Εξωσωματική γονιμοποίηση: Πώς επηρεάζει το άγχος την υγεία της γυναίκας
Οι γυναίκες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδιά με την βοήθεια τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής καλό είναι να θέσουν υπό έλεγχο το άγχος τους, ειδάλλως υπονομεύουν την υγεία τους, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως όσες ένιωθαν έντονο άγχος πριν υποβληθούν σε τεχνικές, όπως η σπερματέγχυση, είχαν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου απ’ ό,τι εκείνες που ανέφεραν λιγότερο στρες.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν προσφάτως στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the Endocrine Society. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ανέλυσαν δεδομένα από τη μελέτη EARTH. Διεξήχθη στο Κέντρο Γονιμότητας του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης την περίοδο 2004-2019. Στη μελέτη συμμετείχαν 398 γυναίκες, ηλικίας 18-45 ετών.
Κατά την έναρξη της μελέτης, οι γυναίκες ανέφεραν το άγχος που βίωναν πριν από τη σύλληψη. Οι ερευνητές συνεκτίμησαν και άλλους παράγοντες, όπως:
- Το οικογενειακό και ατομικό ιατρικό ιστορικό
- Οι καπνιστικές συνήθειες
- Άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής
Οι 300 από τις γυναίκες έμειναν έγκυοι με τη βοήθεια ενδομήτριας σπερματέγχυσης ή εξωσωματικής γονιμοποίησης. Στην 26η εβδομάδα της κυήσεως κατά μέσον όρο οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε καμπύλη γλυκόζης (σακχάρου).
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι 82 από τις γυναίκες είχαν παθολογικά υψηλά επίπεδα σακχάρου, δηλαδή έπασχαν από διαβήτη κύησης. Ο διαβήτης αυτός αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη τύπου 2 διαβήτη και καρδιαγγειακών προβλημάτων αργότερα στη ζωή.
Η ανάλυση όλων των στοιχείων έδειξε πως οι γυναίκες με το εντονότερο άγχος πριν τη σύλληψη είχαν υψηλότερο σάκχαρο, κατά μέσον όρο. Ειδικά όσες είχαν συλλάβει με ενδομήτριο σπερματέγχυση είχαν και υψηλότερο στρες και υψηλότερο σάκχαρο αίματος.
Ο μεταβολισμός της γλυκόζης
Όπως εξηγεί ο μαιευτήρας-γυναικολόγος δρ Ιωάννης Παπακωνσταντίνου, εξειδικευθείς στην Γυναικολογική Ενδοκρινολογία, την υπογονιμότητα και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, το στρες των γυναικών που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδιά με τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής συνήθως είναι υψηλό.
«Είναι γνωστό, όμως, ότι αυτή η ψυχολογική κατάσταση έχει επιπτώσεις στον μεταβολισμό της γλυκόζης σε μεγάλο ποσοστό γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων», προσθέτει.
Εκτός από το άγχος υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επιδρούν αρνητικά, όπως οι φτωχές διατροφικές συνήθειες και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας πριν από τη σύλληψη. Οι ίδιοι παράγοντες μπορεί να έχουν πρόσθετες συνέπειες, όπως προεκλαμψία ή υπέρταση κατά την εγκυμοσύνη, προσθέτει.
Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα ότι οι γυναίκες με παθολογικά αυξημένο σάκχαρο είχαν και υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και εντονότερο άγχος πριν τη σύλληψη.
Θέσεις ευθύνης
Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν εκείνα προγενέστερων μελετών, κατά τον δρα Παπακωνσταντίνου. «Οι γυναίκες που κατέχουν υψηλές θέσεις ευθύνης, οι οποίες απαιτούν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, περισσότερο χρόνο και αμείβονται καλύτερα, διακατέχονται από μεγαλύτερο άγχος, γεγονός που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη πριν από τον οικογενειακό προγραμματισμό απόκτησης παιδιού», αναφέρει. «Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης προεκλαμψίας κατά την κύηση, σακχαρώδους διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων».
Μία άλλη καλή πρακτική είναι να δοκιμάζουν διάφορες στρατηγικές, όπως:
- Να είναι πιο δραστήριες σωματικά
- Να τρέφονται υγιεινά
- Να κάνουν διαλογισμό και γιόγκα
- Να αποφεύγουν το αλκοόλ και την απομόνωση
- Να υιοθετούν τις συνήθειες που τους ταιριάζουν καλύτερα, προκειμένου να έχουν καλύτερη υγεία στο μέλλον
Όσον αφορά το γιατί οι γυναίκες που συνέλαβαν με σπερματέγχυση είχαν υψηλότερο στρες και άγχος, οι ερευνητές εκτιμούν ότι πιθανώς παίζει ρόλο το γεγονός ότι η σπερματέγχυση δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο η εξωσωματική. Το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελεί πρόσθετη πηγή άγχους, σημείωσαν στο άρθρο τους.
Φωτογραφία: iStock