Δεν ξεχνάτε ποτέ πρόσωπα; Τι δείχνει αυτό για εσάς

  • Iatropedia newsroom
σκεπτόμενη κοπέλα
Σε μια παγκόσμια πρώτη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cognition, ομάδα διεθνών ερευνητών ανέφερε ορισμένα εκπληκτικά ευρήματα σχετικά με την αναγνώριση προσώπων

Τι τύπος ανθρώπου είστε: από εκείνους που δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν πρόσωπα ή από εκείνους που δεν ξεχνούν ποτέ ένα πρόσωπο που έχουν ξανασυναντήσει;

Το γεγονός είναι ότι όσο καλύτεροι είστε στην αναγνώριση προσώπων, τόσο πιο υποστηρικτικές σχέσεις είναι πιθανό να έχετε, ανεξάρτητα από τον τύπο της προσωπικότητάς σας.

Σε μια παγκόσμια πρώτη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cognition, ομάδα διεθνών ερευνητών ανέφερε ορισμένα εκπληκτικά ευρήματα σχετικά με την αναγνώριση προσώπων.

Η πρώτη ανακάλυψη είναι ότι η ικανότητα κάποιου να αναγνωρίζει πρόσωπα δεν έχει καμία σχέση με το πόσο εξωστρεφής ή κοινωνικός είναι. Αυτό που είναι σαφές, ωστόσο, είναι ότι η καλή αποτύπωση των προσώπων στη μνήμη συνδέεται με τον αριθμό των στενών, υψηλής ποιότητας σχέσεων που έχουν οι άνθρωποι.

Αναλυτικότερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας (UniSA), το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας (UWA) και το Πανεπιστήμιο Curtin, μαζί με αμερικανούς συναδέλφους τους από το Wellesley College και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, πραγματοποίησαν τέσσερις ξεχωριστές μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 3000 άτομα για να αποδείξουν τη σχέση που υπάρχει μεταξύ αναγνώρισης προσώπων, κοινωνικών δικτύων και χαρακτηριστικών προσωπικότητας.

Σε τεστ όπου οι συμμετέχοντες απομνημόνευαν νέα πρόσωπα ή αναγνώριζαν πρόσωπα διασημοτήτων, οι βαθμολογίες τους συσχετίστηκαν με τον αριθμό των στενών σχέσεων που απολάμβαναν.

«Οι άνθρωποι που αναγνώριζαν περισσότερα πρόσωπα είχαν συνήθως μεγαλύτερα υποστηρικτικά κοινωνικά δίκτυα, κάτι που αποτελεί καλό οιωνό για τη συνολική υγεία και ευτυχία τους», λέει η επικεφαλής ερευνήτρια, ψυχολόγος της UniSA, Δρ Laura Engfors.

«Συγκεκριμένα, η άνοδος από τον χαμηλότερο (2) στον υψηλότερο (28) αριθμό προσώπων που αναγνωρίστηκαν επιτυχώς σε ένα τεστ συνέπεσε με έξι επιπλέον στενές σχέσεις, δηλαδή από τις 9 στις 15. Η διαφορά αυτή αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 2/3 (γύρω στο 66%)».

Δεν έχει σχέση το πόσο κοινωνικός είναι κάποιος

Η έρευνα δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ της αναγνώρισης προσώπων και της κοινωνικότητας.

«Τα ευρήματά μας αποκλείουν την ιδέα ότι το να είσαι κοινωνικός σημαίνει ότι πιθανότατα θα είσαι εξαιρετικός στην αναγνώριση προσώπων. Βοηθά επίσης να πάψει η παρανόηση ότι το να μην αναγνωρίζεις κάποιον σημαίνει ότι είσαι λιγότερο κοινωνικός», τονίζει.

Η ικανότητα να αναγνωρίζουμε πρόσωπα πιο εύκολα σημαίνει, ωστόσο, ότι μπορούμε να αναπτύξουμε σχέσεις πιο γρήγορα.

«Φανταστείτε ότι είχατε μια συναρπαστική συνομιλία με κάποιον που μόλις γνωρίσατε. Λίγες εβδομάδες αργότερα τον συναντάτε ξανά. Αν τον αναγνωρίσετε γρήγορα και εύκολα, ανοίγει την πόρτα για να αναπτύξετε τη σχέση που δημιουργήσατε στην πρώτη σας συνάντηση, βοηθώντας τη σχέση να προχωρήσει. Αντίθετα, αν δεν τον αναγνωρίσετε, χάνετε την ευκαιρία να βασιστείτε στην πρώτη αυτή αρχική αλληλεπίδραση», λέει.

Η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Curtin Δρ Linda Jeffery, από τους συγγραφείς της μελέτης, λέει ότι όταν μας αναγνωρίζει κάποιος, τονώνεται η αυτοεκτίμησή μας.

«Μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε σημαντικοί και ότι μας εκτιμούν, με αποτέλεσμα να σχετιστούμε με αυτό το άτομο πιο θερμά, ενώ νιώθουμε ότι μας σνομπάρουν αν κάποιος που έχουμε γνωρίσει στο παρελθόν δεν μας αναγνωρίσει», εξηγεί.

Ο ψυχολόγος του Wellesley College και συν-συγγραφέας αναπληρωτής καθηγητής Jeremy Wilmer ελπίζει ότι τα ευρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ισχυρότερων κοινοτήτων που διευκολύνουν την ανθρώπινη σύνδεση.

«Το να καταλάβουμε ότι δεν είναι εύκολο για όλους να αναγνωρίζουν πρόσωπα μπορεί να μας βοηθήσει να υποστηρίξουμε τους γύρω μας στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις», λέει ο καθηγητής Jeremy Wilmer.

«Κάτι τόσο απλό όσο οι καρτούλες με τα ονόματα σε ένα μπάρμπεκιου ή σε μια σχολική εκδήλωση μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ μιας σχέσης που δημιουργείται και μιας σχέσης που χάνεται. Επίσης, αν δείτε να τρεμοπαίζει η αβεβαιότητα στο πρόσωπο κάποιου όταν τον χαιρετάτε, να θυμάστε ότι αν τον βοηθήσετε να θυμηθεί από πού σας ξέρει, θα το εκτιμήσει», προσθέτει.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πολλοί παίρνουν καθημερινά ασπιρίνη, ενώ δεν πρέπει

Γιατί πονάει ο αγκώνας μου όταν κολυμπάω και πως μπορώ να ανακουφιστώ

Το συχνό ροχαλητό μπορεί να είναι σημάδι ότι έχετε υπέρταση [μελέτη]