Επικίνδυνο για την καρδιά το πολύ στρες στη δουλειά

  • Ρούλα Τσουλέα
στρες
Τι κίνδυνος υπάρχει για τους εργαζομένους που έχουν έντονο εργασιακό στρες. Ο ρόλος της επιβράβευσης στην εργασία.

Αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν μια επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία διατρέχουν οι εργαζόμενοι οι οποίοι βιώνουν έντονο στρες στη δουλειά τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ο κίνδυνος αυτός είναι ακόμα μεγαλύτερος αν ταυτοχρόνως δεν αμείβονται ικανοποιητικά, αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι υπάλληλοι αυτοί έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν κολπική μαρμαρυγή, έναντι όσων έχουν λίγο στρες και αμείβονται καλά. Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία επικίνδυνη μορφή καρδιακής αρρυθμίας. Αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας.

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το εργασιακό στρες πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν κατά την κατάρτιση προληπτικών στρατηγικών κατά των καρδιαγγειακών νόσων, δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Xavier Trudel, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής & Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Λαβάλ, στον Καναδά.

Στη νέα μελέτη, ο Dr. Trudel και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία από 5.926 καναδούς εργαζομένους, οι οποίοι από το 1991 έως το 2018 συμμετείχαν σε μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα. Οι συμμετέχοντες είχαν απαντήσει, μεταξύ άλλων, σε ερωτήματα για το στρες στη δουλειά τους. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τους ιατρικούς φακέλους τους.

Τα ευρήματα

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association. Το σχεδόν 19% των πασχόντων είχαν ότι βίωναν έντονο εργασιακό στρες. Άλλο ένα 25% είπαν ότι η δουλειά τους δεν επιβραβευόταν επαρκώς, είτε με αναγνώριση από τους προϊσταμένους τους είτε με αύξηση μισθού. Το 10%, εξ άλλου, είχαν ταυτοχρόνως έντονο εργασιακό στρες και χαμηλή αμοιβή.

Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως, 186 από τους συμμετέχοντες είχαν παρουσιάσει κολπική μαρμαρυγή. Όσοι είχαν μόνο μεγάλο άγχος για τη δουλειά τους είχαν 83% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κολπική μαρμαρυγή, σε σύγκριση με όσους δεν αγχώνονταν.

Αντίστοιχα, όσοι αισθάνονταν ότι δεν αναγνωρίζεται ηθικά ή εμπράκτως η δουλειά τους, διέτρεχαν κατά 44% μεγαλύτερο κίνδυνο. Εκείνοι που βίωναν και τα δύο είχαν κατά 97% μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν κολπική μαρμαρυγή.

Οι κίνδυνοι από την κολπική μαρμαρυγή

Η κολπική μαρμαρυγή αναπτύσσεται όταν οι ανώτεροι θάλαμοι της καρδιάς (οι κόλποι) αρχίζουν να πάλλονται ακανόνιστα. Η συνέπεια είναι να «λιμνάζει» το αίμα στο εσωτερικό τους, με κίνδυνο να δημιουργηθούν επικίνδυνοι θρόμβοι αίματος.

Όπως αναφέρει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA), εάν δημιουργηθεί θρόμβος αίματος μπορεί να εξωθηθεί έως κάποια αρτηρία του εγκεφάλου, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο. Υπολογίζεται ότι το 15-20% των ασθενών που έχουν πάθει εγκεφαλικό, πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή.

Για να αποσοβηθεί αυτός ο κίνδυνος χορηγούνται στους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή αντιπηκτικά φάρμακα. Δίχως θεραπεία, οι ασθενείς διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια. Έχουν επίσης πενταπλάσιες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό, σε σύγκριση με τον μέσο άνθρωπο. Ωστόσο πολλοί δεν γνωρίζουν πόσο σοβαρή είναι αυτή η καρδιακή αρρυθμία.

Φωτογραφία: iStock