Iatropedia

Δύο βασικοί λόγοι να πάρεις τηλέφωνο τη μαμά σου σύμφωνα με την έρευνα

Mother learning her son to drive i bike

Το να ακούς τη φωνή της μητέρας σου έχει ένα μοναδικό καταπραϋντικό αποτέλεσμα - Πώς επηρεάζει κορτιζόλη και ωκυτοκίνη

Πέρασες μια κακή μέρα. Μπορεί να σου φώναξε το αφεντικό σου, να έχυσες τον καφέ σου, να έχασες τα κλειδιά σου ή να ξέχασες να πληρώσεις έναν λογαριασμό. Όταν η ζωή σε αγχώνει, μερικές φορές χρειάζεσαι τη μαμά σου.

Στην τελική, πόσες και πόσες φορές δεν έχεις ακούσει τη μαμά σου να λέει πόσο χαίρεται που σ’ ακούει; Αν ήταν στο χέρι της μαμάς, πιθανότατα θα μιλούσατε κάθε μέρα. Ωστόσο, έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison υποδηλώνει ότι μπορεί να είσαι εσύ που ωφελείσαι ακούγοντας τη φωνή της μητέρας σου (Seltzer, Prososki, Ziegler, & Pollak, 2012).

Οι ερευνητές ήθελαν να προσδιορίσουν εάν ορισμένες μορφές επικοινωνίας με τη μαμά ήταν καλύτερες από άλλες. Εξέτασαν τρεις τύπους επικοινωνίας (πρόσωπο με πρόσωπο, μέσω τηλεφώνου ή με μήνυμα SMS) για να προσδιορίσουν ποιος ήταν πιο επωφελής. Ενδιαφέρονταν επίσης να προσδιορίσουν αν υπάρχει κάτι μοναδικά πολύτιμο στο να ακούς τη φωνή της μητέρας σου.

Μιλώντας στη μαμά μετά από μια αγχωτική κατάσταση

Οι ερευνητές ζήτησαν από 68 νεαρά κορίτσια, ηλικίας 7,5 με 12 ετών, να βιώσουν μια αγχωτική κατάσταση που περιλάμβανε τη λύση ασκήσεων μαθηματικών και γλώσσας για 15 λεπτά μπροστά σε κοινό. (Φανταστείτε για μια στιγμή πώς θα ήταν να έπρεπε να μετρήσετε αντίστροφα από έναν αριθμό όπως το 7.648, αλλά κατεβαίνοντας εννέα-εννέα τους αριθμούς μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο, ενώ στέκεστε μπροστά σε ένα πάνελ και γνωρίζοντας ότι αν κάνετε κάποιο λάθος θα πρέπει να ξεκινήσετε και πάλι από την αρχή. Ναι! Άγχος!)

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέθεσαν τυχαία στα κορίτσια να κάνουν ένα από τα εξής τέσσερα πράγματα για άλλα 15 λεπτά: (α) να περιμένουν μόνα τους χωρίς επαφή με τη μαμά, (β) να μιλήσουν με τη μαμά τους πρόσωπο με πρόσωπο, (γ) να μιλήσουν με τη μαμά τους τηλεφωνικά ή (δ) να αλληλεπιδράσουν με τη μαμά τους μέσω μηνυμάτων.

Μετά από αυτό, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της κορτιζόλης (μιας ορμόνης του στρες) στο σάλιο και της ωκυτοκίνης (μιας ορμόνης που συνδέεται με το δέσιμο, την εμπιστοσύνη και την ενσυναίσθηση) στα ούρα των κοριτσιών.

Τα ευρήματα: Η προφορική επικοινωνία είναι καλύτερη από τα μηνύματα

Ποια ομάδα, λοιπόν, τα πήγε καλύτερα;

Οι δύο ομάδες που μπόρεσαν να μιλήσουν με τις μαμάδες τους (είτε από κοντά είτε μέσω τηλεφώνου) είχαν υψηλότερα επίπεδα ωκυτοκίνης (κάτι καλό) από την ομάδα με τα μηνύματα και την ομάδα που δεν είχε επαφή.

Δεν υπήρχε διαφορά στα επίπεδα ωκυτοκίνης μεταξύ της ομάδας των κοριτσιών που μίλησαν από κοντά με τη μαμά τους και εκείνων που μίλησαν τηλεφωνικά, γεγονός που δείχνει ότι τα οφέλη έγκεινται στο άκουσμα της φωνής της μαμάς.

Όταν τα κορίτσια έστελναν μηνύματα στις μαμάδες τους, είχαν επίπεδα κορτιζόλης στο σάλιο παρόμοια με εκείνα που δεν επικοινωνούσαν καθόλου με τη μαμά τους, δηλαδή, τουλάχιστον όσον αφορά τη μείωση των επιπέδων του στρες, η επικοινωνία μέσω μηνυμάτων κειμένου δεν είχε διαφορά από τη μη επικοινωνία.

Συνολικά, η μελέτη δείχνει ότι η απλή επικοινωνία με τη μαμά σας δεν αρκεί. Ένα μήνυμα δεν αρκεί. Αντίθετα, το να ακούς τη φωνή της μαμάς σου έχει ένα μοναδικό καταπραϋντικό αποτέλεσμα. Έτσι, την επόμενη φορά που θα αγχωθείτε με το σχολείο, τη δουλειά, την οικογένεια, τους φίλους ή τη ζωή… τηλεφωνήστε στη μητέρα σας.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν και το πώς μεγαλώνουμε [νέα μελέτη]

Ποιες ράτσες σκύλων έχουν τη μεγαλύτερη θνησιμότητα από καρκίνο

Γιατί η μουσική μπορεί να μας αλλάζει τη διάθεση