Iatropedia

Άγχος και στρες: Η σωματική άσκηση είναι το Νο 1 «φάρμακο», δείχνει νέα έρευνα

Woman suffering an anxiety attack alone in the night

Έρευνα σε 9.000 συμμετέχοντες εξέτασε τα αποτελέσματα τριών τακτικών αντιμετώπισης για το άγχος, την άσκηση, την επαφή με την οικογένεια και τον διαλογισμό.

Το άγχος έχει χαρακτηριστεί ως «πανδημία» της σύγχρονης εποχής. Το 30% όλων των ενηλίκων των ΗΠΑ «παλεύουν» με το καθημερινό στρες, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας.

Τα συμπτώματα του άγχους περιλαμβάνουν υπερβολική ανησυχία, συνεχή πίεση και στρες, καθώς και προβλήματα με τον ύπνο και τη συγκέντρωση.

Ποιος είναι όμως ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε το άγχος που μας κυριεύει καθημερινά; Μια μεγάλη έρευνα ανέδειξε την γυμναστική ως το καλύτερο «φάρμακο».

Τι έδειξε η έρευνα

Με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να αναφέρει ότι τα ποσοστά άγχους αυξήθηκαν κατά 25% κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, μια ομάδα Καναδών ερευνητών αποφάσισε να εξετάσει σε ποιες δραστηριότητες αναψυχής στράφηκαν οι άνθρωποι που παλεύουν με το άγχος στο lockdown για να καθορίσουν τι ήταν αποτελεσματικό και τι δεν ήταν.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS One, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από δύο ξεχωριστές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων αθροιστικά 8.818 συμμετεχόντων.

Δείτε επίσης: Αντικαταθλιπτικά: Πότε γίνεται πιο εύκολο να τα σταματήσει κανείς

Η έρευνα εξέτασε τη συμμετοχή των ανθρώπων σε τρεις δραστηριότητες:

Από αυτές τις δραστηριότητες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ασχολήθηκαν με την άσκηση είδαν τα μεγαλύτερα οφέλη για το άγχος τους. Στην πρώτη έρευνα, το 24,4% όσων ασκούνταν τακτικά ανέφεραν ότι δεν εμφάνισαν μέτριο έως σοβαρό άγχος, ενώ στη δεύτερη έρευνα, το ποσοστό ήταν 19%.

Στη «δεύτερη θέση» ήρθε η  επικοινωνία με την οικογένεια και τους φίλους. Το 19,9% στην πρώτη έρευνα και το 18,3% στη δεύτερη έρευνα όσων είχαν περισσότερη επαφή με το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον ανέφεραν ότι δεν είχαν μέτριο έως σοβαρό στρες, ενώ το 18% και το 12,7% αντίστοιχα, ανέφεραν ότι είχαν έντονα συμπτώματα άγχους.

Τελευταίος και «καταϊδρωμένος» έρχεται ο διαλογισμός. Οι συμμετέχοντες που ασχολήθηκαν με τον διαλογισμό βίωσαν το χειρότερο άγχος. Στην πρώτη έρευνα, το 24% όσων έκαναν διαλογισμό ανέφεραν μέτριο έως σοβαρό άγχος, ενώ μόνο το 16,4% δεν ανέφερε κανένα τέτοιο στρες. Στη δεύτερη έρευνα, το 17,7% ανέφερε μέτριο έως σοβαρό άγχος, ενώ το 11,7% ανέφερε κανένα.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, το σημαντικό είναι ο κάθε άνθρωπος να βρει αυτό που του ταιριάζει και του αρέσει για να «ξεχαστεί» και να αντιμετωπίσει καλύτερα το άγχος του.

Δείτε επίσης: Μοναξιά: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Φωτογραφία: iStock