Iatropedia

Έχετε έντονο στρες; Ίσως πρέπει να αρχίσετε να τρώτε περισσότερες σαλάτες

salad

Ποια είναι τα καλύτερα τρόφιμα για να βελτιώσετε την διαχείρισή του, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Αν νιώθετε έντονο στρες, καλό είναι να βάλετε τη μεσογειακή διατροφή στη ζωή σας, συνιστούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Binghamton, στη Νέα Υόρκη.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι η διατροφή συσχετίζεται ισχυρά με το άγχος. Ωστόσο εκείνα που κάνουν τη διαφορά στην ψυχική μας ηρεμία είναι ορισμένα τρόφιμα και κυρίως:

Η μεσογειακή διατροφή περιέχει πολλά φυτικής προελεύσεως, ανεπεξέργαστα τρόφιμα. Στον αντίποδα, η κλασική δυτικού τύπου διατροφή περιέχει πολλά κρέατα και επεξεργασμένα προϊόντα. Οι επιστήμονες θέλησαν να εξακριβώσουν εάν αυτά τα τόσο διαφορετικά διαιτολόγια σχετίζονται με το στρες.

Έτσι πραγματοποίησαν διαδικτυακή έρευνα, στην οποία 1.591 εθελοντές συμπλήρωσαν ανώνυμα ερωτηματολόγια διατροφής και ψυχικής διάθεσης. Όλοι είχαν ηλικία 18 ετών και άνω.

Τα ευρήματα

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην διατροφική επιθεώρηση Nutrition and Health. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι εθελοντές που ακολουθούσαν περισσότερο τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής είχαν την τάση να αναφέρουν λιγότερο στρες απ’ ό,τι εκείνοι που ακολουθούσαν την δυτικού τύπου διατροφή.

Ωστόσο το κλειδί στην επιβαρυντική δράση της δυτικής διατροφής δεν ήταν το κρέας. Περισσότερο στρες ένιωθαν όσοι εθελοντές έτρωγαν πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα fast food.

Το κόκκινο κρέας από μόνο του φάνηκε να συσχετίζεται αρνητικά με το στρες (δηλαδή να το μειώνει). Αντιθέτως, τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (π.χ. γλυκά και κάθε τι που περιέχει ζάχαρη) συσχετίζονταν θετικά με αυτό (το αύξαναν).

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι μπορούμε να μειώσουν το στρες που αντιλαμβανόμαστε, τροποποιώντας με τον κατάλληλο τρόπο τη διατροφή μας», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Lina Begdache, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μελετών Υγείας & Ευεξίας στο πανεπιστήμιο.

Όπως εξήγησε, προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η μεσογειακή διατροφή παρέχει πολλά οφέλη στην ψυχική υγεία. Ωστόσο λίγα ήταν γνωστά για τις δυνητικές επιδράσεις της στο πως αντιλαμβανόμαστε τα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής μας.

Η νέα μελέτη καλύπτει αυτό το κενό, είπε. Και πρόσθεσε πως έχουν ήδη αρχίζει περαιτέρω μελέτες για να εξακριβωθεί ποιοι εγκεφαλικοί μηχανισμοί επηρεάζονται από τις διατροφικές συνήθειες και μειώνουν το άγχος μας.

Για καλή υγεία συνιστάται να καταναλώνουμε τουλάχιστον τρεις μερίδες φρούτων και δύο σαλάτες την ημέρα.

Φωτογραφία: iStock