ΔΕΠΥ: Γιατί χρειάζονται προσεκτική παρακολούθηση τα παιδιά που παίρνουν φάρμακα

  • Ρούλα Τσουλέα
ΔΕΠΥ
Τι έδειξε νέα συνδυασμένη ανάλυση προγενέστερων μελετών. Πώς ερμηνεύουν οι ερευνητές τα ευρήματά τους.

Τα οφέλη που παρέχουν τα φάρμακα για την διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) υπερκαλύπτουν τις δυνητικές επιπτώσεις τους στον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι η πλειονότητα των παιδιών που έπαιρναν τα φάρμακα αυτά, παρουσίασαν μικρή αύξηση στην πίεση και τον καρδιακό παλμό τους. Ωστόσο η επίδραση αυτή «ήταν γενικώς μικρή».

Παρ’ όλα αυτά, τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη «για προσεκτική παρακολούθηση» των παιδιών, τονίζουν οι επιστήμονες.

Υπολογίζεται ότι το σχεδόν 4% των παιδιών πάσχουν από ΔΕΠΥ. Από αυτά, το σχεδόν 45% λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για να διαχειριστούν τα συμπτώματά της.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Psychiatry. Όπως γράφουν οι ερευνητές, παρά την ευρεία χρήση των φαρμάκων αυτών εξακολουθούν να υπάρχουν προβληματισμοί για τις δυνητικές καρδιαγγειακές επιπτώσεις τους. Μάλιστα αυτοί δεν περιορίζονται στα παιδιά που τα λαμβάνουν, αλλά επεκτείνονται και στους ενήλικες πάσχοντες.

Για να διερευνήσουν το θέμα, διεξήγαγαν την μεγαλύτερη έως σήμερα συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) προγενέστερων κλινικών μελετών. Σε αυτές συμμετείχαν παιδιά, έφηβοι και ενήλικες με ΔΕΠΥ που λάμβαναν διάφορα φάρμακα γι’ αυτήν. Είχαν επίσης υποβληθεί σε εξετάσεις αίματος και ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Ειδικότερα, οι ερευνητές ανέλυσαν συνδυαστικά τα ευρήματα 102 προγενέστερων κλινικών μελετών. Σε αυτές συμμετείχαν συνολικώς 22.702 πάσχοντες από ΔΕΠΥ, εκ των οποίων:

  • Οι 13.315 ήταν παιδιά και έφηβοι (ηλικίες 5 έως κάτω από 18 ετών. Το 73% ήταν αγόρια)
  • Οι  9.387 ήταν ενήλικες (μέση ηλικία ήταν τα 35 έτη, το 57% ήταν άνδρες)

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όλα τα φάρμακα για την ΔΕΠΥ που λαμβάνονταν επί λίγες εβδομάδες ή λίγους μήνες επηρέαζαν σε μικρό βαθμό:

  • Την αρτηριακή πίεση
  • Τον καρδιακό παλμό
  • Τις παραμέτρους του ηλεκτροκαρδιογραφήματος

Με εξαίρεση το φάρμακο guanfacine, που οδηγεί σε μείωση της πίεσης και του καρδιακού παλμού, όλα τα άλλα προκαλούσαν μικρή αύξηση.

Οι επιστήμονες δεν βρήκαν ιδιαίτερη διαφορά στις καρδιαγγειακές επιδράσεις των διεγερτικών φαρμάκων με τα μη διεγερτικά. Διεγερτικά φάρμακα είναι η methylphenidate και η amphetamine. Μη διεγερτικά φάρμακα είναι η atomoxetine και η viloxazine.

«Η μελέτη μας κατέδειξε μικρές αυξήσεις στην αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό παλμό στην πλειονότητα των παιδιών με ΔΕΠΥ που έπαιρναν αυτά τα φάρμακα», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Samuele Cortese, καθηγητής Παιδικής & Εφηβικής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον.

Εν τούτοις, «τα φάρμακα παρέχουν σαφή οφέλη, όσον αφορά τη βελτίωση στις ακαδημαϊκές επιδόσεις και τη μείωση του κινδύνου θανάτου. Μολονότι, δε, αυξάνουν λίγο τον κίνδυνο υπέρτασης, δεν σχετίζονται με άλλες καρδιαγγειακές νόσους. Επομένως, η αναλογία οφέλους-κινδύνου από αυτά είναι καθησυχαστική», πρόσθεσε.

Ανάλογα ευρήματα είχε η μελέτη και στους ενήλικες. Επομένως και αυτοί πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά, όταν παίρνουν φάρμακα για την ΔΕΠΥ.

Ανεξαρτήτως ηλικίας, όμως, όσοι ήδη πάσχουν από καρδιολογικό πρόβλημα πρέπει να ενημερώνουν τον καρδιολόγο τους πριν αρχίσουν θεραπεία γι’ αυτήν, τόνισαν οι ερευνητές.

Φωτογραφία: iStock