Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αρκούν δύο λεπτά έκθεσης στο αντικείμενο που προκαλεί τη αραχνοφοβία, δηλαδή τις αράχνες, σε συνδυασμό με μία μόνο δόση μιας τακτικής φαρμακολογικής θεραπείας, για να οδήγησε στην επιτυχή και άμεση μείωση του φόβου σε ασθενείς με αραχνοφοβία.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Biological Psychiatry.
Οι τυπικές συμπεριφορικές θεραπείες για τις φοβίες απαιτούν κατά κανόνα πολλές συνεδρίες για να παράγουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν η θεραπεία μπορούσε να επιταχυνθεί, τότε θα μείωνε σε μεγάλο βαθμό, τόσο την ταλαιπωρία των ασθενών, όσο και το οικονομικό κόστος.
Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επικεφαλής δρ. Marieke Soeter και Merel Kindt, του Τμήματος Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, προσπάθησαν να αξιοποιήσει την έννοια του “reconsolidation”.
Η έννοια αυτή, προσδιορίστηκε πριν από 15 χρόνια από τον δρ Joseph LeDoux, και αναφέρει ότι όταν ενεργοποιούνται μνήμες, μπορούν να τροποποιηθούν με θεμελιώδεις τρόπους για να ενισχυθούν, ή να εξασθενήσουν.
Αυτή η σημαντική ανακάλυψη στον τομέα της νευροεπιστήμης προέκυψε από ευρήματα ότι η χορήγηση ενός συγκεκριμένου φαρμάκου ταυτόχρονα με την ενεργοποίηση μιας μνήμης που προκαλεί φόβο στο άτομο είναι εφικτό να ενεργοποιήσει έναν μηχανισμό άμυνας που “σβήνει” την μνήμη αυτή και μαζί της, την φοβία.
Ωστόσο, μέχρι τώρα, η φαρμακολογικά προκληθείσα αμνησία έχει επιβεβαιωθεί με επιτυχία μόνο για τους φόβους που δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο σε ζώα και σε υγιείς συμμετέχοντες.
Σε αυτήν τη νέα μελέτη, οι Soeter και Kindt εξέτασαν τις περιπτώσεις 45 εθελοντών με αραχνοφοβία. Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν μια εφάπαξ δόση είτε της δραστικής ουσίας προπρανολόλη (μια ουσία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των καρδιακών παθήσεων), ή ενός εικονικού φαρμάκου (placebo) ακριβώς μετά από μια σύντομη συνάντησή τους με μία αράχνη… ταραντούλα!
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι έλαβαν προπρανολόλη μείωσαν δραστικά την συμπεριφορά αποφυγής τους από το αντικείμενο του φόβου τους (δηλαδή από την αράχνη), ενώ ταυτόχρονα αύξησαν την συμπεριφορά προσέγγισής τους προς την αράχνη. Μάλιστα, αυτή η άμεση σχεδόν αλλαγή συμπεριφοράς διήρκεσε για έναν ολόκληρο χρόνο. Δηλαδή για ένα έτος είχαν απαλλαχτεί επί της ουσίας από την αραχνοφοβία τους!
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τους είναι πολύ ενθαρρυντικά για την θεραπεία διαφόρων φοβιών, αλλά απαιτείται χρόνος και περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν.