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας το 2025 -φιλικές, ρομαντικές, ερωτικές και κοινωνικές- ακούγοντας τι έχουν να μας πουν οι ειδικοί.

1. «Μεταφυτεύστε» τις φιλίες σας

Αν θέλετε να ενισχύσετε τις φιλικές σχέσεις σας, σκεφτείτε τη «μεταφύτευση», μια στρατηγική που προάγει την εγγύτητα ανανεώνοντας τον τρόπο με τον οποίο συνδέεστε με τους φίλους σας, προτείνει η Marisa G. Franco, ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Platonic».

Προτείνετε στον φίλο, στη φίλη ή σε κάποιον συνάδελφο να κάνετε μαζί κάτι που δεν έχετε ξανακάνει ποτέ. Να σας συνοδεύσει σε μια δική σας δραστηριότητα ή να κάνετε μια βόλτα έξω από τα συνηθισμένα. Το στοιχείο του καινούργιου και του διαφορετικού μπορεί να ζωντανέψει τη σχέση σας και το να περνάτε χρόνο μαζί σε διαφορετικά πλαίσια σας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσετε διαφορετικές πλευρές της προσωπικότητας ο ένας του άλλου.

2. Ραντεβού; Προσέξτε τις «κίτρινες σημαίες»

Αν είστε σε φάση που βγαίνετε ραντεβού, μπορεί να έχετε φτάσει να εντοπίζετε πια εύκολα τις «κόκκινες σημαίες», αλλά τι γίνεται με τις «κίτρινες»; Τις συμπεριφορές, δηλαδή, ή τις στάσεις εκείνες που δείχνουν ότι πρέπει να προχωρήσετε με προσοχή;

Η Jancee Dunn, αρθρογράφος του ενημερωτικού δελτίου Well των New York Times, εξέτασε τα λιγότερο εμφανή «σήματα» που πρέπει να προσέχει κανείς σε έναν πιθανό ερωτικό σύντροφο: Μήπως το ραντεβού σας θεωρεί ότι όλοι/όλες οι προηγούμενοι σύντροφοί του είναι τρελοί/τρελές; Μήπως ο στενός σας κύκλος έχει επιφυλάξεις για τη νέα σας σχέση; Κάτι τέτοιο δεν είναι απαραιτήτως αποτρεπτικό, αλλά είναι, σε κάθε περίπτωση, προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε.

3. Μάθετε να αναλαμβάνετε την κυριότητα των συναισθημάτων σας

Αντί να κουνάτε το δάκτυλο και να επιρρίπτετε την ευθύνη στον άλλο για το πώς σας κάνει να νιώθετε, εξηγήστε πώς αισθάνεστε εσείς, ενθαρρύνοντας την εποικοδομητική επικοινωνία μεταξύ σας. Η βασική φόρμουλα είναι: «Αισθάνομαι Χ όταν συμβαίνει Υ», συνήθως ακολουθούμενη από την έκφραση μιας ανάγκης. Έτσι, αντί να πείτε κάτι σαν: «Κοιτάς συνέχεια το κινητό σου την ώρα που τρώμε!», θα μπορούσατε να πείτε: «Νιώθω μοναξιά όταν κοιτάς το κινητό σου την ώρα που τρώμε και χρειάζομαι την αμέριστη προσοχή σου στο τραπέζι».

4. Διαγράψτε αυτή τη φράση από το λεξιλόγιό σας

Ζούμε σε μια κοινωνία που προσπαθεί να αποφύγει τη θλίψη με νύχια και με δόντια και το να ψάχνουμε να βρούμε τις «σωστές λέξεις» για να βοηθήσουμε κάποιον που πονάει δεν είναι εύκολο. Αλλά ορισμένες φράσεις -ιδίως το «όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο»- μπορεί να φανεί απορριπτικό. Η θλίψη πρέπει να εκφράζεται και να βρίσκει αποδοχή, λέει ο David Kessler, συγγραφέας πολλών βιβλίων σχετικά με το θέμα, ο οποίος έχασε τον γιο του πριν από χρόνια. Αντ’ αυτού, πείτε στο άτομο ότι λυπάστε ή ίσως μοιραστείτε μια ή δύο αγαπημένες αναμνήσεις. Οι ειδικοί λένε ότι η παρουσία σας έχει μεγαλύτερη δύναμη από τις κοινοτοπίες.

5. Αγκαλιάστε τη δύναμη του «σχεσιακού απολογισμού»

Καθώς μεγαλώνουμε, οι περισσότεροι από εμάς συνειδητοποιούμε ότι καμία ρομαντική σχέση δεν μπορεί να μας προσφέρει όλα όσα θέλουμε ή χρειαζόμαστε, λέει ο Terrence Real, οικογενειακός θεραπευτής και συγγραφέας. Γι’ αυτό και συστήνει να κάνουμε πότε-πότε έναν «σχεσιακό απολογισμό». Ρωτήστε τον εαυτό σας: «Παίρνω αρκετά σε αυτή τη σχέση ώστε να είμαι εντάξει με όσα δεν παίρνω;». Άλλωστε, το να πενθήσει κανείς και να χωνέψει τα όρια των ανθρώπινων ατελειών του άλλου αποτελεί βασικό στοιχείο μιας μακροχρόνιας σχέσης οικειότητας.

6. Μην αφήνετε τις συγκρίσεις να σας κλέβουν τη χαρά του σεξ

Οι σεξοθεραπευτές και οι ειδικοί σε θέματα σεξ ξοδεύουν πολύ χρόνο για να καθησυχάσουν τους ανθρώπους ότι δεν υπάρχει «φυσιολογικό» σε ό,τι αφορά την οικειότητα. Οι άνθρωποι κολλάνε ιδιαίτερα στη συχνότητα της σεξουαλικής πράξης και στο αν έχουν μια «τυπική» ποσότητα σεξ, λέει η Lori Brotto, ψυχολόγος και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, η οποία είναι συγγραφέας του βιβλίου «Better Sex Through Mindfulness». Αλλά η σύγκριση δεν θα βελτιώσει τη σεξουαλική σας ζωή. Το θέμα είναι: Πόσο απολαμβάνετε το σεξ που κάνετε;

7. Οργανώστε συγκεντρώσεις για τη χαρά του πράγμαος

Προς το τέλος της ζωής της, η Dr. Ruth Westheimer, η πιο γνωστή σεξοθεραπεύτρια της Αμερικής, έστρεψε το ενδιαφέρον της από την οικειότητα στην κρίση της μοναξιάς. Στο τελευταίο της βιβλίο, που εκδόθηκε μήνες μετά το θάνατό της σε ηλικία 96 ετών, η Δρ Ρουθ προσέφερε 100 μαθήματα για την ανθρώπινη σύνδεση. Ένα από αυτά; Σταματήστε να μετράτε πόσο συχνά οργανώνετε πράγματα εσείς για τους άλλους. Κάντε το πρώτο βήμα και μαζέψτε γύρω σας τους αγαπημένους σας επειδή αυτό σας χαροποιεί και όχι επειδή περιμένετε να ανταποδώσουν οι άλλοι.

Φωτογραφία: iStock