Μία νεαρή γυναίκα, που διαγνώστηκε στα 30 της χρόνια με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), παρέθεσε σε ανάρτησή της στο TikTok τα συμπτώματα που είχε και δεν μπορούσε να φανταστεί ότι οφείλονταν σε αυτό.
Η κυρία Kelly Baum συστήνεται ως εκπαιδεύτρια (coach) του συνδρόμου. Όπως λέει, μία από τις ύποπτες συμπεριφορές που είχε ήταν να ακούει ακατάπαυστα το ίδιο τραγούδι. Το είχε στην επανάληψη και το άκουγε μέχρι να εξαντλήσει κάθε συναίσθημα που της έβγαζε και να το σιχαθεί.
Η αναβλητικότητα επίσης είναι ύποπτη ένδειξη όταν αφορά ολιγόλεπτες δουλειές. «Αν και ξέρεις ότι θα χρειαστείς μόνο 5 λεπτά, δεν μπορείς να πείσεις τον εαυτό σου να το κάνει», αναφέρει. «Όσο κι αν προσπαθείς, όσο και αν οι άλλοι σε πιέζουν, απλώς δεν μπορείς».
Οι πάσχοντες από τη διαταραχή σκοντάφτουν επίσης συχνά στα έπιπλα, συνέχισε. Όπως εξήγησε, η διαταραχή και η νευροαπόκλιση μπορεί να επηρεάσουν την ιδιοδεκτικότητα. Πρόκειται για την επίγνωση που έχει ένα άτομο για τη θέση και την κίνηση του σώματός του, εξήγησε.
Ο καφές και το αυτοκίνητο
Οι πάσχοντες από τη διαταραχή μπορεί επίσης να έχει παράδοξη σχέση με τον καφέ. Μολονότι τον καταναλώνουν για να τους τονώσει, ο καφές στην πραγματικότητα τους κάνει να νιώθουν πιο κουρασμένοι.
«Αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι έχουν χαμηλότερα επίπεδα ντοπαμίνης», υποστηρίζει. «Όταν ένας ασθενής πίνει καφέ, αυξάνονται τα επίπεδα της ντοπαμίνης και τα πράγματα εξομαλύνονται και αισθάνεται πιο χαλαρός», ανέφερε.
Τέλος, οι πάσχοντες από ΔΕΠΥ μπορεί να κάθονται επί ώρα στο αυτοκίνητό τους όταν φθάνουν στον προορισμό τους, δίχως να βγαίνουν. «Αυτό οφείλεται στο ότι συχνά δυσκολεύονται με τις εναλλαγές των δραστηριοτήτων. Είναι σαν να πρέπει να το δουλέψουν μέσα τους πριν το κάνουν», εξηγεί.
Η κυρία Baum μοιράζεται τακτικά με τους ακολούθους της πως είναι η νευροσυμπεριφορική διαταραχή, για να βοηθήσει άλλους ασθενείς να την διαχειριστούν καλύτερα.
«Ειλικρινά τα έχασα όταν, μετά την καθυστερημένη διάγνωσή μου, έμαθα πως οι συμπεριφορές αυτές ήταν συμπτώματα», είπε.
Όπως αναφέρει το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (NIMH) των ΗΠΑ, η ΔΕΠΥ είναι μία διαταραχή που αρχίζει στην παιδική ηλικία και συνεχίζεται στην ενήλικη ζωή. Όσοι διαγιγνώσκονται μετά την ενηλικίωσή τους είχαν αρκετά συμπτώματα πριν από τα 12 τους χρόνια. Ωστόσο αυτά δεν είχα γίνει αντιληπτά.
Οι γυναίκες στατιστικά έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να διαγνωστούν σε μεγαλύτερη ηλικία. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε ΔΕΠΥ, να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό στην διαχείρισή της. Οι αυτοδιαγνώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν ενδείκνυνται, λένε οι ειδικοί.
Φωτογραφία: iStock