Iatropedia

ARFID: Σοβαρή διατροφική διαταραχή είναι ιδιαίτερα κληρονομική, σύμφωνα με νέα μελέτη

Η ARFID είναι μια σοβαρή διατροφική διαταραχή που οδηγεί σε υποσιτισμό και διατροφικές ελλείψεις.

Η διαταραχή αποφυγής/περιοριστικής πρόσληψης τροφής (ARFID) επηρεάζεται έντονα από γενετικούς παράγοντες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που ανέλυσε αυτόν τον σχετικά νέο τύπο διατροφικής διαταραχής.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Psychiatry διεξήχθη από ερευνητές στο Karolinska Institutet.

Τι είναι η ARFID

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 1-5% του πληθυσμού επηρεάζεται από τη διατροφική διαταραχή.

Σε αντίθεση με τη νευρική ανορεξία, η ARFID δεν αφορά το πώς ο ίδιος ο/η ασθενής αντιλαμβάνεται το σώμα του/της και τον φόβο της αύξησης του βάρους. Αντίθετα, η ARFID χαρακτηρίζεται από την αποφυγή ορισμένων τύπων τροφών λόγω αισθητηριακής δυσφορίας λόγω των χαρακτηριστικών ή της εμφάνισης του φαγητού, ή για παράδειγμα, φόβου πνιγμού, φοβίας τροφικής δηλητηρίασης ή έλλειψης όρεξης.

Πώς έγινε η έρευνα

Ερευνητές στο Karolinska Institutet έχουν διερεύνησαν τη σημασία των γενετικών παραγόντων για την ανάπτυξη ARFID. Στην μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 17.000 ζεύγη διδύμων στη Σουηδία που γεννήθηκαν μεταξύ 1992 και 2010. Συνολικά εντοπίστηκαν 682 παιδιά με ARFID ηλικίας 6-12 ετών.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την μέθοδο των διδύμων για να προσδιορίσουν την επίδραση των γονιδίων και του περιβάλλοντος στην εμφάνιση της νόσου.

«Γνωρίζουμε ότι τα πανομοιότυπα δίδυμα μοιράζονται όλα τα γονίδια και ότι τα αδερφικά δίδυμα μοιράζονται περίπου τα μισά από τα γονίδια που κάνουν τους ανθρώπους διαφορετικούς. Όταν βλέπουμε ότι ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι πιο κοινό και στα δύο μέλη των πανομοιότυπων δίδυμων ζευγών παρά σε αδελφικά δίδυμα ζεύγη, είναι μια ένδειξη ότι υπάρχει γενετική επιρροή. Στη συνέχεια, μπορούμε να εκτιμήσουμε τον βαθμό στον οποίο ένα χαρακτηριστικό επηρεάζεται από γενετικούς παράγοντες”, είπε η Lisa Dinkler, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Ιατρικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στο Karolinska Institutet.

Τι έδειξε η έρευνα

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο γενετικός παράγοντας για την ανάπτυξη ARFID ήταν υψηλός: 79%. Αυτό σημαίνει ότι το 79% του κινδύνου ανάπτυξης ARFID μπορεί να εξηγηθεί από γενετικούς παράγοντες.

«Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι η ARFID είναι εξαιρετικά κληρονομική νόσος. Το γενετικό στοιχείο είναι υψηλότερο από εκείνο άλλων διατροφικών διαταραχών και ισάξιο με εκείνο νευροψυχιατρικών διαταραχών, όπως ο αυτισμός και η ΔΕΠΥ», είπε η δρ. Dinkler.

Η ARFID είναι μια σχετικά νέα διατροφική διαταραχή

Μόλις το 2013 συμπεριλήφθηκε στο Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, DSM-5. Φέτος συμπεριλήφθηκε στο διαγνωστικό εγχειρίδιο ICD του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το επόμενο βήμα στην έρευνα της δρ. Dinkler είναι να μελετήσει τον βαθμό στον οποίο η ARFID σχετίζεται με άλλες ψυχιατρικές διαγνώσεις, όπως το άγχος, η κατάθλιψη, οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές και τα γαστρεντερικά προβλήματα.

Πηγή: https://medicalxpress.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διατροφικές διαταραχές παιδιών: Ποιες είναι – Συμπτώματα και θεραπεία

Μήπως κάποιο δικό σας άτομο πάσχει από διατροφική διαταραχή; Ψάξτε γι’ αυτά τα 7 σημάδια

Τεστ για Διατροφική Διαταραχή: Ερωτηματολόγιο 18 ερωτήσεων

Τι ισχύει με τη διατροφή Feingold ενάντια στην Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας

φωτό: iStock