Ένας στους δύο εργαζομένους στην Ευρώπη αντιμετωπίζει καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ψυχική υγεία του

  • Iatropedia newsroom
εξουθένωση στη δουλειά
Την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην ψυχική υγεία στους χώρους εργασίας τονίζουν οι ειδικοί, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Καθώς οι εργαζόμενοι ενήλικες περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους στην εργασία, αυτή μπορεί να αποτελέσει, πέραν της κύριας πηγής βιοπορισμού, πεδίο δημιουργικότητας, κοινωνικοποίησης και ευχαρίστησης. Δυστυχώς, για πάρα πολλούς, η εργασία τους δεν ανταποκρίνεται στις προαναφερθείσες δυνατότητες, οδηγώντας τους τελικά σε προβλήματα ψυχικής υγείας, αναφέρουν τα μέλη της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας που εορτάζεται στις 10 Οκτωβρίου.

Περίπου οι μισοί εργαζόμενοι στην Ευρώπη αναφέρουν ότι στην εργασία τους αντιμετωπίζουν καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ψυχική τους υγεία και ευεξία, όπως είναι ο υπερβολικός φόρτος εργασίας, οι αντικρουόμενες απαιτήσεις, η έλλειψη σαφήνειας στα καθήκοντα που τους ανατίθενται, η έλλειψη συμμετοχής στις αποφάσεις που τους αφορούν, η εργασιακή ανασφάλεια, η έλλειψη υποστήριξης από συναδέλφους ή προϊσταμένους και η παρενόχληση στον εργασιακό χώρο.

Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία αναφέρει ως επιβαρυντικό παράγοντα για την ψυχική υγεία των εργαζομένων, την άσκηση βίας που μπορεί να υποστούν κατά την εργασία τους. Το φαινόμενο αυτό συναντάται αρκετά συχνά σε μονάδες υγείας και ιδιαίτερα σε μονάδες ψυχικής υγείας και επιβαρύνει σημαντικά τη σωματική και ψυχοκοινωνική ευεξία των εργαζομένων.

Το 27% των εργαζομένων υποφέρει από στρες

Σύμφωνα με την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, το 27% των εργαζομένων υποφέρει από στρες, άγχος και κατάθλιψη που οφείλονται στο εργασιακό περιβάλλον ή επιδεινώνονται από αυτό, καθιστώντας τα προβλήματα ψυχικής υγείας ως το δεύτερο πιο συχνό πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με την εργασία.

Το χρόνιο εργασιακό στρες μπορεί να οδηγήσει επίσης στο φαινόμενο της επαγγελματικής εξουθένωσης (το λεγόμενο burn out), ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από αίσθημα εξάντλησης, ψυχική αποστασιοποίηση από την εργασία, αρνητισμό ή κυνική στάση απέναντι στην εργασία και μειωμένη επαγγελματική αποτελεσματικότητα. Η επαγγελματική εξουθένωση έχει σοβαρές συνέπειες τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία του εργαζόμενου.

Το 10% των εργαζομένων στην Ευρώπη αισθάνεται επαγγελματικά εξουθενωμένο

«Όπως είναι αναμενόμενο, τα προβλήματα ψυχικής υγείας, πέραν της προσωπικής δυσφορίας και οδύνης που προκαλούν, έχουν και γενικότερες οικονομικές συνέπειες. Το στρες στην εργασία, για παράδειγμα, συμβάλλει στο 50% του συνολικού αριθμού ημερών απουσίας από αυτήν», σημειώνει η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία.

Σημαντική πρόκληση παραμένει η υποστήριξη των εργαζομένων που βιώνουν μία ψυχική καταπόνηση, προκειμένου να παραμείνουν στην εργασία τους ή να επιστρέψουν σε αυτή μετά από απουσία λόγω νοσηλείας ή αναρρωτικής άδειας.

Όσον αφορά στα άτομα με χρόνιες ψυχικές διαταραχές, η απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων, η εύρεση εργασίας ανάλογη των προσόντων τους και η υποστήριξη τους, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτήν, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για να επιτευχθεί, πέραν της ύφεσης των συμπτωμάτων και ο στόχος της ανάρρωσης – ανάκαμψης, τονίζει η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, «απαιτείται η ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγική διαδικασία της χώρας, κυρίως δε των κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πλέγμα κατάλληλων παρεμβάσεων με σκοπό την προστασία κάθε εργαζόμενου που έρχεται αντιμέτωπος με ψυχοπιεστικές καταστάσεις στην εργασία του ή εκδηλώνει κάποια ψυχική διαταραχή».

Σημαντικό εμπόδιο και εδώ, σύμφωνα με την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, αποτελεί το στίγμα της ψυχικής νόσου που αποτρέπει όσους βιώνουν προβλήματα ψυχικής υγείας να μιλήσουν γι΄αυτό και να αναζητήσουν βοήθεια και υποστήριξη.

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, η αντιμετώπιση του στίγματος της ψυχικής νόσου είναι καίριας σημασίας, ώστε να επιτευχθεί η δημιουργία ενός υποστηρικτικού και συμπεριληπτικού εργασιακού περιβάλλοντος για όλους τους εργαζόμενους που θα προάγει την ψυχική τους υγεία και ευεξία.

Σημειώνεται πως η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία διοργανώνει κοινοτική δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου και ώρες 11.00 – 18.00, στην Πλατεία Συντάγματος.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χάπι για τον καρκίνο του μαστού δοκιμάζει η Roche

Θρόμβωση: Τα συμπτώματα και πως να την αποφύγουμε – 1 στους 4 μπορεί να κάνει επεισόδιο

Βήχας: Ποια φαγητά και ροφήματα θα βοηθήσουν με τον πόνο στο λαιμό