Iatropedia

Διαβήτης: Ο άγνωστος παράγοντας που εμποδίζει τη ρύθμισή του

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η διάγνωση του διαβήτη έχει μια συνέπεια σε πολλούς πάσχοντες, η οποία από μόνη της δυσχεραίνει τον γλυκαιμικό έλεγχο (ρύθμιση του σακχάρου).

Ο διαβήτης είναι μία από τις συχνότερες παθήσεις, καθώς προσβάλλει σχεδόν 1 εκατομμύριο άτομα στη χώρα μας. Όποιος πάσχει από αυτόν γνωρίζει πόσο δύσκολη είναι με τον καιρό η ρύθμισή του. Στη δυσκολία αυτή ως φαίνεται παίζει ρόλο ένας αστάθμητος παράγοντας: το στρες.

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η κύρια ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η κορτιζόλη απελευθερώνεται από τον οργανισμό όταν βρίσκεται σε κατάσταση στρες. Η αύξηση στα επίπεδά της οδηγεί σε αύξηση του σακχάρου και μείωση της ινσουλίνης (είναι η ορμόνη που διασπά το σάκχαρο).

Φυσιολογικά, η κορτιζόλη παρουσιάζει διακυμάνσεις στη διάρκεια της ημέρας. Τη νύχτα που κοιμόμαστε βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα, το πρωί που ξυπνάμε στα υψηλότερα. Η νέα μελέτη όμως έδειξε ότι σε πολλούς ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, τα επίπεδά της δεν μειώνονται τη νύχτα.

Στην πραγματικότητα, όσοι ασθενείς είχαν τα πιο σταθερά επίπεδα κορτιζόλης (επομένως, όσοι βρίσκονταν σε συνεχή κατάσταση στρες) έτειναν να έχουν το υψηλότερο σάκχαρο.

«Η κορτιζόλη παράγεται από τον οργανισμό για να του δώσει την ενέργεια που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει μία δυνητική απειλή», εξήγησε ο ερευνητής Dr Joshua Joseph, επίκουρος καθηγητής Ενδοκρινολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο. «Ωστόσο πολλοί ασθενείς με διαβήτη φαίνεται πως βρίσκονται σε επίμονη κατάσταση στρες, η οποία συντηρεί το σάκχαρό τους».

Τσιμπολόγημα και επιπλοκές

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 εθελοντές, ηλικίας 45 έως 84 ετών. Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν επί περισσότερο από 6 χρόνια.

«Τα στοιχεία μας έδειξαν πως όταν ο διαβήτης προκαλεί συνεχές στρες, δεν διατηρείται μόνο η κορτιζόλη αυξημένη», είπε ο Dr Joseph. «Πολλοί ασθενείς είχαν επίσης την τάση να θέλουν να τρώνε περισσότερο. Σε κατάσταση στρες, όμως, κανείς δεν τσιμπολογά μπρόκολα και καρότα. Επιλέγει τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες και σάκχαρα, που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το σάκχαρο στο αίμα».

Το κυριότερο είναι πως με την πάροδο του χρόνου, το επίμονα αυξημένο σάκχαρο προκαλεί επιπλοκές. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται σοβαρά προβλήματα στα μάτια, καρδιοπάθεια και νεφρική νόσος. Ο Dr Joseph είπε επίσης ότι ο αρρύθμιστος διαβήτης πιθανώς καθιστά τους πάσχοντες πιο ευάλωτους στη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Ωστόσο αυτό δεν έχει ακόμα αποδειχθεί οριστικά σε κλινικές μελέτες.

Τι μπορείτε να κάνετε

Τί μπορούν να κάνουν οι διαβητικοί ασθενείς για να βοηθήσουν τον εαυτό τους; Να χαλαρώσουν με όποιον τρόπο μπορούν, κατά τον Dr Joseph. Όπως εξήγησε, είναι σημαντικό:

«Η διαχείριση του στρες πρέπει να αποτελεί τμήμα της αντιδιαβητικής αγωγής κάθε πάσχοντος από τη νόσο», κατέληξε ο ειδικός.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Psychoneuroendocrinology.