Εαρινή Κατάθλιψη και πως να την αντιμετωπίσουμε
γράφει η δρ Ίλια Θεοτοκά, κλινική ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια
Ενώ πολύ συχνά η άνοιξη είναι μία εποχή που την περιμένουμε με χαρά, για κάποιους ανθρώπους, είναι συνδεδεμένη με πεσμένη διάθεση και έλλειψη επιθυμίας για δραστηριότητες.
Επίσης άτομα που μπορεί να έχουν δυσθυμία, ή, καταθλιπτική διάθεση,την άνοιξη μπορεί να νιώθουν χειρότερα, γιατί ακριβώς η έλευση της άνοιξης, με τις μεγαλύτερες μέρες και το περισσότερο φως ,όπως και η αίσθηση ότι ο κόσμος βγαίνει έξω,κάνει βόλτες, χαίρεται τη ζωή, έρχεται σε μεγαλύτερη αντίθεση με τη δική τους συναισθηματική κατάσταση, κάτι που συμβαίνει επίσης και την περίοδο των Χριστουγέννων, όπου όλοι, αναγκαστικά, καλούμαστε να είμαστε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι.
Η γνώμη για το σώμα μας
Επίσης,μπορεί αυτή η «εαρινή κατάθλιψη» να σχετίζεται με την εποχική συναισθηματική διαταραχή, η οποία, βέβαια στο μεγαλύτερο ποσοστό, εμφανίζεται το φθινόπωρο, αλλά υπάρχει και ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων που βιώνει αυτή την διαταραχή την άνοιξη. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, η πεσμένη αυτή διάθεση μπορεί να σχετίζεται με την γνώμη που έχουμε για το σώμα μας. Αρχίζουμε πλέον να φοράμε λιγότερα ρούχα, νιώθουμε άβολα με το σώμα μας και ανέτοιμοι να το εκθέσουμε. Μπορεί επίσης να νιώθουμε ενοχές, γιατί δεν φροντίσαμε το σώμα μας, δεν γυμνάστηκαμε και τώρα «πληρώνουμε» το τίμημα.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα μπορεί να είναι μειωμένη επιθυμία για δραστηριότητες, απογοήτευση, απαισιοδοξία, ευερεθιστότητα,τάση για απομόνωση, διαταραχές ύπνου.
Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την «πεσμένη» διάθεση;
Προσπαθείτε να εκτίθεστε στον ήλιο και γενικότερα στο φως της ημέρας,τουλάχιστον μισή ώρα κάθε μέρα. Υιοθετήστε την σωματική άσκηση τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Φροντίστε να τρώτε υγειινά. Κρατήστε κοντά τους φίλους σας και προσπαθείστε να διευρύνετε το κοινωνικό σας κύκλο. Μιλήστε για τα συναισθήματά σας στους δικούς σας ανθρώπους. Κάνετε σχέδια για το άμεσο ή απώτερο μέλλον.
Μη διστάσετε να μιλήσετε σε ψυχολόγο και να ζητήσετε βοήθεια για αυτά που σας απασχολούν. Ακόμα και αν δεν κάνετε μια συστηματική θεραπεία, μερικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας μπορεί να είναι πολύ βοηθητικές.