Άγχος και ψυχοθεραπεία: Ποιες είναι οι καλύτερες θεραπευτικές επιλογές

Σε πολλές περιπτώσεις, το άγχος σας οφείλεται σε αρνητικά μοτίβα σκέψης ή ψευδείς πεποιθήσεις, και όχι απλά το βάρος της καθημερινότητας.
Αρνητικά μοτίβα σκέψης, ανεπαρκώς ανεπτυγμένες δεξιότητες αντιμετώπισης ή βαθιά ριζωμένες ασυνείδητες πεποιθήσεις μπορούν να επιδεινώσουν το άγχος.
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να γίνει ευεργετική για την ψυχολογία σας, ειδικά με τον κατάλληλο τον κατάλληλο για εσάς τρόπο θεραπείας, τον οποίο θα βρείτε μαζί με τον θεραπευτή σας.
Ποια θεραπευτική επιλογή είναι καλύτερη για το άγχος;
Δεν υπάρχει μια ενιαία θεραπεία για το άγχος και είναι σημαντικό να επιλέξετε αυτή που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας.
Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT)
Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη παρέμβαση βασισμένη σε στοιχεία για τη θεραπεία του άγχους.
Οι παρεμβάσεις CBT για το άγχος επικεντρώνονται στο να σας βοηθήσουν να αλλάξετε μη ρεαλιστικές πεποιθήσεις σχετικά με την πιθανότητα και το πραγματικό κόστος των αρνητικών επιπτώσεων, χρησιμοποιώντας διάφορες γνωστικές και συμπεριφορικές τεχνικές (π.χ. θεραπεία έκθεσης).
Μια ανασκόπηση του 2018, διαπίστωσε ότι η CBT ήταν πιο αποτελεσματική για τη θεραπεία της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (OCD), της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής (GAD) και της οξείας διαταραχής άγχους.
Η CBT χρησιμοποιείται συνήθως βραχυπρόθεσμα (μία φορά την εβδομάδα για 3-5 μήνες) και επικεντρώνεται στο συγκεκριμένο θέμα που θέλετε να αντιμετωπίσετε.
Δείτε επίσης: Το χρόνιο στρες βλάπτει σοβαρά την αντίληψη του ήχου: Γιατί συμβαίνει αυτό
Θεραπεία αποδοχής και δέσμευσης (ACT)
Η θεραπεία αποδοχής και δέσμευσης (ACT) βασίζεται στην ιδέα ότι οι επώδυνες σκέψεις και συναισθήματα αποτελούν μέρος της ανθρώπινης κατάστασης και ότι η προσπάθεια αποφυγής ή ελέγχου τους προκαλεί μόνο περισσότερο πόνο.
Το ACT μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε μεγαλύτερη ψυχολογική ευελιξία διδάσκοντάς σας να αποδέχεστε τις δύσκολες σκέψεις και τα συναισθήματά σας.
Χρησιμοποιείται συχνά μαζί με άλλες μορφές θεραπείας και μπορεί να χορηγηθεί σε ατομικές ή ομαδικές συνεδρίες.
Θεραπεία έκθεσης
Η θεραπεία έκθεσης είναι ένας τύπος CBT, όπως αναφέραμε παραπάνω, που σας εκθέτει σταδιακά στις ιδέες ή τα αντικείμενα που πυροδοτούν το άγχος ή τον φόβο σας. Αυτό γίνεται σε ένα ελεγχόμενο και υποστηρικτικό περιβάλλον, ώστε να μπορείτε να μάθετε να διαχειρίζεστε το άγχος σας και να μειώνετε τις συμπεριφορές αποφυγής.
Η θεραπεία έκθεσης είναι περισσότερο αποτελεσματική για καταστάσεις όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) και η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).
Δείτε επίσης: Κρίση πανικού: Οι αιτίες, τα συμπτώματα και πώς να την αντιμετωπίσετε
Γνωσιακή θεραπεία με βάση την ενσυνειδητότητα (MBCT)
Η γνωσιακή θεραπεία που βασίζεται στην ενσυνειδητότητα (MBCT) είναι άλλος ένας τύπος CBT που συνδυάζει τον διαλογισμό ενσυνειδητότητας με παραδοσιακές τεχνικές CBT για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα, όπως το άγχος.
Γίνεται συνήθως σε ομαδικό περιβάλλον, αλλά μπορεί επίσης να γίνει μεμονωμένα.
Ψυχοδυναμική θεραπεία
Η ψυχοδυναμική θεραπεία βασίζεται στην ιδέα ότι πολλές από τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας οδηγούνται από ασυνείδητες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των προηγούμενων εμπειριών και των καταπιεσμένων συναισθημάτων μας.
Κατά τη διάρκεια της ψυχοδυναμικής θεραπείας, εργάζεστε για να επιλύσετε αυτές τις ασυνείδητες συμπεριφορές και συναισθήματα και μάθετε να παίρνετε πιο σκόπιμες και πιο υγιείς αποφάσεις.
Δείτε επίσης: Διατροφή και ψυχική υγεία: Ποια τρόφιμα επηρεάζουν την ψυχολογία μας
Διαπροσωπική ψυχοθεραπεία (IPT)
Η διαπροσωπική ψυχοθεραπεία (IPT) είναι ένας τύπος θεραπείας που εστιάζει στη βελτίωση των σχέσεών σας και της κοινωνικότητάς σας. Αν και δεν έχει σχεδιαστεί ειδικά για τη θεραπεία του άγχους, η IPT μπορεί να είναι μια αποτελεσματική παρέμβαση εάν το άγχος σας σχετίζεται με τις σχέσεις ή τις κοινωνικές σας αλληλεπιδράσεις.
Το IPT μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε και να αντιμετωπίσετε προβλήματα σχετικά με τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες και την κοινωνική σας λειτουργία, γεγονός που μπορεί να μειώσει το άγχος και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας.
Πηγή: healthline.com / Φωτογραφία iStock