Δυσθυμία: Τα συμπτώματα της επίμονης καταθλιπτικής διαταραχής

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
δυσθυμία
Η δυσθυμία είναι μια πιο ήπια, αλλά μακροχρόνια μορφή κατάθλιψης.

Η δυσθυμία ονομάζεται επίσης επίμονη καταθλιπτική διαταραχή. Τα άτομα με αυτή την πάθηση μπορεί επίσης να έχουν κρίσεις μείζονος κατάθλιψης κατά καιρούς.

Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης που επηρεάζει το σώμα, τη διάθεση και τις σκέψεις σας. Επηρεάζει τον τρόπο που τρώτε και κοιμάστε, σκέφτεστε τα πράγματα και αισθάνεστε για τον εαυτό σας.

Δεν είναι το ίδιο με το να είναι κανείς δυστυχισμένος ή να έχει “πεσμένη” διάθεση. Δεν είναι σημάδι αδυναμίας ή κάτι που μπορούμε να το αποβάλλουμε με τη δύναμη της θέλησης ή με… ευχές. Η θεραπεία είναι το κλειδί για την αποκατάσταση.

Η δυσθυμία επηρεάζει τις γυναίκες δύο φορές πιο συχνά από τους άνδρες. Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να έχουν κατάθλιψη ή διπολική διαταραχή.

Τι προκαλεί την δυσθυμία

Δεν υπάρχει σαφής αιτία για αυτό το είδος κατάθλιψης. Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας πιστεύουν ότι είναι αποτέλεσμα χημικών ανισορροπιών στον εγκέφαλο. Πολλοί παράγοντες πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην κατάθλιψη. Αυτοί περιλαμβάνουν περιβαλλοντικούς, ψυχολογικούς, βιολογικούς και γενετικούς παράγοντες. Το χρόνιο στρες και το τραύμα έχουν επίσης συνδεθεί με την κατάθλιψη.

Η δυσθυμία φαίνεται να εμφανίζεται σε οικογένειες, αλλά δεν έχουν ακόμη συνδεθεί προς το παρόν κάποια γονίδια με αυτήν.

Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσθυμίας

Η δυσθυμία είναι πιο ήπια, αλλά πιο μακροχρόνια από την μείζονα κατάθλιψη. Κάθε άτομο μπορεί να βιώσει διαφορετικά συμπτώματα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • διαρκής διάθεση θλίψης, ανησυχίας ή “κενού”
  • μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης, σκέψης και/ή λήψης αποφάσεων
  • μειωμένη ενέργεια
  • κούραση
  • αίσθημα απελπισίας
  • αλλαγές βάρους ή/και όρεξης λόγω υπερβολικής ή υποκατανάλωσης τροφής
  • αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου, όπως ταραχώδης ύπνος, αδυναμία ύπνου, ξύπνημα πολύ νωρίς ή πολύ αργά το πρωί
  • χαμηλή αυτοεκτίμηση

Για τη διάγνωση της δυσθυμίας, ένας ενήλικας πρέπει να έχει καταθλιπτική διάθεση για τουλάχιστον 2 χρόνια (ή ένα έτος σε παιδιά και εφήβους), μαζί με τουλάχιστον δύο από τα παραπάνω συμπτώματα.

Πώς γίνεται η διάγνωση της δυσθυμίας

Τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας μπορεί να μοιάζουν με άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας. Γι’ αυτό και η διάγνωση πρέπει πάντοτε να γίνεται από επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Η κατάθλιψη συμβαίνει συχνά μαζί με άλλες καταστάσεις, όπως καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο. Μπορεί επίσης να συμβεί με χρήση ουσιών ή με αγχώδεις διαταραχές. Συχνά, τα άτομα με δυσθυμία συνηθίζουν στα ήπια συμπτώματα κατάθλιψης και δεν αναζητούν βοήθεια. Όμως, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι κλειδί για την αποκατάσταση.

Πώς αντιμετωπίζεται η δυσθυμία

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή συνδυασμό των παρακάτω:

  • Φαρμακευτική αγωγή: Πολλά διαφορετικά φάρμακα είναι διαθέσιμα για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Συχνά χρειάζονται 4 έως 6 εβδομάδες για να έχουν πλήρη δράση τα αντικαταθλιπτικά. Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να παίρνετε το φάρμακό σας, ακόμα κι αν αρχικά δεν φαίνεται να λειτουργεί. Είναι επίσης σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν το σταματήσετε.
  • Ψυχοθεραπεία: Αυτή συνήθως είναι γνωσιακή συμπεριφορική ή διαπροσωπική θεραπεία. Επικεντρώνεται στην αλλαγή των λανθασμένων απόψεων για τον εαυτό σας και το περιβάλλον σας. Λειτουργεί, επίσης, για τη βελτίωση των δεξιοτήτων σχέσεων και τον εντοπισμό και τη διαχείριση των στρεσογόνων παραγόντων στη ζωή σας.

Επειδή αυτή η δυσθυμία συνήθως διαρκεί περισσότερο από 5 χρόνια, μπορεί να χρειαστεί μακροχρόνια θεραπεία.

Πηγή: https://www.hopkinsmedicine.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατάθλιψη: Γιατί επιδεινώνεται την άνοιξη και τι μπορείτε να κάνετε

Πώς να βοηθήσετε κάποιον που αντιμετωπίζει κατάθλιψη

Πιο ευτυχισμένα τα άτομα με αυτά τα 5 χαρακτηριστικά προσωπικότητας

ΕΤΣΙ είναι η κατάθλιψη: Το ποίημα-ερμηνεία που συγκλονίζει όποιον το ακούει

φωτό: iStock