Απόρριψη: Απλές συμβουλές για να τη διαχειριστείτε στη δουλειά και στον έρωτα

Από το πρώτο «όχι ευχαριστώ» από κάποιον που σας άρεσε στο σχολείο μέχρι την κλωτσιά στο στομάχι μιας επιστολής που λέει ότι προσέλαβαν τελικά κάποιον άλλο, κάθε απόρριψη τσαλακώνει τον εγωισμό μας.
Οι άνθρωποι είναι προγραμματισμένοι να αποζητούν την αποδοχή.
«Είναι στο αίμα μας», λέει η Hilda Burke, ψυχοθεραπεύτρια, σύμβουλος ζευγαριών και συγγραφέας. Στις πρώιμες ανθρώπινες κοινωνίες, εξηγεί, «το να σε απορρίψει η κοινότητά σου θα αποτελούσε σοβαρή απειλή, καθώς τα άτομα δεν μπορούσαν να επιβιώσουν μόνα τους. Είμαστε αγελαία ζώα».
«Ο εγκέφαλος επεξεργάζεται την απόρριψη χρησιμοποιώντας τις ίδιες νευρικές οδούς με τον σωματικό πόνο», γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί η απόρριψη πονάει τόσο πολύ, λέει η Madeleine Jago, κύρια κλινική ψυχολόγος και συνιδρύτρια της Seven Lion Yard.
Η απόρριψη μπορεί επίσης να αλλάξει τη συμπεριφορά μας, δημιουργώντας μια αρνητική αυτοεκπληρούμενη προφητεία. «Η πεποίθηση ότι είστε ανάξιοι ή ότι η μελλοντική απόρριψη είναι αναπόφευκτη οδηγεί σε συμπεριφορές αποφυγής, όπως η απόσυρση από κοινωνικές καταστάσεις ή η μη επιδίωξη νέων ευκαιριών, ενισχύοντας τους φόβους που έχετε», εξηγεί η ίδια.
Πώς αντιμετωπίζουμε λοιπόν τις αποτυχίες και πώς ξαναμπαίνουμε στη μάχη; Μια ομάδα ψυχολόγων, επιστημόνων συμπεριφοράς και ειδικών δίνουν χρήσιμες συμβουλές για το πώς να διαχειριστείτε την απόρριψη σε κάθε τομέα της ζωής.
Προβλήματα στον εργασιακό χώρο
Η απόρριψη είναι αναπόφευκτο κομμάτι της διαδικασίας πρόσληψης, λέει η Louise Campbell, υπεύθυνη του δικτύου επαγγελματικής σταδιοδρομίας στο University College Dublin Michael Smurfit Graduate School of Business, «οπότε να είστε έτοιμοι γι’ αυτην».
Τα σύγχρονα συστήματα προσλήψεων έχουν εξαλείψει κάθε υποκειμενική ανθρώπινη άποψη, παραβλέποντας τις προσωπικές δεξιότητες ορισμένων υποψηφίων. Αυτό δημιουργεί ένα απάνθρωπο περιβάλλον για τους υποψήφιους που έχουν ξοδέψει ώρες για να συντάξουν μια επιστολή, η οποία μπορεί να απορριφθεί με συνοπτικές διαδικασίες λίγα λεπτά αργότερα.
Το κλειδί είναι να επικεντρωθείτε σε ό,τι είναι υπό τον έλεγχό σας, ιδίως στην απάντησή σας. Κάθε φορά που σας απορρίπτουν, φροντίστε να αποσυνδέετε την υπερηφάνειά σας από τα εξωτερικά αποτελέσματα. «Αλλάξτε το «Απέτυχα, δεν είμαι αρκετά καλός» σε «Αυτό δεν αντικατοπτρίζει την αξία ή τις ικανότητές μου. Είναι μια ευκαιρία να επανεκτιμήσω, να ενισχύσω τις δεξιότητες και να βρω μία θέση που να ευθυγραμμίζεται καλύτερα με τις αξίες μου»».
«Δεν προσδιορίζεστε από το αν σας προσφέρεται μια συγκεκριμένη θέση εργασίας», λέει η Campbell. «Σημαίνει απλώς ότι η ευκαιρία δεν ήταν η κατάλληλη αυτή τη στιγμή. Η αξία σας πάει πέρα από οποιοδήποτε μεμονωμένο αποτέλεσμα στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας».
Η Kate Quinn, σύμβουλος καριέρας MBA στη σχολή επιχειρήσεων του Trinity College του Δουβλίνου, συμφωνεί: «Είναι σημαντικό να αποφύγετε την παγίδα να συνδέσετε τον εγωισμό σας με τις ευκαιρίες καριέρας. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την αυτοπεποίθηση και την ανθεκτικότητά μας, αποδυναμώνοντας τελικά βασικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης».
