Απίστευτο: Μηχανισμός “διαβάζει” την κατάθλιψη μέσα από φωτογραφίες στο Instagram!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κατάθλιψη
Ερευνητές δημιούργησαν έναν μηχανισμό, που ελέγχει φωτογραφίες ατόμων στο Instagram για να κάνει διάγνωση κατάθλιψης και άλλων ψυχικών ασθενειών!

Η δραστηριότητα ενός ατόμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να δώσει πληροφορίες για το αν έχει κατάθλιψη και για την εν γένει ψυχική του κατάσταση. Μια νέα μελέτη που διεξήχθη από τον δρ Andrew Reece του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και από τον δρ Chris Danforth του πανεπιστημίου του Βερμόντ, δείχνει ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της χρήσης του χρώματος και της ψυχικής υγείας του ατόμου.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα άτομα που δημοσιεύουν πιο γκρίζες, ή με πιο σκούρο χρώμα φωτογραφίες στο Instagram είναι πιο πιθανό να έχουν κατάθλιψη σε σύγκριση με εκείνα που δημοσιεύουν φωτογραφίες με πιο ζωντανά χρώματα. Οι ερευνητές κατάφεραν, επίσης, να αναπτύξουν έναν μηχανισμό, που εντοπίζει την κατάθλιψη ανάλογα με το τι είδους φωτογραφίες δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μία εικόνα μπορεί να έχει διαφορετικές ερμηνείες. Μια εικόνα με φωτεινά χρώματα μπορεί να μεταποιηθεί με λογισμικό στο Instagram (Inkwell) που μετατρέπει τις έγχρωμες φωτογραφίες σε ασπρόμαυρες. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη χρησιμοποιούν αυτό το λογισμικό στο Instagram πιο συχνά σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν έχουν κατάθλιψη.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν περίπου 170 εργαζομένους στην υπηρεσία Mechanical Turk της Amazon, οι οποίοι είχαν λογαριασμούς στο Instagram. Όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν αρχικά να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο περιελάμβανε, επίσης, μια τυπική έρευνα για πιθανή κλινική κατάθλιψη. Στην συνέχεια κλήθηκαν να ανεβάσουν φωτογραφίες στον λογαριασμό τους στο Instagram.

Οι ερευνητές επέλεξαν περίπου 100 φωτογραφίες από κάθε συμμετέχοντα και ζήτησαν από τους άλλους να τις βαθμολογήσουν σε μια κλίμακα από το 0 έως το 5 με βάση το πόσο ενδιαφέρουσες, λυπημένες, ή χαρούμενες θεωρούσαν τις φωτογραφίες. Η μελέτη κατηγοριοποίησε, επίσης, τις φωτογραφίες με βάση τον κορεσμό (saturation), απόχρωση (hue) και τον αριθμό των προσώπων σε κάθε φωτογραφία.

Στην συνέχεια εφάρμοσαν στις φωτογραφίες έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης, ο οποίος εντόπισε τις συσχετίσεις ανάμεσα στις ιδιότητες της εικόνας και στην κατάθλιψη.

Ο αλγόριθμος έδειξε ότι ο χαμηλότερος κορεσμός, η μειωμένη φωτεινότητα και η αυξημένη απόχρωση σε μια φωτογραφία αποτελούν δείκτες για πιθανή κατάθλιψη. Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι οι καταθλιπτικοί και οι μη καταθλιπτικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα φίλτρα στο Instagram με διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα, οι καταθλιπτικοί άνθρωποι ήταν λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιούν φίλτρα γενικώς.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αλγόριθμος ήταν σε θέση να προσδιορίσει την κατάθλιψη με ποσοστό επιτυχίας 70%. Σκεφτείτε ότι ούτε οι επαγγελματίες ψυχολόγοι, καθώς και τα ερωτηματολόγια για κλινική κατάθλιψη είναι 100% ακριβή στην διάγνωση της ψυχικής νόσου.

Ωστόσο, η τελευταία μελέτη διαπίστωσε ομοιότητες μεταξύ των ανθρώπων που είχαν κατάθλιψη και του τρόπου που αυτοί οι άνθρωποι δημοσιεύουν φωτογραφίες στο Instagram.

“Γενικότερα, τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι μεγάλες αλλαγές στην ατομική ψυχολογία φαίνονται και στην χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και, ως εκ τούτου, είναι εφικτό να εντοπιστούν μέσω υπολογιστικών μεθόδων”, αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι Danforth και Reece υποστηρίζουν, ότι η τεχνική τους θα είναι χρήσιμη για την κατανόηση της ψυχικής υγείας του ατόμου και για ανίχνευση της κατάθλιψης σε πρώιμο στάδιο, επιτρέποντας πιο αποτελεσματική διάγνωση.

http://www.techtimes.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η φιλία στην εποχή του Facebook – Σε τι διαφέρουν άντρες και γυναίκες

Κρίση πανικού: Αυτή η κοπέλα σόκαρε το Facebook ανεβάζοντας μια φωτό – Δείτε πώς ήταν μετά από μια κρίση

Επιτυχία στο φλερτ μέσω facebook και social media – Τι λέει η επιστήμη

Δυσθυμία: Πότε ένα “κακόκεφο” άτομο πάσχει από επίμονη μορφή κατάθλιψης