Αυξημένος ο κίνδυνος COVID-19 για τους πλήρως εμβολιασμένους με προβλήματα ψυχικής υγείας
Η εξήγηση γι’ αυτό είναι τόσο η ροπή τους για πιο ριψοκίνδυνες συμπεριφορές και αδυναμία ή απροθυμία τήρησης βασικών προφυλάξεων όσο και η πιθανή μειωμένη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματός τους στα εμβόλια.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 264.000 ανθρώπους (το 90% άνδρες) με μέση ηλικία 66 ετών. Οι μισοί (51%) είχαν τουλάχιστον κατά την τελευταία πενταετία μία ψυχιατρική διάγνωση (για κατάθλιψη, μετατραυματικό στρες, αγχώδη διαταραχή, κατάχρηση αλκοόλ, χρήση ναρκωτικών, διπολική διαταραχή, ψύχωση, ελλειμματική προσοχή/υπερκινητικότητα, διατροφική διαταραχή κ.ά.), ενώ σχεδόν το 15% είχαν διαγνωστεί με Covid-19 μετά τον εμβολιασμό τους.
Διαπιστώθηκε ότι οι εμβολιασμένοι άνθρωποι με ψυχιατρικές διαταραχές είχαν γενικά μεγαλύτερο κίνδυνο για λοίμωξη Covid-19 σε σχέση με εκείνους χωρίς τέτοια προβλήματα.
Ειδικά για ορισμένες παθήσεις ο κίνδυνος για τα άτομα άνω των 65 ετών ήταν πολύ μεγαλύτερος. Ειδικότερα:
- 24% για όσους έκαναν κατάχρηση ουσιών
- 23% για όσους είχαν ψύχωση
- 16% για εκείνους με διπολική διαταραχή
- 12% για εκείνους με αγχώδη διαταραχή
Για τους μβολιασμένους με ψυχικές διαταραχές κάτω των 65 ετών ο κίνδυνος λοίμωξης Covid-19 είναι αυξημένος λιγότερο (έως 11%) σε σχέση με εκείνους χωρίς τέτοιο ιστορικό. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τη μελέτη, άλλες μη ψυχιατρικές καταστάσεις επίσης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης Covid-19 στους εμβολιασμένους: Κατά 23% στην περίπτωση χρόνιας νεφρικής νόσου, 20% στα άτομα με HIV, 19% σε εκείνα με καρδιαγγειακή νόσο, 18% σε όσους έχουν Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και 13% για όσους πάσχουν από υπνική άπνοια.
Αυτό δείχνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι οι εμβολιασμένοι άνθρωποι με ορισμένες ψυχικές παθήσεις, ιδίως οι άνω των 65 ετών, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο Covid-19 σε ποσοστά ανάλογα με άλλες μη ψυχικές παθήσεις. Πιο μεγάλος είναι ο κίνδυνος όταν ψυχικές και μη παθήσεις συνυπάρχουν.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
φωτό: iStock