Πώς λοιπόν μπορείτε να αποφύγετε να πέσετε σε αυτήν την παγίδα;
«Φτιάξτε μια εργαλειοθήκη απόρριψης», συμβουλεύει η Quinn, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει την εξάσκηση της ευγνωμοσύνης, όπως και το να σκέφτεστε τι έχετε πετύχει στην καριέρα ή στην προσωπική σας ζωή. «Υποστηρίξτε την με δραστηριότητες που βασίζονται στη σκέψη, την καταγραφή ημερολογίου και τον διαλογισμό για να επεξεργαστείτε τα δύσκολα συναισθήματα», προσθέτει.
Οι λόγοι που νομίζετε ότι σας απέρριψαν μπορεί επίσης να μην είναι αυτοί που πιστεύετε. «Έχω δει υποψηφίους να βιώνουν την εμπειρία του ghosting μετά από μια συνέντευξη, μόνο και μόνο για να διαπιστώσουν ότι η θέση έκλεισε επειδή πάγωσαν οι προσλήψεις ή καλύφθηκε από εσωτερικό υπάλληλο». Η επίγνωση αυτών των παραγόντων μπορεί να συμβάλει στον μετριασμό της απογοήτευσης.
Η απόρριψη στον έρωτα
Όταν η απόρριψη έχει να κάνει με θέματα καρδιάς, είναι σύνηθες να αναρωτιόμαστε: «Γιατί δεν ήμουν αρκετός; Τι έκανα λάθος;«», λέει η Elena Touroni, σύμβουλος ψυχολόγος και συνιδρύτρια της ψυχολογικής κλινικής Chelsea Psychology Clinic. Το να σε εγκαταλείπουν, το να μην αισθάνονται το ίδιο ή ο χωρισμός μετά από χρόνια κοινής ζωής μπορεί να είναι καταστροφικό.
«Η αλήθεια είναι ότι η απόρριψη σπάνια έχει να κάνει με την προσωπική ανεπάρκεια. Τα συναισθήματα, οι επιλογές και οι περιστάσεις στη ζωή των ανθρώπων είναι πράγματα πολυσύνθετα και η απόρριψη συχνά αντανακλά αυτούς τους παράγοντες και όχι εσάς ως άτομο», σημειώνει.
Επιτρέψτε στον εαυτό σας να θρηνήσει – είναι εντάξει να αισθάνεστε θλίψη, απογοήτευση, θυμό. Ακουμπήστε σε αυτά τα συναισθήματα, αλλά μην τα αφήσετε να σας καθορίσουν. Η ψυχοθεραπεία, η καταγραφή σε ημερολόγιο ή η συζήτηση με έμπιστους φίλους θα σας βοηθήσουν να απαλύνετε τον πόνο και να επικεντρωθείτε στην προσωπική σας ανάπτυξη και σε δραστηριότητες που σας κάνουν ευτυχισμένους, προσθέτει.
«Για όσους έχουν βιώσει την απόρριψη μετά από μια μακροχρόνια σχέση ή ένα διαζύγιο, το ταξίδι είναι πιο δύσκολο. Ο χρόνος είναι σύμμαχός σας, η θεραπεία θα έρθει μέσα από την υπομονή, την αυτοκριτική και την υποστήριξη. Ακόμη κι αν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να το ξεπεράσετε, η ζωή θα βρει τρόπους να προχωρήσετε μπροστά – και το ίδιο θα κάνετε και εσείς», λέει.
Η υπενθύμιση στον εαυτό σας ότι μπορείτε να επιλέξετε πώς θα αντιδράσετε είναι πολύ σημαντική, λέει η ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας Eloise Skinner.
«Αλλάξτε τρόπο σκέψης. Αντί να βλέπουμε τον εαυτό μας ως αποδέκτη των αποφάσεων κάποιου άλλου, αναθεωρήστε την κατάσταση. Ακόμη και αν τα πράγματα δεν πήγαν καλά, πώς μπορείτε να κάνετε νέες επιλογές; Τι θα θέλατε να κάνετε διαφορετικά στο μέλλον;», λέει.
Επικεντρωθείτε στις αξίες σας: «Κάντε μια λίστα με τα ενδιαφέροντα και τα πάθη σας και, στη συνέχεια, σχεδιάστε πρακτικά βήματα για να κινηθείτε προς αυτά τα όνειρα. Αν το όνειρό σας είναι να αποκτήσετε μια νέα δεξιότητα, γραφτείτε σε μια νέα δραστηριότητα ή αγοράστε ένα σχετικό βιβλίο», λέει. Με τον καιρό, η ζωή ξετυλίγεται ξανά και θα προχωρήσετε έχοντας καλύτερη αίσθηση του εαυτού και της ταυτότητάς σας.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κι όμως ο γάμος παχαίνει: Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα για τη σχέση του γάμου με την παχυσαρκία