Iatropedia

Άγχος στη δουλειά: Πότε είναι πρόβλημα, πώς να το διαχειριστείτε

Shot of a young businessman experiencing stress during a late night at work

Δουλειά και άγχος τις περισσότερες φορές πάνε μάζι. Ποιοι παράγοντες, όμως, το πυροδοτούν και πώς μπορείτε να το διαχειριστείτε;

Άγχος στον χώρο εργασίας. Υπάρχει άνθρωπος που δεν το έχει βιώσει;

Όσο συνηθισμένο, όμως, κι αν είναι, αν το άγχος είναι τόσο έντονο που δεν σας αφήνει να αποδώσετε ή επιμένει για μήνες ολόκληρους, μπορεί να έχετε πρόβλημα, λέει ένας ειδικός.

Ο Dr. Asim Shah, εκτελεστικός αντιπρόεδρος στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Επιστημών Συμπεριφοράς Menninger στο Baylor Colege of Medicine στο Χιούστον, εξηγεί τι μπορεί να προκαλέσει άγχος στον χώρο εργασίας, πώς να το διαχειριστείτε και πότε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

«Ο στόχος είναι να μην υποφέρετε και να μην αφήσετε το άγχος σας να επηρεάσει την απόδοσή σας στη δουλειά. Περίπου το 60% των ανθρώπων βιώνει άγχος στον χώρο εργασίας. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε κάτι γι’ αυτό», ανέφερε ο Shah.

Το άγχος στο χώρο εργασίας μπορεί να προκληθεί από δύστροπους συναδέλφους, έναν απαιτητικό προϊστάμενο, μικρές, ενοχλητικές εργασίες ή πρότζεκτ πολύ μεγάλων απαιτήσεων.

Αν έχετε άγχος στον χώρο εργασίας, μπορεί να παρατηρήσετε σημάδια όπως:

«Το άγχος γίνεται τόσο συντριπτικό που αδυνατείτε να εστιάσετε και να συγκεντρωθείτε», ανέφερε ο Shah σε δελτίο Τύπου του Baylor. «Τα συναισθήματα αυτά μπορούν να επηρεάσουν τις καθημερινές σας εργασιακές λειτουργίες».

Εάν αυτό συνεχίζεται για περισσότερο από έξι μήνες, ο Shah λέει ότι μπορεί να είναι ώρα να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

«Ορισμένοι εργοδότες μπορεί να προσφέρουν κάποιο πρόγραμμα υποστήριξης εργαζομένων στο οποίο μπορείτε να απευθυνθείτε για βοήθεια. Μπορείτε επίσης να αρχίσετε να μιλάτε με έναν θεραπευτή μέσω ψυχοθεραπείας ή να εξετάσετε τη φαρμακευτική αντιμετώπιση του εργασιακού σας άγχους», δήλωσε.

Για να το διαχειριστείτε και να βοηθήσετε στη μείωση του άγχους, ο Shah συνιστά:

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ζυμαρικά από όσπρια: Πόσο ωφέλιμα είναι, ποια είναι η παγίδα

Covid-19, γρίπη ή κρυολόγημα: Πως θα ξεχωρίσετε τα συμπτώματα

Καρκίνος του προστάτη: Οι 5 «χρυσοί» κανόνες για τον έλεγχο με διαστρωμάτωση κινδύνου