Iatropedia

Αληθινό έγκλημα: Δείτε τι μπορεί πάθετε αν παρακολουθείτε συχνά αυτά τα ντοκιμαντέρ

Rear View Of Scientist Photographing While Crouching At Crime Scene

Αγαπάτε το αληθινό έγκλημα; Σύμφωνα με νέα δεδομένα, αυτή η συνήθεια μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλό σας.

Η παρακολούθηση ταινιών με περιεχόμενο το αληθινό έγκλημα μπορεί να φαντάζει διασκεδαστική για πολλούς, καθώς προσφέρει ένταση, ενδιαφέρον και μια δόση καχυποψίας για την πραγματική διάσταση των γεγονότων. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι αυτή η «μανία» για τα εγκλήματα στην οθόνη μπορεί να προκαλεί μία άλλη δυσάρεστη επίπτωση: το άγχος.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του 2022 που δημοσίευσε το τηλεοπτικό δίκτυο NPR στο Μιλγουόκι, σχεδόν το 50% των Αμερικανών βρίσκει ανακούφιση από την καθημερινότητα του μέσω της παρακολούθησης ντοκιμαντέρ ή podcasts για αληθινά εγκλήματα. Όμως, πίσω από αυτή την «ένοχη απόλαυση» μπορεί να κρύβονται απρόσμενες ψυχολογικές επιπτώσεις.

Η μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση περιεχομένου αληθινού εγκλήματος μπορεί να επιφέρει αυξημένη ανησυχία και υποσυνείδητες αντιδράσεις στους θεατές.

Αληθινό έγκλημα: Τι έδειξε η μελέτη

Αν νιώθετε ξαφνικά την ανάγκη να ελέγχετε δύο φορές τις κλειδωμένες πόρτες, ή εάν παρακολουθείτε πιο στενά τα πλάνα από τις  κάμερες ασφαλείας σας, δεν είστε μόνοι. Μια πρόσφατη έρευνα επιχείρησε να εμβαθύνει στο κατά πόσο οι άνθρωποι βιώνουν αληθινό άγχος, όταν απασχολούνται υπερβολικά με τα εγκλήματα.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν εάν το περιεχόμενο που παρακολουθούσαν αύξησε την ανησυχία τους και κατά πόσο τους οδήγησε σε συμπεριφορές, όπως αγορά εξοπλισμού αυτοάμυνας, ή η λήψη άλλων επιπλέον μέτρων ασφαλείας.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ενδιαφέροντα στοιχεία:

Αγοράζουν όπλα και εξοπλισμό για αυτοάμυνα

Περιοχές όπως η Λουιζιάνα και ο Μισισιπής κατέγραψαν τα υψηλότερα επίπεδα άγχους. Στη Λουιζιάνα, 2 στους 5 ανθρώπους παραδέχθηκαν ότι μεταφέρουν στο σακίδιο ή την τσάντα τους εξοπλισμό αυτοάμυνας, ενώ στον Μισισιπή, ο 1 στους 4 δήλωσε ότι αποφεύγει να παρακολουθεί ντοκιμαντέρ με αληθινά εγκλήματα τη νύχτα, καθώς αυτό τους προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Αντίστοιχα, το Τέξας βρέθηκε στην τρίτη θέση, με τον μέσο Τεξανό να παρακολουθεί αληθινό έγκλημα για περίπου 6 ώρες την εβδομάδα. Στη Νέα Ορλεάνη, που καταγράφει τα υψηλότερα επίπεδα άγχους μεταξύ των πόλεων, οι μισοί θεατές ανέφεραν ότι έχουν ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στο σπίτι τους, ενώ στη Βαλτιμόρη, η δεύτερη πιο «στρεσαρισμένη» πόλη, πολλοί δήλωσαν ότι χρειάζονται συχνά διαλείμματα από αυτό το είδος του περιεχομένου.

Η έρευνα αυτή τονίζει ότι η παρακολούθηση ταινιών ή σειρών με αληθινά εγκλήματα μπορεί να είναι ψυχαγωγική, ωστόσο, έχει πραγματικές επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων. Αν νιώθετε την ανάγκη για χαλάρωση, ίσως το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να διακόψετε αυτό το στρεσογόνο περιεχόμενο και να φροντίσετε να αποσυνδεθείτε από τις βαριές ανησυχίες της καθημερινότητας.