Ανακοπή καρδιάς: Αυξημένος κίνδυνος για άγχος, κατάθλιψη στις γυναίκες ασθενείς

  • Ρούλα Τσουλέα
ανακοπή
Τα ευρήματα νέας ευρωπαϊκής μελέτης. Τι εκτιμούν οι επιστήμονες για τη διαφορά με τους άνδρες.

Οι γυναίκες που παθαίνουν ανακοπή καρδιάς και την ξεπερνούν έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να αναπτύξουν κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή, αναφέρουν επιστήμονες από την Ολλανδία.

Σε μελέτη με εκατοντάδες ασθενείς που είχαν αναταχθεί, διαπίστωσαν ότι τον πρώτο χρόνο από την ανακοπή υπήρχε αύξηση κατά 50% στη συνταγογράφηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων στις γυναίκες. Ωστόσο δεν παρατηρήθηκε ανάλογη τάση στους άνδρες.

Μετά την πάροδο πέντε ετών, οι συνταγογραφήσεις αντικαταθλιπτικών ήταν αυξημένες κατά 20% στις γυναίκες.

«Αν και χρειαζόμαστε περισσότερες έρευνες για να βρούμε τις ακριβείς αιτίες της διαφοράς, η εκτίμησή μας είναι πως οι γυναίκες δεν υποστηρίζονται επαρκώς μετά την ανακοπή», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Robin Smits, από το Τμήμα Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes. Διεξήχθη σε 259 γυναίκες και 996 άνδρες, που είχαν πάθει ανακοπή καρδιάς την περίοδο 2009-2015. Όλοι τους είχαν υποστεί το καρδιακό επεισόδιο στην κοινότητα (δηλαδή εκτός νοσοκομείων).

Η μέση ηλικία των γυναικών ήταν τα 51 έτη και των ανδρών τα 54 έτη. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους έως και πέντε χρόνια μετά το καρδιακό επεισόδιο.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν, μετά την ανακοπή μειώθηκε κατ’ αρχάς αισθητά το ποσοστό όσων ήταν εργαζόμενοι. Στις γυναίκες ήταν 72,8% και μειώθηκε σε 53,4%. Στους άνδρες από σχεδόν 81% πριν την ανακοπή, έφτασε στο 63,7%.

Οι γυναίκες, όμως, είχαν επιπροσθέτως σχεδόν εξαπλάσιες πιθανότητες να χρειασθούν αγχολυτική ή αντικαταθλιπτική αγωγή μετά το επεισόδιο. Οι πιθανότητες αυτές ήταν εξίσου αυξημένες και στον έναν χρόνο από το επεισόδιο και στα πέντε.

«Η μελέτη μας κατέδειξε σημαντική μείωση στα ποσοστά εργασίας και, κατ’ επέκτασιν στο εισόδημα», τόνισε η Dr. Smits.

Η ίδια ερευνητική ομάδα σε προγενέστερη μελέτη της είχε διαπιστώσει ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των φύλων και στην επιβίωση. Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες ζουν περισσότερα χρόνια μετά την ανακοπή απ’ όσα οι άνδρες.

Τα ευρήματα των δύο μελετών σε συνδυασμό μεταξύ τους υποδηλώνουν ότι «η καρδιακή ανακοπή έχει διαφορετικές συνέπειες αναλόγως με το φύλο. Μολονότι οι γυναίκες είναι πιθανότερο να το ξεπεράσουν και να ζήσουν περισσότερα χρόνια, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν προβλήματα ψυχικής υγείας μετά από αυτό», τόνισε η ερευνήτρια.

Φωτογραφία: iStock