Iatropedia

Αυτοκτονία: Ποια μέρα της εβδομάδας αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος

depression suicidal

Τα ευρήματα μελέτης σε 26 χώρες και περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια αυτόχειρες.

Ο κίνδυνος αυτοκτονίας δεν είναι ο ίδιος όλες τις ημέρες της εβδομάδας, ούτε του χρόνου, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων. Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι μία μέρα της εβδομάδας ήταν πιο επικίνδυνη από τις  υπόλοιπες.

Υπήρχε επίσης μία μέρα του χρόνου κατά την οποία οι αυτοκτονίες παρουσίαζαν δυσανάλογη αύξηση.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι ο κίνδυνος αυτοκτονίας τα Σαββατοκύριακα παρουσιάζει σημαντική διακύμανση από χώρα σε χώρα. Είναι χαμηλότερος τις μέρες αυτές σε πολλές χώρες σε Ευρώπη, Ασία και Βόρειο Αμερική. Ωστόσο αυξάνεται σημαντικά στις χώρες της νότιας και κεντρικής Αμερικής, στη Φινλανδία και στη Νότιο Αφρική.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση BMJ. Διεξήχθη σε 26 χώρες και περιοχές του κόσμου. Βασίσθηκε σε όλες τις αυτοκτονίες που καταγράφηκαν σε αυτές μεταξύ 1971 και 2019. Συνολικώς επρόκειτο για 1.701.286 περιστατικά.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο κίνδυνος αυτοκτονίας ήταν ιδιαιτέρως αυξημένος τη Δευτέρα σε όλες τις χώρες. Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας, η αύξηση κυμαινόταν από 2% στην Κόστα Ρίκα έως 17% στη Χιλή.

Στην πραγματικότητα, Δευτέρα καταγραφόταν το 15% έως 18% των περιστατικών σε όλο τον κόσμο.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι ο κίνδυνος αυτοκτονίας αυξανόταν σημαντικά και την Πρωτοχρονιά, ιδίως στους άνδρες. Αυτό όμως δεν ίσχυε σε όλες τις χώρες. Στην Ιαπωνία, λ.χ., ο κίνδυνος αυτοκτονίας την Πρωτοχρονιά είναι γενικώς μειωμένος κατά 7%. Στις περισσότερες άλλες χώρες, όμως, αυξάνεται σημαντικά με αποκορύφωμα τη Χιλή, όπου είναι 93% υψηλότερες έναντι των άλλων ημερών.

Ο κίνδυνος αυτοκτονίας είναι λίγο αυξημένος και στις περισσότερες εθνικές εορτές. Εξαιρούνται οι χώρες της κεντρικής και νότιας Αμερικής, όπου ο κίνδυνος αυξάνεται περισσότερο μία ή δύο ημέρες μετά τις εθνικές εορτές.

Γιατί έχει σημασία

Η αυτοκτονία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημοσίας υγείας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περισσότεροι από 720.000 άνθρωποι αυτοκτονούν ετησίως. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται πολλοί νέοι, αφού είναι η τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου στις ηλικίες 15 έως 29 ετών.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν όλους τους πιθανούς συμβάλλοντες παράγοντες, για να χαράξουν αποτελεσματικότερες στρατηγικές πρόληψης.

Γιατί, όμως, είναι αυξημένος ο κίνδυνος αυτοκτονίας Δευτέρα και Πρωτοχρονιά; Η έναρξη της εβδομάδας μπορεί να αυξάνει το επαγγελματικό στρες, γι’ αυτό και η Δευτέρα θεωρείται από πολλούς η χειρότερη μέρα της εβδομάδας, λένε οι ερευνητές.

Είναι επίσης πιθανό να παίζει ρόλο η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ του Σαββατοκύριακου, που θεωρείται σημαντικός παράγοντας κινδύνου για απόπειρα αυτοκτονίας.

Όσον αφορά την Πρωτοχρονιά, ρόλο μπορεί να παίζει η απογοήτευση από τις μεγάλες προσδοκίες που δεν πραγματοποιήθηκαν. Στην πραγματικότητα, μία κακή γιορτινή περίοδος ή μια απαιτητική χρονιά μπορεί να οδηγήσουν σε έντονα αισθήματα κατάθλιψης ή απελπισίας που αυξάνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας, λένε οι ερευνητές.

Την Πρωτοχρονιά ρόλο μπορεί να παίξει, φυσικά, και η υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Φωτογραφία: iStock