Αντικαταθλιπτικά: Πότε γίνεται πιο εύκολο να τα σταματήσει κανείς

  • Iatropedia newsroom
αντικαταθλιπτικά, γυναίκα
Τι έδειξε νέα μελέτη ότι βοηθά τους ανθρώπους να κόψουν πιο εύκολα τα αντικαταθλιπτικά

Σχεδόν το 50% των ανθρώπων που παίρνει αντικαταθλιπτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να σταματήσει να τα παίρνει αν είχε υποστήριξη από γιατρό και πρόσβαση σε γραμμές βοήθειας στο Διαδίκτυο ή στο τηλέφωνο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ποσοστό μεγαλύτερο του 40% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα και ήταν καλά και, επίσης, δεν κινδύνευαν να υποτροπιάσουν κατάφεραν να κόψουν τα φάρμακα με τη βοήθεια των γιατρών τους.

Ανακάλυψαν επίσης ότι οι ασθενείς που μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε online υποστήριξη και ψυχολόγους μέσω τηλεφώνου είχαν χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, λιγότερα στερητικά, ενώ ανέφεραν καλύτερη ψυχική κατάσταση.

Η έρευνα διεξήχθη από τα πανεπιστήμια του Σαουθάμπτον και του Λίβερπουλ και την Ιατρική Σχολή Hull York και χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας και Φροντίδας. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Jama Network Open.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Tony Kendrick, του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, ο οποίος ήταν επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, τα ευρήματα είναι σημαντικά επειδή έδειξαν πως ένας μεγάλος αριθμός ασθενών μπορούσε να σταματήσει τα φάρμακα χωρίς να χρειαστεί πολυέξοδες συνεδρίες ψυχοθεραπείας.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 330 ενήλικες που έπαιρναν φάρμακα για περισσότερο από έναν χρόνο μετά από ένα πρώτο επεισόδιο κατάθλιψης ή για περισσότερα από δύο χρόνια λόγω υποτροπής της νόσου.antiαντ

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, τα αντικαταθλιπτικά συνιστώνται στις περισσότερες περιπτώσεις για διάστημα που δεν υπερβαίνει τα δύο χρόνια και οι άνθρωποι διατρέχουν τον κίνδυνο να έχουν αυξημένες παρενέργειες καθώς μεγαλώνουν.

Φωτογραφία: iStock