Μπορεί να έχετε ακούσει το (σοφό) κλισέ ότι «χρόνο δεν μπορείς να αγοράσεις».
Η τέχνη της διαχείρισης των δευτερολέπτων, των λεπτών και των ωρών που έχουμε στη διάθεσή μας είναι ένα έργο που κρατά μια ολόκληρη ζωή. Τι θα γινόταν όμως αν, αντί να εστιάσουμε στην ανάπτυξη δεξιοτήτων διαχείρισης του χρόνου μας, αρχίζαμε να ενισχύουμε τις δεξιότητές μας στη διαχείριση της ενέργειάς μας;
«Ξοδεύουμε πολύ χρόνο μιλώντας για τον χρόνο. Έχω χρόνο στο πρόγραμμά μου; Έχω χρόνο να περάσω με τους φίλους μου;» λέει η κοινωνική λειτουργός, συγγραφέας και εκπαιδευτικός ψυχικής υγείας Minaa B. «Αυτό που δεν συζητάμε συχνά είναι η διαχείριση της ενέργειας. Δηλαδή, έχετε την ενέργεια να συμμετέχετε σε ορισμένα πράγματα – εξόδους, εργασίες ή κοινωνικές συναναστροφές; Μπορείς να έχετε χρόνο, αλλά μπορεί να μην έχετε ενέργεια».
Πώς να ασκηθείτε στη διαχείριση της ενέργειάς σας
1. Αναγνωρίστε τι σας δίνει τι σας παίρνει ενέργεια
Τα τελετουργικά αυτοφροντίδας, όπως η παρέα με έναν φίλο ή να πηγαίνεις σε ένα μάθημα γιόγκα- είναι αυτό που η Minaa αποκαλεί «εισαγωγή». Η εισαγωγή αυτή σάς δίνει την ενέργεια να κάνετε πράγματα που μειώνουν ενεργά τα ενεργειακά σας επίπεδα, όπως το να συντονίσετε σε μια σύσκεψη ή να απαντήσετε σε έναν κατακλυσμό από email.
Το να μάθετε τι προσθέτει λάδι στη φωτιά σας (και τι σίγουρα όχι) απαιτεί χρόνο και παρουσία. Δοκιμάστε, λοιπόν, διάφορα πράγματα και σημειώστε πώς νιώθετε μετά. Να θυμάστε: Τα πράγματα αυτά δεν χρειάζεται να είναι κάτι που κοστίζει, όπως ένα μασάζ ή ένα μάθημα Pilates. Ίσως η μορφή φροντίδας του εαυτού που σας γεμίζει πραγματικά να είναι να χαλαρώσετε με ένα βιβλίο και ένα φλιτζάνι τσάι. Κρατήστε ένα μικρό ημερολόγιο όπου καταγράφετε ποιες δραστηριότητες σας γεμίζουν.
2. Προσέξτε τα σημάδια που δείχνουν ότι η μπαταρία σας τελειώνει
Σύμφωνα με τη Minaa, πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε καν ότι έχουμε ξεμείνει από ενέργεια. Μπορεί να σκεφτούμε: Λοιπόν, έχω 20 λεπτά πριν από την επόμενη συνάντηση για να απαντήσω στα email μου. Αλλά η αλήθεια είναι ότι μπορεί να έχουμε τον χρόνο (αλλά όχι την ενέργεια) να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο. Ευτυχώς, υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια ότι η μπαταρία μας εξαντλείται.
Ένα από αυτά είναι απλώς να αισθανόμαστε αντιπαραγωγικοί, λέει η Minaa.
Ίσως, πάλι, να γκρινιάζετε λίγο περισσότερο όταν δεν έχετε αρκετή βοήθεια ή αρχίζετε να κάνετε ανόητα λάθη στη δουλειά σας. Όπως κι αν σας βγαίνει, μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια, ώστε να μπορείτε να σταματήσετε και να ανανεωθείτε.
3. Δώστε προτεραιότητα στη… φόρτιση
Το τρίτο βήμα είναι απλό: Μόλις κατανοήσετε πώς λειτουργείτε, μπορείτε να κάνετε μια προσπάθεια να ιεραρχήσετε τις προτεραιότητές σας, ειδικά σε περιόδους που μπορεί να είστε επιρρεπείς στην επαγγελματική εξουθένωση.
«Όταν οι μπαταρίες μας τελειώνουν, πρέπει να ξέρουμε να τις ξαναγεμίζουμε», λέει η Minaa.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Χυμός σέλινου: Τρία σημαντικά οφέλη για την υγεία
Κορωνοϊός: Τι κίνδυνο διατρέχουν όσοι νοσούν από COVID δύο και τρεις φορές
Σχέσεις: Πώς να μείνει κανείς θετικός όταν αγαπά έναν δυστυχισμένο σύντροφο