Επικίνδυνα για την καρδιά τα ψυχολογικά προβλήματα στα 30, λένε οι επιστήμονες
Ιδιαίτερα προσεκτικοί με την υγεία τους πρέπει να είναι οι 20άρηδες και οι 30άρηδες με ψυχολογικά προβλήματα, είτε αυτά είναι κατάθλιψη, αγχώδης διαταραχή ή οτιδήποτε άλλο.
Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τα ψυχολογικά προβλήματα στη νιότη αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως πρόωρων καρδιαγγειακών επεισοδίων. Ειδικότερα, οι νέοι με τέτοιου είδους προβλήματα είχαν έως και τριπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό μέσα στην επόμενη οκταετία!
Ο κίνδυνος αυτός δεν βρέθηκε να εξηγείται από παράγοντες του τρόπου ζωής τω νέων. Ωστόσο ο ένας στους οκτώ νέους που συμμετείχαν στη μελέτη, έπασχε από κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας.
«Τα ψυχολογικά προβλήματα ήταν συχνά στους νεαρούς ενήλικες. Είχαν επίσης ισχυρή συσχέτιση με την καρδιαγγειακή υγεία», δήλωσε ο ερευνητής Dr. Eue-Keun Choi, καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι νέοι αυτοί χρειάζονται τακτικό τσεκάπ και ενδεχομένως φαρμακευτική αγωγή για να προστατευτούν από το έμφραγμα και το εγκεφαλικό».
Η μελέτη
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Προληπτικής Καρδιολογίας (EJPC), την οποία εκδίδει η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας (ESC).
Η μελέτη βασίσθηκε σε δεδομένα από όλους τους νέους 20-39 ετών στη Νότια Κορέα, οι οποίοι μεταξύ 2009 και 2012 είχαν υποβληθεί δύο φορές σε προληπτικό τσεκάπ. Συνολικά επρόκειτο για περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια νέους.
Στη μελέτη εντάχθηκαν οι νέοι χωρίς ιστορικό εμφράγματος ή εγκεφαλικού κατά την έναρξή της. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 31 χρόνια. Σχεδόν έξι στους δέκα (το 58%) είχαν ηλικία 30 ετών και άνω.
Σχεδόν ο ένας στους οκτώ (το 13,1%) είχαν ψυχολογικά προβλήματα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν:
- Αγχώδεις διαταραχές (το σχεδόν 48% των πασχόντων)
- Κατάθλιψη (πάνω από το 21%)
- Αϋπνία (το 20% των πασχόντων από ψυχολογικά προβλήματα)
- Διαταραχή σωματικής δυσμορφίας (το σχεδόν 28%)
- Διαταραχή εθισμού σε ουσίες (το σχεδόν 3%)
- Διπολική διαταραχή (το 1,3%)
- Σχιζοφρένεια (το σχεδόν 1%)
- Διαταραχή πρόσληψης τροφής (το σχεδόν 1%)
- Διαταραχή προσωπικότητας (το 0,7%)
- Μετατραυματική διαταραχή (το 0,4% των πασχόντων από ψυχολογικά προβλήματα)
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους νέους έως το 2018 ή επί οκτώ χρόνια κατά μέσον όρο. Στο διάστημα αυτό υπήρξαν:
- 16.133 εμφράγματα του μυοκαρδίου
- 10.509 εγκεφαλικά επεισόδια
Τα ευρήματα
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, σε σύγκριση με τους εθελοντές με υγιή ψυχική κατάσταση, όσοι είχαν ψυχολογικά προβλήματα διέτρεχαν κατά μέσον όρο:
- Κατά 58% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου
- Κατά 42% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου
Ο κίνδυνος παρουσίαζε διαφοροποίηση αναλόγως με το καρδιαγγειακό επεισόδιο και το πρόβλημα ψυχικής υγείας. Ειδικότερα, η αύξηση των πιθανοτήτων για έμφραγμα κυμαινόταν από 49% έως υπερτριπλασιασμό. Ήταν, παραδείγματος χάριν, υπερτριπλάσιες (3,13 φορές περισσότερες) σε όσους είχαν σύνδρομο μετατραυματικού στρες.
Ήταν επίσης 2,61 φορές περισσότερες στους εθελοντές με σχιζοφρένεια και 2,4 φορές περισσότερες σε όσους είχαν διπολική διαταραχή. Σε εκείνους με κατάθλιψη ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 72% και σε όσους είχαν αγχώδη διαταραχή κατά 53%.
Αντίστοιχα, ο κίνδυνος να εκδηλωθεί εγκεφαλικό αυξανόταν από 25% έως τρεις φορές. Οι διαταραχές προσωπικότητας και η σχιζοφρένεια, λ.χ., σχεδόν τον τριπλασίαζαν. Η κατάθλιψη των αύξανε κατά 60%, οι αγχώδεις διαταραχές κατά 38%, η διπολική διαταραχή κατά 2,64 φορές.
Ανά φύλο και ηλικία
Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι οι 20άρηδες κινδύνευαν περισσότερο να εκδηλώσουν έμφραγμα στο εγγύς μέλλον εάν είχαν ορισμένα ψυχολογικά προβλήματα και δη:
- Κατάθλιψη
- Αγχώδη διαταραχή
- Σχιζοφρένεια
- Διαταραχή προσωπικότητας
Οι γυναίκες είχαν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, εάν έπασχαν από κατάθλιψη ή αϋπνία.
Οι συσχετίσεις αυτές παρέμειναν ισχυρές και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια, όπως το φύλο, η ηλικία, υποκείμενα προβλήματα υγείας (π.χ. υπέρταση, διαβήτης, μεταβολικό σύνδρομο κ.λπ.), ο τρόπος ζωής κ.ο.κ.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι σημαντικός αριθμός νέων αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα που μπορεί να τους προδιαθέτουν στο έμφραγμα και το εγκεφαλικό. Πρέπει να εξετάσουμε εάν η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων μπορεί να προστατεύσει την καρδιαγγειακή υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Chan Soon Park, ερευνητής στο Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σεούλ.
Φωτογραφία: iStock